Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΕΘΝΕΣ EVENT ΤΥΦΛΗΣ TΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
"COSTA NAVARINO"


     Aκόμη μία λαμπρή διοργανωτική επιτυχία διεθνούς εμβελείας των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" για την διάδοση της "τυφλής" Τοξοβολίας, υπήρξε το μεγάλο θερινό event στο πολυτελές ξενοδοχειακό κέντρο "Costa Navarino" της Πύλου.


     τεφανωμένο" από ένα "διάδημα" φυσικών περιοχών έκπαγλης καλλονής, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών σημείων, το πολυτελές ξενοδοχείο "Costa Navarino" κάνει τα πάντα για να φιλοξενήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες του. Ανάμεσα στο καταφύγιο άγριας ζωής της λίμνης Ντιβάρη, στο καταφύγιο άγριας ζωής Πετραλέξη, στο καταφύγιο άγριας ζωής Ευρέτη, στο καταφύγιο άγριας ζωής Αμυγδαλίτσας, στο καταφύγιο άγριας ζωής Νικολάου, στο καταφύγιο άγριας ζωής Τούμπα, στον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνο, κοντά στο ανάκτορο του Νέστορος και στις ιστορικές Δημητσάνα, Ανδρίτσαινα και Στεμνίτσα, δίπλα στον μαρτυρικό Μελιγαλά, κοντά και στην Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Μεσσήνη, το "Costa Navarino", με την εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή και οργάνωσή του, διεκδικεί επάξια τον τίτλο του 'εστεμμένου" του Ελληνικού Τουρισμού, απολαμβάνοντας την εκτίμηση των πελατών του. 



     Και αυτός ο ξενοδοχειακός Οργανισμός, θέλοντας να ικανοποιήσει ένα απαιτητικό πλάνο ομαδικής δράσεως φιλοξενουμένων ενός άλλου, ξένου, επιχειρηματικού κολοσσού που ενδιαφέρθηκε να ψυχαγωγήσει και να αθλήσει τους εργαζομένους του μυώντας τους στην Τοξοβολία, πολύ σοφά, απευθύνθηκε και ζήτησε την συνεργασία των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας". 



      Διεθνώς προβεβλημένο το Παράρτημα των "Ελλήνων Keνταύρων Καλαμάτας" ως παγκόσμιο επίκεντρο της έρευνας και εφαρμογής της διδασκαλίας της Τοξοβολίας για τυφλούς, επιλέχθηκε για την διοργάνωση ενός αντίστοιχου event μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, ξεπερνώντας τεράστιες οργανωτικές δυσκολίες που συνεπάγεται ο περιορισμός του χρόνου, η μαζική συμμετοχή απολύτως αρχαρίων, οι περιορισμοί σεβασμού και προστασίας ενός αρχαιολογικού χώρου και η αυστηρή, επαγγελματική, προϋπόθεση εξελίξεως και απόλυτης επιτυχίας της διοργανώσεως.



     Το, πράγματι, λαμπρό αποτέλεσμα ως κατάληξη της ακαριαίας και ακριβέστατης ανταποκρίσεως της τετραμελούς Ομάδος εργασίας των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής του Παραρτήματος όχι μόνον κάλυψε πλήρως τις προσδοκίες της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" αλλά μας εξέπληξε όλους με το επίπεδο λειτουργίας των αδελφών μας της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 


     Έτσι, υπό τον Αθανάσιο Ψωρομύτη, οι Συνασκούμενοί μας Ιωάννα Μητροπούλου, Μελέτιος Μοίρας και Χρύσανθος Δρίτσας "απασφάλισαν" τον καλύτερο εαυτό τους για να αποσπάσουν τον ενθουσιασμό της διοργανώσεως και των Ισραηλινών φιλοξενουμένων και την περηφάνια όλων των "Ελλήνων Κενταύρων" παρακολουθώντας το ποιοτικό έργο του Παραρτήματός μας.


     Ο συνεπέστατος και μεθοδικότατος αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Αθανάσιος Ψωρομύτης, όπως πάντα μετά από κάθε δράση του Παραρτήματός του, στην αναλυτική του αναφορά μας ενημερώνει για τις λεπτομέρειες του λαμπρού εγχειρήματος:


Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

Συνεργασία των 
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"
 με το πολυτελές ξενοδοχείο 
"COSTA NAVARINO"

Το αντικείμενο

Οργάνωση του «Σταθμού Τυφλής Τοξοβολίας» για τον διαγωνισμό δραστηριοτήτων που διοργάνωσε το «COSTA NAVARINO» για 285 εργαζομένους της πολυεθνικής εταιρίας «MY HERITAGE» (με έδρα το Τελ Αβίβ και παραρτήματα σε 7 χώρες) σε άμεση συνεργασία με Ισραηλινή εταιρία διοργάνωσης παρομοίων διαγωνισμών-παιχνιδιών στην οποία ανατέθηκε αρχικά το εγχείρημα από την «MY HERITAGE».


Ο διαγωνισμός

Πρόκειται για μια διαγωνιστική, ψυχαγωγική διαδικασία με έπαθλο κατά την οποία 14 ομάδες των 20 συμπαικτών (280/14=20, οι υπόλοιποι 5 δεν συμμετείχαν) θα έπρεπε να διατρέξουν 6 σημεία στον καλύτερο δυνατό χρόνο και επιδιώκοντας την καλύτερη βαθμολόγηση. Κάθε ομάδα διέθετε 4 επιβατικά αυτοκίνητα καθώς και 2 tablet τα οποία χρησίμευαν για το check-in και check-out σε κάθε spot-δοκιμασία όπως επίσης και για την πλοήγηση της κάθε ομάδας μέσο δεδομένων GPS και γεωγραφικών συντεταγμένων που δίδονταν ως στοιχεία.

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε τις κάτωθι δραστηριότητες:

1.         Rapel
2.         Τυφλή τόξευση
3.         Μάζεμα ελιών και πάτημα σταφυλιών
4.         Γευσιγνωσία
5.         Ψάρεμα
6.         Βολές με καταπέλτες

Η κάθε δραστηριότητα θα γινόταν σε διαφορετικό σημείο από τις υπόλοιπες και γενικά στον άξονα Πύλου – Μεθώνης – Φοινικούντας – Ανάληψης.



Ιστορικό:
...
Κατά την προκαταρκτική επικοινωνία μου [28/8/2017] o σχεδιαστής του event του "Costa Navarino" μου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας να οργανώσουν μια ημερίδα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, εκ των οποίων η μία επρόκειτο να  είναι «τυφλή τόξευση»,  ανακάλυψαν το παράρτημα των «Ελλήνων Κενταύρων» στην Καλαμάτα μέσω του ιστοχώρου μας και απευθύνθηκαν σε εμάς ως τους πλέον κατάλληλους λόγω της εμπειρίας μας στην εκπαίδευση τυφλών τοξοτών. Η δραστηριότητα της τοξοβολίας θα λάβαινε χώρα στο «Κάστρο της Μεθώνης». 

Από τον υποφαινόμενο:

•           Έγινε γενική επόπτευση του χώρου και κρατήθηκαν σημειώσεις για θέματα ασφαλείας αλλά και για την οροθέτηση και κατανομή του χώρου ώστε να είναι επί το πλείστον ασφαλής (για συμμετέχοντες και μη) και λειτουργικός ώστε να εξασφαλίζεται ταχεία και απρόσκοπτη ροή ομάδων και συμμετεχόντων. Έπειτα υποδείχθηκε λεπτομερώς η χωροθέτηση.

•           Συζητήθηκε το θέμα καταλληλότητας (είδος και λίμπρες τόξων, τύπος βελών κ.α.) και επάρκειας του απαραίτητου εξοπλισμού (Δίχτυ, στόχοι, τόξα, βέλη, ατομική προστασία) δεδομένου ότι η ημερομηνία διεξαγωγής ήταν πολύ κοντινή και την παραγγελία την οποία είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει το «COSTA NAVARINO» έπρεπε να τρέξει άμεσα

•           Ζητήθηκε απαραιτήτως η παρουσία πιστοποιημένου προσωπικού για την παροχή Α΄ Βοηθειών.

Μέχρι την ημέρα διεξαγωγής υπήρχε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τους εμπλεκομένους για τυχόν αλλαγές και πιθανές βελτιώσεις σε διάφορα θέματα. 

Επίσης εξασφαλίστηκε η παροχή Α΄ Βοηθειών από μέλη της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης» και το αποτέλεσμα της δικής μας παρεμβολής ήταν θετικό και για άλλες δύο δραστηριότητες (Rapel, Καταπέλτες).

Επίσης εξασφαλίστηκε η συμμετοχή τριών Συνασκουμένων ως βοηθών με αμοιβή. Οι Συνασκούμενοι που εργάστηκαν ως βοηθοί ήταν οι (α) Χρύσανθος Δρίτσας, (β) Ιωάννα Μητροπούλου και (γ) Μελέτιος Μοίρας.

Την Πέμπτη 7-9-2017 ολοκλήρωσα τις συνεννοήσεις μου καλύπτοντας και τις τελευταίες ερωτήσεις μου, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου 9-9-2017 και έχοντας πλήρη τελική εικόνα για το εγχείρημα έγινε συνάντηση με τους βοηθούς Συνασκούμενους-βοηθούς μου για πλήρη ενημέρωση και ανάληψη δράσεως της Ομάδος μας.



Τελικό σχέδιο λειτουργίας του σταθμού τοξοβολίας

Το σχέδιο προέβλεπε, βάσει των συμφωνηθέντων, ότι θα έπρεπε να εξυπηρετηθούν δύο ομάδες ταυτοχρόνως. 

Οι δύο ομάδες θα εξυπηρετούνταν από 10 στόχους συνολικά. Αυτό σήμαινε ότι κάθε ομάδα θα έπρεπε να χωριστεί σε δέκα ζεύγη (1 τοξότης και 1 βοηθός-οδηγός) τα οποία ζεύγη θα έπρεπε να τοξεύσουν σε 5 στόχους (5 ζεύγη + 5 ζεύγη εκ περιτροπής). Οι υπόλοιποι 5 στόχοι θα έμεναν διαθέσιμοι για την περίπτωση που και δεύτερη ομάδα θα κατέφθανε στο σημείο.

Η διαδικασία χειρισμού μιας ομάδας προέβλεπε

•           Συγκέντρωση στον χώρο υποδοχής και check-in από τον επικεφαλής του σημείου στο tablet με κωδικό.

•           Συγκέντρωση συντεταγμένα σε έναν από τους δύο οροθετημένους χώρους για χαιρετισμό, επισήμανση των θεμάτων ασφαλείας, περιγραφή του τρόπου τόξευσης και μικρή επίδειξη τόξευσης από τον υποφαινόμενο. Επίσης πριν οδηγηθεί η ομάδα στους στόχους γινόταν ο ορισμός των ζευγών τοξότη-βοηθού με επί τόπου απόφαση των μελών της ομάδας.

•           Τα 5 πρώτα ζεύγη με τάξη στους αντίστοιχους στόχους.

•           Μία βολή με ανοιχτά μάτια για την απόκτηση στοιχειώδους αίσθησης της λειτουργίας του τόξου.

•           Δέσιμο ματιών και τρεις βολές με καθοδήγηση από τους βοηθούς συναγωνιζομένους.

•           Καταμέτρηση βαθμολογίας από τους Χρύσανθο και Ιωάννα (προσμέτρηση του καλύτερου βέλους μόνο) και παράδοσή της στον υπεύθυνο check-in, check-out του σημείου.

•           Συντεταγμένη συγκέντρωση στον χώρο υποδοχής και check-out από τον επικεφαλής του σημείου στο tablet με κωδικό.

•           Αποχώρηση



Το χρονοδιάγραμμα όπως εξελίχθηκε

•           05:45 Αναχώρηση από Καλαμάτα με mini bus 19 θέσεων.

•           07:05 Άφιξη στην Πύλο.

•           Συγκέντρωση και άλλων συνεργατών και briefing για τον γενικό τρόπο λειτουργίας του διαγωνισμού.

•           08:00 Αναχώρηση της ομάδας τοξοβολίας με οκταθέσιο (4 Έλληνες Κένταυροι, υπεύθυνος spot, 2 διασώστες, όλος ο εξοπλισμός για στήσιμο).

•           08:15 Άφιξη σε Μεθώνη.

•           Προετοιμασίες.

•           Οριοθέτηση των χώρων με κορδέλες ασφαλείας.

•           Στήσιμο σωλήνων στήριξης και διχτυών.

•           Οριοθέτηση γραμμής βολής.

•           Οριοθέτηση των δύο χώρων χαιρετισμού και «εκπαίδευσης» για τις ομάδες.

•           Περί την 17:00 δόθηκε σύνθημα λήξης των δραστηριοτήτων.

•           Μάζεμα εξοπλισμού και επιστροφή σε Πύλο και από εκεί στην Καλαμάτα.


Παρατηρήσεις

Η ομάδα μας είχε την περισσότερη εργασία για στήσιμο υλικών και εξυπηρέτηση συμμετεχόντων από όλες τις άλλες (με δεύτερη ίσως αυτή του rapel η οποία είχε να εξυπηρετήσει μόνο 5 άτομα ή αυτή των καταπελτών).

Η προσέλευση των ομάδων ήταν απρόβλεπτη αλλά σε κάθε περίπτωση εξασφαλίστηκε ταχεία ροή και ευταξία με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός ή, έστω, κίνδυνος.

Ενώ στην αρχή της ημέρας δόθηκε από τους διοργανωτές η «γραμμή» να προσπαθήσουμε να το χαρούν όλοι χωρίς βιασύνες κοντά στο μεσημέρι δόθηκε οδηγία για τρέξιμο στην οποία η ομάδα μας ανταποκρίθηκε άψογα.

Την βαθμολογία την υπολόγιζε ο επιτηρητής κάθε ομάδος Ιωάννα και Χρύσανθος με τον Μελέτιο σε επικουρικό ρόλο και για τους δύο και τον υποφαινόμενο να βρίσκεται παντού και «παντού».

Υπήρξαν μικροπροβλήματα τα οποία ξεπεράστηκαν άμεσα (σκίσιμο στόχων).


Το μεγάλο κέρδος της ομάδος μας ήταν η απόκτηση εμπειρίας διαχείρισης του μεγάλου όγκου των συμμετεχόντων με πρώτο στόχο την ασφάλεια. Οι στόχοι της ασφάλειας, της απρόσκοπτης και γρήγορης ροής καθώς και η εν γένει άριστη εικόνα της ομάδος μας επιχειρησιακά και οπτικά επετεύχθησαν λόγο καλής πρόβλεψης και σχεδιασμού αλλά έγινε σαφέστατα φανερό ότι οι Συνασκούμενοι Χρύσανθος, Ιωάννα και Μελέτιος επισφράγισαν την επιτυχία λειτουργώντας υπό το πρίσμα της «Διαχείρισης Κρίσεων» ασυναίσθητα μεν αλλά άψογα και αποτελεσματικά. Παρότι πρόκειται για τρείς Συνασκούμενους με μικρή εκπαιδευτική εμπειρία υπό επίβλεψη η Ομάδα μας δεν φάνηκε ούτε στιγμή να «αιφνιδιάζεται» από κάτι και όλοι παρουσίασαν την εικόνα ότι ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και ότι αυτό που κάνουν το κάνουν για χρόνια.

Η Ομάδα μας απέσπασε θετικότατα σχόλια τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους συμμετέχοντες οι οποίοι ενθουσιάστηκαν.


Αθανάσιος Α. Ψωρομύτης



     To Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Αρχηγό των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" Συνασκούμενο Αθανάσιο Ψωρομύτη και τους Συνασκουμένους Ιωάννα Μητροπούλου, Μελέτιο Μοίρα και Χρύσανθο Δρίτσα, όχι μόνον διότι εξεπροσώπησαν άριστα τους "Έλληνες Κενταύρους" αναδεικνύοντας το έργο μας ως ψηφίδα Πολιτισμού, αλλά και συνέβαλαν στην ανάδειξη της ποιοτικής ιδιοσυστασίας του Ελληνικού Τουρισμού ως εθνικού "προϊόντος" μας σε καιρούς χαλεπούς για την χώρα.



Φωτογραφικό Λεύκωμα εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.