Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017




Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία.
Παίξε στον άνεμο τη γλώσσα σου και πέρνα...

Νίκος Καββαδίας


     Γιατί "Μαχητική Τοξοβολία";  Διότι η Τοξοβολία δεν είναι "άθλημα", ούτε διασκεδαστική απασχόληση ελευθέρων ωρών! Η Τοξοβολία είναι πολεμική τέχνη, είτε σε μία μάχη με ένα ζώο (κυνήγι), είτε σε μία μάχη με αντίπαλο άνθρωπο (πόλεμος), άλλως, χάνει το φυσικό νόημά της και ευτελίζεται σε εμπορικές καταναλωτικότητες που θέλει η ανθρώπινη μερκαντιλιστική υστεροβουλία ("ολυμπιακή" Τοξοβολία κλπ). 


     Η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" εκ της ιδρύσεώς της εμμένουσα στη φυσιοκεντρική προσέγγιση, δεν θα μπορούσε παρά να εκλαμβάνει την Τοξοβολία ως πολεμική τέχνη και να την διακονεί ούτω πως, αναλόγως δε, φροντίζει να εκπαιδεύει και τα Μέλη της.


    Ενώ, δε, ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα τόσο στην Ιππική, όσο και στην Τοξοβολία, ευθυγραμμίζεται με αυτό μιας πολεμικής τέχνης, κατά περιόδους, φροντίζουμε να ενισχύουμε τον μαχητικό χαρακτήρα της διδασκαλίας μας, όπως κάναμε και στην παρούσα εκπαιδευτική ημερίδα η οποία οργανώθηκε επ' ευκαιρία της εκπαιδεύσεως των Μελών της Αποστολής μας στο "Σχολείο KASSAI 2017".


     Στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημερίδος εντάξαμε δύο βασικές παραμέτρους: Την διαχείριση καταστάσεων αναγκαστικής τοξεύσεως υπό συνθήκες ακραίας ασταθούς ισορροπίας και την μυητική εκπαίδευση στην μαχητική Τοξοβολία ενός βρέφους παραλλήλως με την κυρίως δράση της Ομάδος και χωρίς αυτή η παράμετρος να επιφέρει προσκόμματα στην κυρίως δράση.


     Το σενάριο ακολούθησε τις πραγματικές συνθήκες κινήσεως και μάχης που αντιμετωπίζει μία πολεμική ομάδα η οποία, πέραν της δράσεώς της είναι υποχρεωμένη να εκπαιδεύει ταυτοχρόνως και τα νεώτερα Μέλη της στην αντιμετώπιση των κινδύνων πυρός και κινήσεως.


     Έτσι, ενώ όλοι οι μετασχόντες αυτής της ημερίδος συνασκήθηκαν και κατέκτησαν ένα σημαντικό "σκαλί" ατομικής προόδου, δύο εξ αυτών κατέκτησαν ακόμη ένα υψηλότερο αναλαμβάνοντες και την εκπαίδευση του πεντάχρονου "νεοσσού" Αχιλλέως τον οποίο μας εμπιστεύθηκε ο συνοδός-Πατέρας του!


     Ο Αρχηγός της Ομάδος μας Κωνσταντίνος και ο Υπαρχηγός της Ομάδος Μάριος, παραλλήλως προς την ατομική τους συνάσκηση με τα υπόλοιπα Μέλη αυτής της ημερίδος, ανέλαβαν και την εκπαίδευση του Αχιλλέως καταλήγοντας στο πιο αίσιο των αποτελεσμάτων, τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τον πεντάχρονο, όπως θα δούμε εν συνεχεία και θα απολαύσουμε και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.


     πονδυλική στήλη" της σημερινής ημερίδος η "Τοξοβολία εξ Επαφής" επί υαλίνου στόχου! Δηλαδή, κατευθείαν στα ...βαθιά, για όλους.


     Το βασικό αυτό "κεφάλαιο" της Τοξοβολίας στο οποίο η Σχολή μας δίνει ιδιαίτερη σημασία και αυτή τη φορά απέδειξε τη σπουδαιότητά του όταν ένας από τους Συνασκουμένους ο οποίος δεν είχε ασκηθεί ποτέ στην "Τοξοβολία εξ' Επαφής" ...έσπασε δύο φορές τον υάλινο στόχο από απόσταση μικρότερη των 50 εκατοστομέτρων με ελαφρύ βέλος, ενώ, π.χ. άλλος με βαρύ βέλος και μεγαλύτερη εξάσκηση τόξευσε επιτυχώς επί του ιδίου στόχου από απόσταση επτά (!) μέτρων!


     Οι Συνασκούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η "Τοξοβολία εξ'  Επαφής" είναι το θεμέλιο της όλης Τοξοβολίας και πάντοτε θα περιλαμβάνεται στα προπονητικά προγράμματά μας, κάνοντάς μας υπερήφανους για την ένταξή της στη διδασκαλία μας.


     Επί του κυρίως σεναρίου, τώρα, όλοι εκλήθησαν να στείλουν το βέλος τους επί στόχου αντιπροσωπεύοντος παρουσία αντιπάλου σε κοντινή απόσταση.


     Το ζητούμενο ήταν να αναπτυχθεί στους Συνασκουμένους η αίσθηση της αναγκαιότητος της εξουδετερώσεως του αντιπάλου ακόμη και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες ασταθούς ισορροπίας ώστε να αναπτυχθεί το αίσθημα του πείσματος επιβιώσεως έναντι κινδύνου!


     Επιλέξαμε ένα ιδιαιτέρως ακατάλληλο σημείο στηρίξεως, κατάλοιπο κομμένου κλάδου, επί ενός πεσμένου κορμού ώστε εκεί να πατήσει με το ένα πόδι ο Τοξότης και να πλήξει τον στόχο του! Σημειωτέον δε, αρκετοί Συνασκούμενοι από αυτό το επισφαλέστατο σημείο στηρίξεως, όχι μόνον όπλισαν το Τόξο αλλά και εξετέλεσαν ευστοχότατες πάρθιες τοξεύσεις!


     Μια τέτοια συνθήκη ισορροπίας επί σχεδόν μηδενικής στηρικτικής προσφύσεως, μετατρέπει σε ...ακροβάτη τον Τοξότη ο οποίος -μάλιστα!- σε κάποιες περιπτώσεις καλείται και να οπλίσει το Τόξο του (!) κι ενώ ο ίδιος ταλαντώνεται ώστε να διατηρηθεί επί του σημείου και να τοξεύσει, πολλές φορές, χάνοντας την ισορροπία του  επιμένει να αφήσει την χορδή του ενώ διανύει τροχιά πτώσεως εκ του σημείου και Ω! του θαύματος, απολαμβάνει το βέλος του να καρφώνεται στο στόχο!


     Και θα ήταν αρκετό να προσέξει κανείς τις εκφράσεις των προσώπων των Συνασκουμένων κατά την κρίσιμη άφεση της χορδής για να καταλάβει την ένταση της προσπαθείας του! Βεβαίως, στην Ομάδα έχουμε και τους ...Ολυμπίους, αλλά καθένας με το ανθρώπινο ταμπεραμέντο του...


     Παράλληλη δράση και εκπαίδευση, λοιπόν, για όλους τους Συνασκουμένους οι οποίοι σήμερα κατενόησαν ακόμη βαθύτερα την κρίσιμη σημασία της "πεισματικής" βολής η οποία μπορεί να καθορίσει την τύχη του πολεμιστή.


     Πράγματι, επί συνόλου περίπου 300 βελών (315 αριθμήσαμε) που τοξεύθηκαν υπό τις παραπάνω συνθήκες, μόνον ...3 (!) στάλθηκαν εκτός στόχου! Ταυτοχρόνως, ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Ομάδος εναλλάσσονταν στην εκπαίδευση του πεντάχρονου λυκιδέως! 


     Μία Ομάδα "ελβετικό ...ρολόι" προάγει εαυτήν υπό την απόλυτη σιγή του Σχολείου Σιωπής που τηρούμε και το οποίο άγει στην αυτοσυγκέντρωση και στην ευστοχία όχι, απλώς, επί στόχου ασκήσεως, αλλά επί της ίδιας της ζωής του ασκουμένου! Αυτοί είναι οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" και σε αυτή την ειδική ημερίδα το επιβεβαίωσαν και πάλι!


     Κι έτσι, αναδεικνύεται η πραγματική μαχητική φύση ενός συνόλου που ανελίσσει την Πολεμική Αρετή του ως πρωτεύουσα συνείδηση, υποβαθμίζοντας σε ένα δευτερεύον επίπεδο το, πάντως σημαντικότατο, αίσθημα επιβιώσεως! 


     Επιεικώς θριαμβική η Ημερίδα Μαχητικής Τοξοβολίας και όχι μόνον για τους ενήλικες Συνασκουμένους αλλά και για τον πεντάχρονο λυκιδέα ο οποίος κατάφερε στο τέλος να τοξεύσει και σε παρθία στάση επί του κορμού, καρφώνοντας τα βέλη του στο στόχο, αποτέλεσμα φυσικό για μια Ομάδα η οποία δεν διαχωρίζει στην πολεμική δεξιότητα τον άνδρα από την γυναίκα και τον ενήλικα από το παιδί!


     Και το αποτέλεσμα πιστώνεται στον Υπαρχηγό και τον Αρχηγό μας του οποίου τα γενέθλια θα γιορτάσουμε σε τρεις ημέρες... Βλέπετε, διανύουμε τον αστερισμό του ...Λέοντος που είναι και ο αστερισμός των... "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!



Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα:














ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ:

     Mε αφορμή μήνυμα Έλληνος Τοξότη το οποίο λάβαμε σχετικά με το παραπάνω δημοσίευμά μας, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

     1. Ευχαριστούμε για την μελέτη του δημοσιεύματος και τα ευμενή σας σχόλια και τις χρήσιμες παρατηρήσεις σας!

     2. Το προπονητικό ασκησιολόγιο των "Ελλήνων Κενταύρων" βασίζεται σε συγκεκριμένη διδασκαλία, προερχόμενη από παραδοσιακό εκπαιδευτικό Κέντρο της Άπω Ανατολής (δεν είναι δικό μας επινόημα το πρόγραμμα αυτό) και βασίζεται σε μία κλιμάκωση ασκήσεων με δομή εμπειρίας αιώνων. Η "αρχιτεκτονική" της δομής αυτής περνά με τον τρόπο που προπονούμεθα σε όλα τα Μέλη μας μέσω της αναλήψεως του ρόλου του Αρχηγού Βολής με αποτέλεσμα όλα τα Μέλη μας να προάγονται σε Εκπαιδευτές Παραδοσιακής Τοξοβολίας αναλόγως της ατομικής εμπειρίας ενός εκάστου και των συμμετοχών του στις Προπονήσεις της Ομάδος. Έτσι, όλοι, λίγο έως πολύ, καθιστάμεθα κοινωνοί της ενδεδειγμένης προπονητικής διδασκαλίας και έτσι αποφεύγουμε τα ατυχήματα για τα οποία μας ρωτάτε. Πράγματι, στην παραπάνω ημερίδα δεν είχαμε ούτε ένα ατύχημα, όπως δεν έιχαμε ούτε ένα ατύχημα καθ΄ όλη την δωδεκαετή διδασκαλία της Παραδοσιακής-Ενστικτώδους Τοξοβολίας στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων". Γι αυτό τον λόγο και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ευγενές αίτημά σας να βοηθήσουμε το γκρουπ στο οποίο τοξεύετε με σύσταση ασκήσεων. Αντιθέτως, θα σας συμβουλεύαμε να ΜΗΝ αποπειραθείτε να εκτελέσετε τα όσα εφαρμόζουμε διότι, άνευ επιγνώσεως του συνόλου της διδασκαλίας μας, κινδυνεύετε από σοβαρά ατυχήματα και όχι μόνον διαστρέμματα ή και κατάγματα όπως σωστά επισημαίνετε. Μη ξεχνάτε ότι οι αναρτήσεις μας είναι περιγραφικές ως προς το αποτέλεσμα αλλά δεν μεταφέρουν την "εσωτερικότητα" επί της οποίας στηρίζεται η διδασκαλία μας και άνευ της οποίας κάθε μίμηση αποβαίνει ολέθρια!

     3. Επειδή είναι χαρά μας η ανάπτυξη της Παραδοσιακής-Ενστικτώδους Τοξοβολίας και δεν πάσχουμε διόλου από ...κρυψίνοια (το διαπιστώνει, άλλωστε εύκολα ο αναγνώστης των Ιστολογίων μας) ή από σύνδρομα "αποκλειστικότητος" όταν, μάλιστα και η δική μας γνώση προέρχεται εκ "δωρεάς", θα σας συνιστούσαμε, εάν θέλετε, να παρακολουθήσετε έσωθεν την διδασκαλία της Σχολής μας και κατόπιν να μεταφέρετε την εμπειρία σας στο γκρουπ σας. Άλλωστε δ ω ρ ε ά ν  είναι, διότι, δωρεάν διδάσκουμε την Παραδοσιακή-Ενστικτώδη Τοξοβολία! 

     Έρρωσθε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.