Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΟΙ  "ΕΛΛΗΝΕΣ  ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"
ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΠΠΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 


ΙΝΤRODUCING BLIND PEOPLE TO THE HORSEMANSHIP


     The permanent orientation to the welfare of others, in other word Altruism, guides “Greek Centaurs” to organize a special training program devoted to blind students enabling this very special people-group to join Instinctive Archery and Natural Horsemanship, both,  obviously beneficial for them.  After ten years of continuous work, “Greek Centaurs” are proud to announce the accumulation of enough knowledge so that we are able to “design” successfully a training program for blind fellows as for Instinctive Archery  as for Natural Horsemanship. Since a few weeks blind students have start their training in Instinctive Archery and recently a special training session of Natural Horsemanship was held for our blind students in order to enable them understanding the shape and nature of the Horse, following a special teaching method based upon the touch. Both, very difficult attempts were held very carefully (because of safety reasons) in our “Greek Centaurs of Kalamata” branch, by its leader Athanasios Psoromytis under the supervision of the leader of the “Greek Centaurs” Horseback Archery Team, Demetrius P. Christou (Harpalycus). This special training program for blind students is held first time in Greece (and, maybe, worldwide) wishing soonest to rise good blind Archers and Horseback Archers, over all, happy fellows!


     Για όλους εμάς τους βλέποντες, ίσως περνούν ως απαρατήρητες πολλές μικρές αλλά τόσο σημαντικές "πτυχές" καθημερινότητος που εμποδίζουν τους τυφλούς Συνανθρώπους μας να χαρούν τις ίδιες χαρές που αποζητάμε όλοι και που για μας είναι τόσο απλό να τις απολαύσουμε. Μία από αυτές τις χαρές είναι και η λυτρωτική επαφή με τον Ίππο αλλά και, γιατί όχι, με την Ιππασία.
  

     Η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" με πρόταγμα τον αλτρουισμό, επιχειρεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ίσως παγκοσμίως να καταστήσει κοινωνούς, τόσο της Τοξοβολίας όσο και της Ιππικής, τυφλούς Συνανθρώπους μας, με τη φροντίδα του επικεφαλής του Παραρτήματος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" Αθανασίου Ψωρομύτη.


     Μετά από τη συνεχιζόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα που προσφέρει στους τυφλούς τη χαρά της Τοξοβολίας, η κάθοδος στη Πελοπόννησο του Αρχηγού των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκου, προσέφερε στους τυφλούς των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" τη δυνατότητα να έρθουν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε επαφή με τον Ίππο, να σχηματοποιήσουν νοερά την εικόνα του και να απολαύσουν τη συνεργασία με το υπέροχο αυτό πλάσμα!


     Χωρίς ποτέ να έχουν συνειδητοποιήσει το σχήμα και τη "μορφή" του Ίππου, οι τυφλοί μαθητές μας του Παραρτήματός μας της Καλαμάτας, βοηθήθηκαν να τον αγγίξουν και δια της αφής να αντιληφθούν την "εικόνα" και το μέγεθός του, με τη βοήθεια του Αρπάλυκου και του επικεφαλής του Παραρτήματός μας Αθανασίου Ψωρομύτη. 


     Ακολουθώντας προσεκτικά την εκπαιδευτική διδασκαλία της Σχολής μας, οι τυφλοί μαθητές μας, "ψηλάφισαν" τον Ίππο από τα αφτιά μέχρι την ουρά, ακούμπησαν  το όμορφο κεφάλι και τα λεπτά πόδια του και τελικά "ζωγράφισαν'" δια της αφής την πανέμορφη εικόνα του στη δική τους "όραση" που συχνά είναι διεξοδικότερη από τη δική μας.



     Το εγχείρημα που επεχείρησε ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκος και ο ομόλογός του των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" Αθανάσιος Ψωρομύτης, ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικό με προεξάρχουσες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και αποφυγής ατυχήματος για τους τυφλούς μαθητές μας.



     Ο Ίππος ο οποίος μας προσεφέρθη ευγενώς για τον συγκεκριμένο σκοπό από τον εντόπιο Ιππαγωγό κ. Δημήτρη Δηγερόγλου, δεν ανήκε στο δυναμικό του Ιπποστασίου των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" και, ως εκ τούτου, δεν ήταν εκπαιδευμένος για τη συγκεκριμένη εισαγωγική διδασκαλία. Το συγκεκριμένο ζώο αν και νεαρό, με ό,τι και εάν αυτό συνεπάγεται, επέδειξε την απαραίτητη ευπείθεια στους δύο Εκπαιδευτές των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" τους οποίους συναντούσε για πρώτη φορά, ώστε, τελικώς, το όλο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία. Και αυτή η ζωτικότατη παράμετρος πιστοποιεί την μεγάλη αξία του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" το οποίο, για άλλη μια φορά κα, μάλιστα, πολύ ιδιαίτερη, απεδείχθη απολύτως αποτελεσματικό!



     Η πρώτη, αυτή, "μυητική" ημερίδα διεξήχθη σε "ανοικτό" πεδίο και όχι υπό την ασφάλεια ενός κλειστού και ελεγχόμενου Ιππευτηρίου, ακόμη ένας παράγων αναλήψεως υψηλού κινδύνου από τους δύο Εκπαιδευτές των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αλλά και, κατά το τεκμήριο της επιτυχούς διαχειρίσεως, ακόμη μία πιστοποίηση των υψηλών εκπαιδευτικών ικανοτήτων τους για τις οποίες τους αξίζουν συγχαρητήρια!



     Οι τυφλοί μαθητές μας ακολούθησαν κανονικά το προβλεπόμενο πρόγραμμα των βλεπόντων και ανταποκρίθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά τους! Με τις υποδείξεις των δύο Εκπαιδευτών τους, κατάφεραν  να εφαρμόσουν τον εισαγωγικό "Κύκλο Προσεγγίσεως" αλλά και να ρυταγωγήσουν επιτυχώς τον Ίππο ξεκινώντας, έτσι, την εργασία εδάφους, όπως ακριβώς προβλέπεται για όλους τους πρωτοείσακτους μαθητές της Ιππικής Τέχνης. 



     Και, τηρώντας την δεκάχρονη παράδοση της αποφυγής ατυχημάτων που κοσμεί τη λειτουργία της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", η συγκεκριμένη πρωτοποριακή ημερίδα μυήσεως τυφλών μαθητών στην Ιππική Τέχνη ολοκληρώθηκε με απόλυτην επιτυχία χωρίς κανένα δυσάρεστο απρόοπτο!


Ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκος
και ο επικεφαλής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" Αθανάσιος Ψωρομύτης

     Στη λεπτομερή αναφορά που διεβίβασε ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκος προς το Διοικητικό Συμβούλιο της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ", όπως γίνεται πάντοτε, εκφράζει τη βαθύτατη εκτίμησή του προς το πρόσωπο, τις ικανότητες και το έργο του επικεφαλής του Παραρτήματός μας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" Αθανασίου Ψωρομύτη ο οποίος, παρά τον φόρτο των υπηρεσιακών καθηκόντων του ανταποκρίνεται άψογα στις βαρύτατες απαιτήσεις της λειτουργίας της τοπικής Σχολής τυφλών Τοξοτών και σημειώνει: "Σε αυτό το μάθημα με βοήθησε παρά πολύ και ο Αθανάσιος δείχνοντας πολύ υπεύθυνος και ικανός.  Νομίζω ότι έχει ανοίξει ένας καινούριος εκπαιδευτικός κύκλος που θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε πάρα πολλά! ...Σοκάρεσαι συνειδητοποιώντας ότι κάποιος άνθρωπος δεν ξέρει πως είναι ο Ίππος...".



     Και, βεβαίως, αυτή είναι η αποστολή μας ως "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", να "δείξουμε" ακόμη και στους μη "βλέποντες" τον Ίππο και το Τόξο!   


Ο επικεφαλής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" Αθανάσιος Ψωρομύτης με τη μικρή του θυγατέρα να μας δείχνει τη πρόσφατη βράβευση του αξίου Πατέρα της για τη συμμετοχή του σε ιστορικό ντοκιμαντέρ,
οι δύο τυφλοί μαθητές μας, Βαγγέλης και Γεωργία,
ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκος,
η Σύζυγος του επικεφαλής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" και βασική υποστηρίκτρια του έργου του
Χριστίνα Αδαμοπούλου
και
ο ευγενής εντόπιος Ιππαγωγός  κ. Δημήτρης Δηγερόγλου ο οποίος μας διέθεσε τον Ίππο του
και προς τον οποίο οφείλουμε ευγνώμονες ευχαριστίες! 




Ιδιαίτερες ευχαριστίες από όλους μας και προς τη Συνασκουμένη 
Εριθέλγη Μεραμβελιωτάκη 
η οποία συνόδευσε τον Αρχηγό σε αυτή την ιδιαίτερη εκπαιδευτική αποστολή και τήρησε το ανεκτίμητο φωτογραφικό αρχείο του εγχειρήματος το οποίο θα μελετηθεί ώστε να εξαχθούν πολύτιμες πληροφορίες για την περαιτέρω συνέχιση και ανάπτυξη της διδασκαλίας των τυφλών μαθητών της Σχολής των 
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ". 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.