Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

OI "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"
ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΦΙΠΠΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
"E.O.C.H.A. 2013"
 
 
 
     Για πρώτη φορά η Ελλάδα εμφανίζεται σε διεθνείς Αγώνες Έφιππης Τοξοβολίας, της κορυφαίας αυτής πολεμικής τέχνης η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων καθιέρωσε το βασικό δόγμα Πολέμου, "πυρ και κίνηση"! Και την Τιμή αυτή την έκαναν στη Χώρα μας οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" οι οποίοι εξεπροσώπησαν την Ελλάδα στους διεθνείς Αγώνες "E.O.C.H.A. 2013" που διεξήχθησαν στο Usak της Τουρκίας από 24ης έως 27η Οκτωβρίου 2013, με τη συμμετοχή 49 αγωνιζομένων από 16 χώρες και 4 ηπείρους!
 
 
 
     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" έλαβαν μέρος σ' αυτούς τους δύσκολους και πολύ ανταγωνιστικούς Αγώνες συναγωνιζόμενοι διεθνείς "κολοσσούς" της Έφιππης Τοξοβολίας με τρεις ...αρχάριους του εφιπποτοξοτικού αντικειμένου, όχι διεκδικώντας βαθμολογία αλλά επιδιώκοντας, απλώς, την απόκτηση μιας πρώτης εμπειρίας Αγώνων. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν οι τρεις αρχάριοι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" επέτυχαν και βαθμολογία, αφήνοντας πίσω τους κάποια από τα ιερά τέρατα της πολύ απαιτητικής έφιππης πολεμικής τέχνης μας! Έτσι, από την Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" συμμετείχαν τρεις Εφιπποτοξότες, ο Αρπάλυκος (Δημήτριος Χρήστου), η Χαρά (Χαρίκλεια-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου) και Πάρης (Παρασκευάς Γαβρίλης).
 
 
 
     Και οι τρεις "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" που επελέγησαν μπορεί να είναι ταλαντούχοι Εφιπποτοξότες αλλά δυστυχώς διαθέτουν ελάχιστη εμπειρία του εφιπποτοξοτικού αντικειμένου! Έτσι ο Αρπάλυκος έχει μία εμπειρία μόλις δύο ετών, η Χαρά μόλις ενός έτους και ο Πάρης μόλις ...έξι μηνών, ενώ από πλευράς των υπολοίπων αγωνιζομένων ο πιο νέος είχε εμπειρία έξι (!) ετών και προηγούμενες αγωνιστικές συμμετοχές! Παρά ταύτα, υπακούοντας στο πολεμικό πνεύμα της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", όχι μόνον δε δίστασαν να σταθούν αντιμέτωποι με τους κορυφαίους συναγωνιζομένους τους, αλλά εξεπροσώπησαν κατά τον αξιοπρεπέστερο τρόπο την Ελλάδα, κατακτώντας και βαθμολογία! 
 
 
 
 
 
 
     Οι συγκεκριμένοι αγώνες θεωρούνται από τους πιο δύσκολους Αγώνες Έφιππης Τοξοβολίας, παγκοσμίως, διότι διεξάγονται σε μία ανισοϋψή και γωνιώδη "πίστα", η οποία ευνοεί τους πολύ εμπείρους ενώ θέτει σε σκληρή δοκιμασία τους υπολοίπους. Το έδαφός της εμφανίζει μεγάλες επιφανειακές ανομοιογένειες και αυτό, σε συνδυασμό με τους θερμόαιμους και ταχύτατους Ίππους που διατίθενται στους αγωνιζομένους, κάθε άλλο παρά ενδείκνυται για αρχαρίους. Κι όμως...! Ο Αρπάλυκος, η Χαρά κι ο Πάρης ανταπεξήλθαν άνετα και με επιτυχία στις αγωνιστικές διαδρομές, χωρίς κανένα απρόοπτο, ευσταθέστατοι στους άγνωστους Ίππους που παρέλαβαν επί τόπου ενώ, δυστυχώς, κατά την διάρκεια των Αγώνων υπήρξαν για άλλους, αναμενόμενα άλλωστε, δυσάρεστα περιστατικά!
 
 
     Οι, κυρίως, ιππικές εγκαταστάσεις που αποτελούσαν και το ορμητήριο των Αγώνων ήσαν από τις καλύτερες του είδους  με πολύ προχωρημένη σχεδιαστική και κατασκευαστική "αντίληψη".
 
 
     Οι Τούρκοι έδειξαν ότι αγαπούν και φροντίζουν ιδιαιτέρως τους Ίππους τους κάτι που υποδεικνύει και το ιερό τους κείμενο, το Κοράνι που συνδέει το ζώο αυτό με τον προφήτη του Ισλάμ.
 
 
     Πραγματικά, οι ιππικές εγκατστάσεις του Usak εντυπωσιάζουν με την αρμονία τους, την ευχρηστία αλλά και την τεράστια έκτασή τους δοθέντος ότι εξυπηρετούν τις περιωρισμένες ιππικές ανάγκες μιας δευτερεύουσας πόλεως στο εσωτερικό της χώρας!
 
 
     Και το κλειστό Ιππευτήριο του Usak, ως η "κορωνίδα" των εκεί ιππικών εγκαταστάσεων, εντυπωσίασε ιδιαιτέρως τους ξένους αγωνιζομένους με το μέγεθος και τον άριστο φυσικό φωτισμό του.
 
 
     Η Έφιππη Τοξοβολία βασίζεται στον κατάλληλο Ίππο λόγος για τον οποίο όλοι οι ενασχολούμενοι με αυτήν φροντίζουν να διαθέτουν δικό τους Ίππο εκπαιδευμένο και δοκιμασμένο από τους ίδιους. Κάθε Εφιπποτοξότης βασίζεται στον δικό του Ίππο και όσο προχωρεί σε εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιεί ασφαλέστερα ξένους Ίππους, κάτι που ευνοεί τους προχωρημένους αλλά όχι και τους αρχαρίους όπως τους τρεις "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" οι οποίοι, όμως, με τις επιδόσεις τους στους συγκεκριμένους Αγώνες, απέδειξαν ότι απέκτησαν τα καλύτερα εκπαιδευτικά εφόδια ώστε να μπορούν περήφανοι να "σταθούν" εν μέσω ακόμη και των πιο προχωρημένων του είδους!
 
 
     Μη διαθέτοντας χρήματα για αεροπορική μετάβαση στον τόπο των Αγώνων, οι τρεις "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" επέλεξαν τις οδικές δημόσιες μεταφορές ταξιδεύοντας μέχρι το Usak με λεωφορείο, κάτι που είχε ως συνέπεια να φτάσουν αφού κάποιοι συναγωνιζόμενοί τους προηγήθηκαν στην επιλογή Ίππων.
 
 
     Παρά ταύτα, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" με την εκπαίδευση που έχουν, δε δυσκολεύτηκαν να καταστήσουν αμέσως συνεργάσιμους τους Ίππους που διάλεξαν από τους απομείναντες αλλά και να τους μετατρέψουν σε πειθήνια ...οικόσιτα, όπως κατάφερε ο Αρπάλυκος με τον επιβήτορα "Venus" τον οποίο ίππευσε στις αγωνιστικές του διαδρομές. Βεβαίως, η κατάλληλη "προσέγγιση" και προετοιμασία των Ίππων εκ μέρους των τριών "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" δε σήμαινε ότι τα θερμόαιμα αυτά άτια ως δια μαγείας μετετράπησαν σε ιδανικούς Ίππους Έφιππης Τοξοβολίας αλλά, τουλάχιστον, βελτιώθηκε κατά πολύ η συνεργασιμότητά τους με τους αναβάτες τους.
 
 
     Οι διεθνείς Αγώνες "E.O.C.H.A. 2013" άνοιξαν με την καθιερωμένη παρέλαση των αγωνιζομένων Ομάδων και βεβαίως με τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ", φέροντες την περιβολή των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως των οποίων το πολεμικό πρότυπο αλλά, κυρίως, την Αρετή, ακολουθεί η Ομάδα μας!
 
 
 
 
     Ο ευγενής Αρχηγός της Αποστολής Αρπάλυκος παρεχώρησε την Σημαία στην Χαρά η οποία επαξίως την έφερε έφιππη, αποσπώντας τις επευφημίες των παρισταμένων, ενώ ο ίδιος αρκέστηκε να κρατήσει την Σημαία της Ομάδος μας. Η χειρονομία αυτή του Αρπάλυκου αποτελεί ακόμη ένα δείγμα ομοψυχίας και ευγενείας που επιδιώκουμε να είναι τα εσωτερικά χαρακτηριστικά των"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" και, φαίνεται, το έχουμε πετύχει!
 
 
 
     Οι τρεις "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" αγωνίσθηκαν σε διάφορες αγωνιστικές διαδρομές υψηλής δυσκολίας και σε όλες, παρά την απειρία τους κατάφεραν να σταθούν αξιοπρεπώς!
 
 
     Καλύτερος εκ των τριών ανεδείχθη, όπως ήταν φυσικό, ο Αρπάλυκος, καταφέρνοντας να καταλάβει την 14η θέση ανάμεσα στους 49 αγωνιζομένους στη Τουρκική διαδρομή, μια δοκιμασία ιδιαιτέρως δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική.
 
 
     Ο Αρπάλυκος κατάφερε να ανασύρει από το έδαφος σε καλπασμό τα περισσότερα βέλη που του αναλογούσαν και η ικανότητά του αυτή εξέπληξε όσους τον παρακολουθούσαν να αγωνίζεται!
 
 
 
      Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φάση της ανασύρσεως βέλους σε καλπασμό είναι μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά και θεαματική προϋπόθεση για να μπορέσει, κατόπιν, ο αγωνιζόμενος να τοξεύσει και σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται πριν το αποτέλεσμα της τοξεύσεως η αγωνία και του αγωνιζομένου και των θεατών κι όμως ο Αρπάλυκος τα κατάφερε άριστα!
 
 
     Γρήγορος στις διαδρομές του, παρά το ότι ο βαρβάτος του δεν έδειχνε και τόσο πρόθυμος κάποιες στιγμές να συνεργασθεί, ψύχραιμος και, κυρίως, με σεβασμό στην ευημερία του Ίππου του, ο Αρπάλυκος εντυπωσίασε το Κοινό με τον χαρακτήρα του.
 
 
     Ήταν χαρακτηριστικές οι ευχαριστίες που του εξέφρασε στο τέλος των Αγώνων ο χορηγός των Ίππων ευγνωμονώντας τον για την ευγενή χρήση του "Venus" με τον οποίο αγωνίσθηκε!
 
 
     Αποφασιστική, ταχύτατη και εύστοχη απεδείχθη και η χαρά Πολυζοπούλου σε όλες τις αγωνιστικές διαδρομές της.
 
 
     Η μεγάλη νίκη της Χαράς ήταν ότι με ένα χρόνο εφιπποτοξοτικής εμπειρίας βρέθηκε δίπλα σε "ιερά τέρατα" της Έφιππης Τοξοβολίας να τερματίζει επιτυχώς και με βαθμολογία τις διαδρομές της.
 
 
     Τέλος, η Χαρά, αγωνίσθηκε με το μόνιμο χαμόγελο του πραγματικού πολεμιστή που κάποιοι ανόητοι "καναπεδάτοι" ποτέ δεν κατάλαβαν τη μεγάλη αξία σε ώρα εντάσεως! Αυτό το χαμόγελο ήταν ό,τι πιο απαραίτητο για την επιτυχή ολοκλήρωση των αγωνιστικών διαδρομών της των οποίων τη δυσκολία ποτέ πριν δε μπορούσε να φαντασθεί!
 
 
     Αλλά, αν οι δύο προηγούμενοι δεν μας εξέπληξαν με τα όσα κατάφεραν, σίγουρα ο Παρασκευάς Γαβρίλης, ο εντελώς αρχάριος μαθητής της Σχολής μας με έξι μόνον μήνες εφιπποτοξοτικής εμπειρίας, υπήρξε για όλους η μεγάλη έκπληξη!
 
 
     Ακριβής, απόλυτος, ταχύτατος, τολμηρός, ο Παρασκευάς έδειξε σε όλους το πνεύμα της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" καταφέρνοντας κι αυτός να επιστρέψει με βαθμολογία, αφήνοντας, μάλιστα, "πίσω" του ακόμη και ...Τούρκους αγωνιζομένους στο ...Τούρκικο αγώνισμα!
 
 
     Σίγουρα για τον Παρασκευά, αυτό τον αρχάριο μαθητή της Χαράς, για τον οποίο όλοι είμαστε υπερήφανοι, όσοι αγωνίσθηκαν στο Usak θα μιλούν για πολύ καιρό και εμείς θα νοιώθουμε δικαιωμένοι που τολμήσαμε να τον στείλουμε!
 
 
     Στο Usak οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ήρθαν σε επαφή με τους κορυφαίους Εφιπποτοξότες πολλών χωρών από τέσσερις ηπείρους.
 
 
     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" σ' αυτούς τους Αγώνες της κεντρικής Τουρκίας απέκτησαν σπουδαίες αγωνιστικές εμπειρίες, γενόμενοι το επίκεντρο της εκτιμήσεως των συναγωνιζομένων τους αλλά και του Κοινού!
 
 
     Έκαναν σημαντικές γνωριμίες και ήρθαν σε επαφή με παράλληλα αντικείμενα ώστε, μετά την επιστροφή τους, να βοηθήσουν τους Έλληνες Συνασκουμένους τους να προοδεύσουν ακόμη περισσότερο όπως και να προοδεύσει η ίδια η Ομάδα!
 
 
     Και, κυρίως, η επιλογή αποστολής αρχαρίων Εφιπποτοξοτών και μαθητού της Σχολής μας με εξάμηνη μόνον μαθητεία απεδείχθη το καλύτερο σχολείο για όλους μας ιδιαιτέρως δε για τους μετασχόντες!
 
 
     Τέλος, οι τρεις Έλληνες αγαπήθηκαν από τους οικοδεσπότες και τους ξένους συμπολεμιστές τους απολαμβάνοντας όχι απλώς την φιλοξενία αλλά και την ψυχαγωγία στο περιθώριο αυτών των πολύ δύσκολων Αγώνων.          
 
 
      Τα συμπεράσματα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" από τους διεθνείς Αγώνες "E.O.C.H.A. 2013" υπήρξαν σημαντικά και πολλά. Κυρίως, διαπιστώσαμε ότι  μόνον η εντατική, αδιάκοπη, εξάσκηση μπορεί να "κάνει" τον Πολεμιστή και οι πρωτόπειροι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" καταφέραμε να σταθούμε επαρκώς εν μέσω των κορυφαίων Εφιπποτοξοτών του Κόσμου έχοντας, πραγματικά, αφιερώσει συστηματική, αδιάκοπη κι επίπονη προσπάθεια κατά την τελευταία Προπονητική Περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τον ετήσιο Απολογισμό Έργου μας, καταφέραμε 726 ατομικές εφιπποτοξοτικές Προπονήσεις και 51 ομαδικές Προπονήσεις Παραδοσιακής Τοξοβολίας! Οι αριθμοί αυτοί, συνοδευόμενοι από το αντίστοιχο αρχειοθετημένο οπτικο-ακουστικό υλικό μαρτυρούν την επιτυχημένη προετοιμασία μας όχι μόνον για τον παρόντα αλλά και για κάθε μελλοντικό Αγώνα Έφιππης Τοξοβολίας!
 
 
     Το βασικό εκπαιδευτικό μας "συστατικό" της ομαδικής πειθαρχίας απέδειξε ότι μπορεί να αναδείξει ένα σύνολο ατόμων σε αποτελεσματική δύναμη και άνευ του "συστατικού" αυτού ΟΥΔΕΝ!
    

     Ειδικώς σε ό,τι αφορά στην ιππική εκπαίδευσή μας, απεδείχθη ότι τα καθιερωμένα σενάρια ακραίων ισορροπιστικών καταστάσεων που εφαρμόζονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας, ήδη από το πρώτο μάθημα του αρχαρίου μαθητή της Σχολής μας, συντελούν τα μέγιστα στην απόκτηση ευσταθούς "καθίσματος" το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο υπό αγωνιστικές συνθήκες.
 
 
     Το ότι οι τρεις "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ίππευσαν με τον επιτυχέστατο τρόπο που επέδειξαν στο Usak οφείλεται σε αυτές τις ακραίες ισορροπιστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν εξ αρχής οι μαθητές της Σχολής μας!
 
 
     Όμως, πάνω από κάθε τι άλλο, η επιτυχία των τριών "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" στην κατάσταση της αξιοπρεπέστατης κατατάξεως στους Αγώνες "E.O.C.H.A. 2013" οφείλεται πρωτίστως στους Ίππους της Σχολής μας και ιδιαιτέρως στον "Ποσειδώνα" μας του οποίου οι δυσκολίες αποτελούν το καλύτερο "Σχολείο" εκπαιδεύσεως των μαθητών μας!
 
 
     Στον Ίππο αυτό τον οποίο, με τον προσωπικό της μόχθο εργασίας και επενδύσεως ψυχής και οικονομικών θυσιών, συντηρεί η Υπαρχηγός της Ομάδος μας Χαρά Πολυζοπούλου, όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη όπως ευγνωμοσύνη οφείλουμε και στην Ιππαγωγό του Χαρά Πολυζοπούλου!

 
http://horsebackarcherygr.blogspot.gr/2011/01/h-e.html


     Επίσης, το συγκροτημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας όπως περιέχεται στα δύο Εκπαιδευτικά Εγχειρίδια της Ομάδος μας [εδώ κι εδώαπεδείχθη το πλέον κατάλληλο για την ασφαλή, πλήρη και γρήγορη ανάδειξη αρχαρίων σε "μάχιμους" Εφιπποτοξότες, λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι στο συγκεκριμένο αγωνιστικό επίπεδο τα Μέλη της Ελληνικής Αποστολής έφθασαν μετά από δύο χρόνων εμπειρία (Αρπάλυκος), ενός χρόνου εμπειρία (Χαρά) και ...έξι μηνών εμπειρία (Πάρης)! 


     Κατά τη βραδυά του απολογισμού που έγινε στην Αθήνα, μετά την επιστροφή της Αποστολής μας, τόσο οι Αγωνισθέντες όσο και τα Μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι αυτή η αγωνιστική εμπειρία υπήρξε το μέγάλο βήμα προς την τάχιστη ανάδειξη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ως μιας σημαντικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας σε παγκόσμια εμβέλεια.


     Τώρα, δεν απομένει παρά η εντατικοποίηση των προσπαθειών των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ώστε στους επόμενους διεθνείς Αγώνες στους οποίους έχουμε ήδη προσκληθεί να καταφέρουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και να διεκδικήσουμε, πλέον και διάκριση! 
      

 

     "On October 23 until 27,three members of "GREEK CENTAURS" took part in Usak EOCHA 2013 organization. With the return of our three members (Dimitrios Christou, Chara-Sabrina Polyzopoulou and Paraskevas Gavrilis) we would like to express our thanks to all who with this invitation have given us the opportunity to participate in our first Horseback Archery Competition and to feel the Turkish hospitality. For all the above we would like to thank Mr. Abdul Majid Schrade for his invitation and his everyday support, Mr. Cemal Hunal for his excellent horses and everyone of our co-competitors for their Team Spirit.
Best regards,
Dimitrios Arpalikos Christou
The Leader of "GREEK CENTAURS".
 

Kαι, βεβαίως ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στους διαφόρους συναγωνιζομένους
των άλλων Ομάδων
που οι διοργανωτές επιφόρτισαν με την επιμέτρηση των βαθμών μας!



Kυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους αγαπητούς Συνασκουμένους
Μανώλη, Σπύρο, Βαρβάρα, Steven , Δημήτρη, Ηλία, Φοίβη,
καθώς και όσους ανωνύμως κατέθεσαν σε τραπεζικό λογαριασμό
ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η Αποστολή
με δεδομένη την οικονομική κατάσταση μιας Ομάδος η οποία δεν εισπράττει από τα Μέλη της!
 


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.