Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ:

" Ι Π Π Ο Τ Ι Σ Μ Ο Σ "


     Ένας νεαρός ομιλητής αλλά ήδη καθηγητής της Ιστορίας σε Κολλέγιο της Γαλλίας, ο κ. Βασίλειος Φράγκος, ανεδείχθη σε έναν Ιστορικό ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια της επιστήμης και του γνωστικού αντικειμένου του, αγγίζοντας ακρώρειες στοχαστή.


     Σε αυτή την διοργάνωση της "Ευρασιατικής Ατρασπού" με θέμα τον "Ιπποτισμό" και την διαχρονική του αναγκαιότητα στην σ΄θγχρονη Ευρώπη, ο ομιλητής κατάφερε να καθηλώσει το ακροατήριό του για περισσότερες από τέσσερις ώρες (!) με έναν "καταρράκτη" πληροφοριών αλλά και πολιτισμικών εισηγήσεων, αναλύσεων και φιλοσοφικών συμπερασμάτων, σε μία διάλεξη που δεν έχει προηγούμενο στην πνευματική μας ζωή.

Η αφίσα, ευγενής προσφορά του κ. Δημητρίου Χατζησταυρίδη

      Συνδιοργανωτική ιδιότητα στην εκδήλωση είχε και η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" με τον ομιλητή κ. Βασίλειο Φράγκο, Μέλος της και μαθητή της Σχολής της.


     Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ομιλητής κ. Βασίλειος Φράγκος, αν και θεωρητικός επιστήμων, αφιερώνοντας χρόνο ακόμη και στην πρακτική εφιπποτοξοτική εκπαίδευση, εντυπωσίασε το ακροατήριό του με την ακριβή και εκτενή του ανάλυση των εφίππων πολεμικών τεχνικών των Ιπποτών και δη των τεχνικών χρήσεως της "καταβιβασμένης λόγχης", αποκαλύπτοντας βιωματική ενσυναίσθηση ιππευτικής εμπειρίας. 


     Στο ακροατήριο παρευρέθη και ο επικεφαλής του  Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών “Nova Fraternitas Sancti Marci-Marxbrüder Guild Hellas” κ. Αναστάσιος Τριανταφύλλου με Συνασκουμένους του.


     Ο Οικοδεσπότης της εκδηλώσεως και επικεφαλής της Κοιν.Σ.Επ. "Ευρασιατική Ατραπός" κ. Κωνσταντίνος Δαμιανάκης άνοιξε την βραδυά με ένα θερμό καλωσόρισμα από μικροφώνου, των συντελεστών και του Κοινού που γέμισε την αίθουσα.


     Τον ομιλητή παρουσίασε και προλόγισε ο, επίσης, Ιστορικός κ. Γεώργιος Κοτζάμπασης εισάγοντας, με μεστό και σύντομο λόγο, το ακροατήριο στο πνεύμα της εκδηλώσεως.


     Η εξαιρετικής φιλοξενίας αίθουσα "ΑΙΤΙΟΝ" η οποία 'αγκάλιασε" την εκδήλωση προσέφερε σε όλους την άνεση να παρακολουθήσουν την πολύωρη διάλεξη με άψογο service καθ΄όλη την πεντάωρη διάρκεια του δρωμένου, προσφέροντας πλήρη τεχνική κάλυψη, αναπαυτικά καθίσματα με άνεση χώρου και συνεχή παρουσία δύο ευγενεστάτων κυριών οι οποίες φρόντισαν για ο,τιδήποτε χρειάστηκαν οι προσκλεκλημένοι μας αλλά και οι συντελεστές.


     Ο ομιλητής κ. Βασίλειος Φράγκος, λεπτομερώς και πλήρως οργανωμένος από πλευράς υποστηρικτικού εποπτικού υλικού, εξ αρχής διατηρήθηκε εντός του επιστημονικού ιστορικού πλαισίου του Ιπποτισμού, ή, όπως ευστόχως τοποθετήθηκε, της Ιπποσύνης, χωρίς όμως να αρκεσθεί σε αυτό, αποτολμώντας βαθύτατες τομές, πάντοτε τεκμηριωμένες.


     Στο τραπέζι τους, Στελέχη και Μέλη των "Ελλήνων Κενταύρων" παρακολούθησαν πολύ προσεκτικά την διάλεξη και διατύπωσαν τον ενθουσιασμό τους για τον ομιλητή-Συνασκούμενό τους.


     Στο πρόσωπο του ομιλητή κ. Βασιλείου Φράγκου το ακροατήριο θαύμασε όχι, απλώς, έναν πλήρως καταρτισμένο επιστήμονα αλλά και έναν φορέα πραγματικού ακαδημικού ήθους με υψιπέτεια, πραγματικού, Ευρωπαίου διανοητή, κατόχου μιας Παιδείας σπάνιας για την εποχή μας.


     Πραγματικήν αίσθηση προκάλεσαν οι προτροπές του ομιλητή για την διάσωση και αναβίωση των Ευρωπαϊκών Αξιών στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε και ο Ιπποτισμός.


     Και η ευεργετική, για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, διατύπωση των συμπερασμάτων και προτροπών του ομιλητή για την αναγκαιότητα αναδείξεως της Πολεμικής Αρετής ως βάθρου επιβιώσεως της ηπείρου μας, πιστώνεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον Οικοδεσπότη αυτής της εκδηλώσεως-οροσήμου, στον κ Κωνσταντίνο Δαμιανάκη επικεφαλής της "Ευρασιατικής Ατραπού". 


     Ο Ιστορικός κ. Βασίλειος Φράγκος, χορηγώντας στο ιπποτικό αντικείμενο την χωροχρονική του επιμήκυνση, αναφέρθηκε σε παραδείγματα νεωτέρων προσωπικοτήτων των οποίων ο βίος και οι πράξεις χαρακτηρίζονται από τις συνιστώσες της Ιπποσύνης, με πρώτον τον Ernst Jünger.


     Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ομιλητή στον Γάλλο στοχαστή Dominique Venner με το ακροατήριο να χειροκροτεί ως ένδειξη Τιμής στη μνήμη του εκλιπόντος.


     Επίλογος της μνημειακής, αυτής, υπέρ-τετράωρης διαλέξεως από τον ομιλητή, η αναφορά του Dominique Venner στο έργο του Albrecht Dürer "Ritter, Tod und Teufel". 


     Παρά την ...βαγκνερική διάρκεια της κυρίως διαλέξεως, ο ευγενέστατος αιθουσάρχης του Πολυχώρου  "ΑΙΤΙΟΝ" κ. Στάθης Μπαρνάσας, όχι μόνον δεν δυσανασχέτησε με την κατάφωρη παραβίαση του ωραίου χορηγήσεως της αίθουσας αλλά ενεθάρρυνε την παραιτέρω...κατάληψή της και για την υποβολή ερωτήσεων, κάτι που αμέσως αξιοποιήθηκε από το Κοινό με την υποβολή σημαντικών ερωτήσεων και παρεμβάσεων σχετικών με τον Ιπποτισμό και την Ιπποσύνη.


     Ο έγκριτος νομικός κ. Γεώργιος Κωσταρέλλος παρενέβη και αυτός γόνιμα με παρατηρήσεις ερμηνευτικές παραμέτρων της αναγκαιότητος αναβιώσεως των Αρχών του Ιπποτισμού στην σύγχρονη Ευρώπη.


     Ο παρευρισκόμενος στο ακροατήριο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" αντί ερωτήσεως απεκάλυψε την κριτική του προλογίσαντος Ιστορικού, κ. Γεωργίου Κοτζάμπαση για τον ομιλητή, χαρακτηρίζοντάς τον "καταπληκτικό".


     Πράγματι, αυτή η βραδυά με το ποιοτικότατο περιεχόμενό της το οποίο εκόσμησε ένα νεανικό ακροατήριο θα μείνει σε όλους αξέχαστη.


     Όσο και εάν ο πεσιμισμός της μεθοδευμένης γυφτοποιήσεως της ζωής μας ανησυχεί πολλούς συμπατριώτες μας, η Ελλάδα εξακολουθεί να γεννά ευρωπαϊκό πνεύμα και ποιότητα Κοσμοθεάσεως. Και το αποψινό ακροατήριο απεχώρησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα από την "μαραθώνια" αυτή εκδήλωση η οποία άρχισε στις επτά το απόγευμα, διόλου κουρασμένο αλλά με φορτισμένη την προσδοκία για ένα αξιακότερο ευρωπαϊκό μέλλον, χάρη στη διδασκαλία του αγαπητού Συνέλληνος κ. Βασιλείου Φράγκου προς τον οποίο είμαστε ευγνώμονες.


Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.