Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΞΟΥ  "ΑΚΑΙ 50"


     Αν κάποιος αναζητά στο εμπόριο την επιτομή του φυσικού παραδοσιακού Τόξου που να πείθει με την πρώτη ματιά και την πρώτη αφή για την αυθεντικότητά του, σίγουρα αυτό είναι το αντίκυρτο "AKAI 50".


     Kατασκευασμένο από καλάμι rattan και χωρίς καμία ιδιαίτερη επεξεργασία, χωρίς καν εργοστασιακό φινίρισμα, αλλά με τις αγκίθες του ξύλου να υποδέχονται τα δάχτυλά σου μετά την αφαίρεση της απλοϊκής διαφανούς πλαστικής μακρόστενης σακκούλας συσκευασίας, το Τόξο αυτό σε παραπέμπει σε ό,τι φυσικότερο και ...αγνότερο από κατασκευαστικής πλευράς.


     Ο κατασκευαστικός πρωτογονισμός του ο οποίος παρέλειψε ακόμη και το στοιχειώδες βερνίκωμα αφήνοντας το ξύλο του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα, από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα αλλά, σίγουρα, από τους επαίοντες θα θεωρηθεί πλεονέκτημα διότι, η συγκεκριμένη κατάσταση, με ελάχιστο κόστος και απολαυστική προσωπική εργασία, μπορεί να σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα των δικών σου προσδοκιών για μια τελική μορφή σύμφωνα με την Αισθητική του κάθε χρήστη.



     Κι έτσι, με την απλοϊκή σακούλα συσκευασίας φθάνει στα χέρια του αγοραστή προξενώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι ...παρακατιανό, όμως, αυτή η ψευδαίσθηση του "παιδιού ενός κατώτερου θεού" ανατρέπεται με την χρήση. Αν το καλοσκεφθείς, όμως, αυτή η απλοϊκή νάυλον σακούλα συσκευασίας είναι πολύ πιο συμφέρουσα από πολυτελείς συσκευασίες οι οποίες παίρνουν τον δρόμο για τα σκουπίδια όταν ο αγοραστής, αφού τις χρυσοπληρώσει, τις ανοίξει για να πάρει στα χέρια τυο το προϊόν.


     Το ίδιο και με την πρόσθετη, δερμάτινη, λαβή του η οποία αποτελείται από ένα πολύ φθηνό και εύφθαρτο δέρμα το οποίο συνιστούμε να αντικαθίσταται αμέσως μετά την αγορά και προ της χρήσεως, κάτι που συνεπάγεται ελάχιστη, επιπλέον του κόστους, δαπάνη, αλλά με ένα δραματικά βελτιωτικό αποτέλεσμα. Ο δικός μας, ο Πρωτεσίλαος, λίαν έμπειρος σε τέτοιες χειροποίητες κατασκευές, μπορεί να σας φτιάξει άριστη δερμάτινη λαβή από το καλύτερο δέρμα και ραφτή, με ελάχιστα χρήματα.


     Έτσι, ο αγοραστής, αμέσως όταν αφαιρέσει την πλαστική "σακούλα" μέσα στην οποία συσκευάζεται, περάσει όλο το σώμα του Τόξου με ένα σκληρό πανί ώστε να αφαιρεθούν οι αγκίθες και να λειανθεί διακριτικά η καλάμινη επιφάνεια, κατόπιν το περάσει ένα προστατευτικό βερνίκι της αρεσκείας του και, τέλος, του προσθέσει μία εμπνευσμένη δερμάτινη λαβή, θα έχει ένα πραγματικά αισθητικό Τόξο που θα παραπέμπει σε ιστορικές εποχές.


     Βεβαίως και η εργοστασιακή χορδή από πλαστικό υλικό δίχρωμο δεν είναι ό,τι καλύτερο για την όλη αισθητική αλλά και αυτή αντικαθίσταται με μικρό έξοδο.


     Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραπάνω επεμβάσεις μετά την απόκτηση αξίζουν για να αποδώσουν ένα Τόξο το οποίο, παρά τις μικρές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις κόστους θα δίνει μιαν αυθεντικότατη εικόνα παραδοσιακού Τόξου που θα κάνει υπερήφανο τον κάτοχό του εξακολουθώντας να τηρεί τον όρο λογικής τιμής έναντι ποιότητος αντικειμένου.


     Το συγκεκριμένο Τόξο το οποίο "υπογράφει" η πυρογραφία ενός μεγάλου Γερμανικού Οίκου ειδών Τοξοβολίας [BEIER],  μήκους 50 ιντσών, προορίζεται ταυτοχρόνως για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες μη διαθέτοντας «παράθυρο» και τα γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά του φανερώνουν μία σοφία σχέσεως τιμής με ποιότητα προϊόντος και, βεβαίως,  η λέξη “Akai” στη γλώσσα των μαυροπόδαρων Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής σημαίνει τον σοφό.


     Το υλικό και η σχεδίασή του παρέχουν υψηλές ταχύτητες εκτοξεύσεως βελών και θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και στην Έφιππη Τοξοβολία λόγω του συνεπτυγμένου μήκους του και του ελαφρότατου βάρους του που φθάνει μόλις τα 370 γραμμάρια.



     Το συνολικό μέγεθός του κρίνεται έως και ιδανικό, ώστε κατά την έφιππη χρήση να μην ενοχλεί τον Ίππο.



     Επίσης, η "στιβαρότητα" κρατήματος που προσφέρει η λαβή του διευκολύνει τον καλό χειρισμό του κατά την έφιππη χρήση του, παρέχοντας αυτοπεποίθηση στον Εφιπποτοξότη.


     Προσφέρεται σε λίβρες που ξεκινούν από 10 και φθάνουν τις 50 (+/- 2 λίβρες) με ενδιάμεσα διαστήματα των 5 και σε μέγιστο μήκος έλξεως των 28 ιντσών και απόσταση της χορδής από το βαθύτερο εσωτερικό σημείο της λαβής του Τόξου είναι 6 – 6,5 ίντσες. Έτσι, η επιλεγόμενη γκάμα λιβρών επιτρέπει την άνετη ένταξη στην "πελατεία" αυτού του Τόξου και γυναικών αλλά και παιδιών που μπορούν να το χειρίζονται με την ίδιαν άνεση όπως και οι ενήλικες άνδρες Τοξότες. 


     Στις βλητικές δοκιμές αποστάσεως 15 μέτρων χρησιμοποιήθηκαν χειροποίητα ξύλινα παραδοσιακά βέλη με εγχάρακτο -επίσης ξύλινο- πυθμένιο, ενώ στις έφιππες χρησιμοποιήθηκαν βέλη carbon. Kαι στις δύο περιπτώσεις το Τόξο ικανοποίησε με την λειτουργία του τις βλητικές ανάγκες χωρίς καμία υστέρηση.



     Στις στατικές κοντινές [μέχρι 15 μέτρα] τοξεύσεις, η συγκέντρωση βελών υπήρξε εντυπωσιακή και παρά το ότι το Τόξο είναι "σκληρό", αυτή η ιδιότητά του δεν υπήρξε διόλου καταπονητική για τον Τοξότη.


     Το ίδιο αποτελεσματικό και ευθύβολο στις κοντινές τοξεύσεις απεδείχθη και με βέλη carbon, μάλιστα, χειριζόμενο και από γυναίκα με όχι ιδιαίτερα δυνατή σωματική διάπλαση.


     Στις μεγαλύτερες αποστάσεις [20 μέτρων] και πάλι η στατική χρήση του το ανέδειξε αξιόπιστο. Ο Πρωτεσίλαος, ως έμπειρος Τοξότης ο οποίος το δοκίμασε το έκρινε επαρκέστατο και όλες οι βολές του, χωρίς καμία δυσκολία, βρέθηκαν επί του στόχου.


     Και η ευστοχία του "ΑΚΑΙ 50" και στην απόσταση των 20 μέτρων, όπως τόξευσε ο Πρωτεσίλαος, έδειξε να εκπλήσσει ευχάριστα και όλους τους παρισταμένους στη δοκιμή.


     Παρά το ότι, αρχικώς, η εμφάνισή του δεν έπεισε πολλούς γνώστες-χειριστές ακριβών Τόξων, τα αποτελέσματα των βολών του ήσαν ικανά να τους μεταπείσουν και να εμπνεύσουν ...σεβασμό γι αυτό το παράξενο Τόξο.


     Ένα βασικό όσο και εύλογο ερώτημα που θα περάσει από τη σκέψη του κάθε υποψήφιου αγοραστή είναι η "ημερομηνία λήξεως" αυτού του Τόξου. Σε μία περιήγησή μας περί αυτού του Τόξου στο διαδίκτυο, εντοπίσαμε σχόλιο κατόχου αυτού του Τόξου ο οποίος βεβαιώνει ότι κατέχει και χρησιμοποιεί το "AKAI 50" επί τριετία χωρίς κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την ειλικρίνεια του παραπάνω σχολίου και να αποκλείσουμε πονηρή διαφημιστική πρόθεση εμπόρων που επιχειρούν την προώθησή του στην αγορά. Όμως, εάν το σχόλιο αυτό είναι αληθές, τότε το "ΑΚΑΙ 50" πληροί και την παράμετρο της αντοχής μέσα στον χρόνο διότι ακόμη και εάν χρησιμοποιείται επιτυχώς επί τριετία από συγκεκριμένο χρήστη τότε ένα πρώτο "στίγμα" ...μακροβιότητος τεκμαίρεται.


     ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ αν είστε λάτρης ενός τελικού αποτελέσματος που να πλησιάζει στο custom made με ελάχιστη επιβάρυνση κόστους αγοράς και προσωπική εργασία ώστε να έχετε ένα λειτουργικότατο Τόξο του οποίου η εικόνα θα αγγίζει την αυθεντικότητα "εποχής", χωρίς πάντως καμιάν εγγύηση "ημερομηνίας λήξεως".



     ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ αν επιμένετε σε "Brand Names" και σε "καθιερωμένα" προϊόντα που εγγυώνται "βάθος χρόνου" με, ευνόητα συνεπαγόμενη,  υψηλή τιμή αγοράς.



     Σε κάθε περίπτωση, το "AKAI 50" προσφέρει χρηστική αξιοπιστία με πολύ καλή σχέση τιμής και ποιότητος.   



Τιμή πωλήσεως: 110 ευρώ
Ειδική τιμή για τα Μέλη των "Ελλήνων Κενταύρων"



Ευχαριστούμε θερμά την εισαγωγική Εταιρεία "Ν. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Α.Ε." 
η οποία μας προσέφερε το Τόξο δοκιμής "AKAI 50".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.