Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΔΙΔΟΜΕΝΑ ΠΛΕΙΣΤΑ
&
ΟΥΔΕΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΝ!


     Τα Μυστήρια αποτελούν ιεροθεσίες που απασφαλίζουν την συνείδηση του όντος ώστε αυτή να ιχνηλατήσει αποτελεσματικώς μία Κοσμοθεωρία. Και η βαθειά μέθεξη των Μυστηρίων αναδεικνύει τον Μύστη του οποίου η γνωστική ικανότητα αποτελεί το σημείο αναφοράς της υπάρξεώς του. Αντιληπτή, λοιπόν, η σημαντικότητα αλλά και η σπανιότητα αληθών Μυστηρίων και Μυστών!


     Ο μαθητής μας άριστος επί ένα εξάμηνο, ανεδείχθη σε κορυφαίο Εφιπποτοξότη πριν καν δώσει εξετάσεις και όλες του οι επιδόσεις μέχρι σημείου εκπλήξεως για το αποτέλεσμά τους τοξεύοντας αμέτρητα βέλη επί του στόχου. Επί έξι μήνες εξετέλεσε επακριβέστατα όλες τις οδηγίες του Εκπαιδευτή του και συνεργάσθηκε τόσο άψογα με τον Ίππο του ώστε να φθάσει παραμονές των εξετάσεών του χωρίς να έχει ούτε μία πτώση!! Και όμως, σήμερα, με τον ίδιο Ίππο αλλά με την παρεμβολή κάποιων αοράτων μεν πλην υπαρκτών παραμέτρων (μάλλον μιας και μόνης...) ο ίδιος μαθητής, όχι μόνον δε κατάφερε ούτε καν να συνεργασθεί με τον Ίππο του καταλήγοντας, μάλιστα, και στη πρώτη του ...πτώση (!) χωρίς να τοξεύσει ούτε καν ένα βέλος!


     Στη ζωή δύσκολα συνειδητοποιούμε την απειροελάχιστη διάκριση μεταξύ "διδόμενου" και "δεδομένου" και, συχνά, αυτή η άγνοια μας οδηγεί σε οδυνηρές απογοητεύσεις! Και ο τρόπος της δικής μας προσεγγίσεως των φιλοσοφικών ζητημάτων, μη έχων "διδασκαλικό" χαρακτήρα, προκαλεί τον ίδιο το μαθητή μας να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα τα οποία, η εμπειρία συν τω χρόνω θα επαληθεύσει ή ακυρώσει. 



     Στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" επιμένουμε στη σμίλευση χαρακτήρων και όχι απλώς στη διδασκαλία δεξιοτήτων στοχεύοντας στην έξοδο εκ του σπηλαίου και όχι, απλώς, σε μία καλπαστική τόξευση! Επιδιώκουμε την ανάδειξη Μυστών οι οποίοι θα προστρέξουν και για την ανάταση των δικών μας, ατελών συνειδήσεων διότι, αν η προσδοκία μας είναι κάτι λιγότερο από αυτό και την Κοινωνία μας καταδικάσαμε και τους εαυτούς μας! Και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" λειτουργούν προκειμένου να ανελίσσουν και να ευεργετούν εαυτούς και ομοίους. 


Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ
DISARMING TECHNIQUES


     Ένοπλος ο οποίος αντιμετωπίζει ένοπλο επιτιθέμενο θα πρέπει να επιτυγχάνει έλεγχο της αδρεναλίνης του, επίγνωση του πεδίου αποτελεσματικότητος του όπλου αλλά και την ικανότητα της αστραπιαίας μεταβάσεως από μηδενικό σε κορυφαίο επίπεδο δράσεως. Αντιμετωπίζοντας ένοπλο επιτιθέμενο είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι το πλεονέκτημα έγκειται στην έναρξη εφαρμογής ενός διαυγούς πλάνου δράσεως πριν ο αντίπαλος αντιληφθεί ότι δέχεται επίθεση. 

     Fighting armed against an armed assailant requires a control over adrenaline rush, an understanding of a weapon's effective field, and a capacity to go from zero to peak in a single burst. When facing an armed assailant, it is essential to remember that the advantage is created when you initiate a clear plan of action before he realizes he is under attack.


     Μία θεαματική διδασκαλία αφοπλισμού στην Σπαθασκία, απολαύσαμε σήμερα από τον Σπυρίδωνα Νικόλη (Πρωτεσίλαο) με βοηθό του τον Μηνά Τσομπανιάν.


     Οι δύο Συνασκούμενοί μας ανεπαρέστησαν ρεαλιστικά σενάρια σπαθιστικής συμπλοκής με αντίστοιχους απαντητικούς αφοπλισμούς, τη χρήσει της ιδίας της Σπάθης ή και εμπλεκόμενης χειρός.


     Ένα συναρπαστικό μάθημα οξύνσεως πνεύματος και ελέγχου αδρεναλίνης, υπό πραγματικές συνθήκες συμπλοκής, έλαβε χώρα στο Ιππευτήριο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" από τον Πρωτεσίλαο για όλους όσους το παρακολουθήσαμε και, ευχής έργο θα ήταν η επανάληψη και βιντεοσκόπησή του ώστε να μπορέσουν να διδαχθούν και πολλοί περισσότεροι, ακόμη και εκτός της Ομάδος μας.


     Ευγνώμονες στον Σπύρο Νικόλη που δίδαξε αλλά και στο Μηνά Τσομπανιάν ο οποίος στάθηκε αξιοπρεπώς ως μαθητής-βοηθός του, νοιώθουμε υπερήφανοι για το επίπεδο της διδασκαλίας της Σπαθασκίας που επιτυγχάνουμε σε αυτό τον πρώτο χρόνο συστηματικής αναπτύξεως του συγκεκριμένου μαθήματος.


     Το πρόγραμμα της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" όπως αναπτύσσεται εν μέσω μιας "Οικογενείας" Μελών υψηλής ποιότητος μπορεί να είναι δύσκολο αλλά πάντοτε καταλήγει στην ψυχική ολοκλήρωση με το πλέον θετικό "πρόσημο", κάτι για το οποίο μοχθεί διαρκώς το εκπαιδευτικό Επιτελείο της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ".



Πλήρες φωτογραφικό λεύκωμα:

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 



     H διαρκώς ανερχόμενη δραστηριότητα της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" εν όψει του θέρους, παρά τους συνήθεις εποχιακούς προγραμματισμούς μας, μας υποχρεώνει να κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:


     1. Η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" θα συνεχίζει κανονικώς καθ'  όλη τη διάρκεια του θέρους τα μαθήματα Ιππικής και Έφιππης Τοξοβολίας χωρίς καμία διακοπή.


     2. Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 και με την Προπόνηση η οποία θα διεξαχθεί στην Εύβοια, θα σταματήσουν οι ομαδικές Προπονήσεις στην Παραδοσιακή Τοξοβολία και Σπαθασκία, θα επαναληφθούν δε κανονικώς από 1ης Σεπτεμβρίου με την έναρξη της νέας (9ης) Προπονητικής Περιόδου.


     3. Ενεργές θα παραμένουν μέχρις επιτυχούς ολοκληρώσεως των αποστολών τους οι διάφορες ομάδες εργασίας οι οποίες ήδη εμπλέκονται με τη διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Μέσω του παρόντος Ιστολογίου και της Σελίδος Εκπαιδευτών του Facebook θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τα Μέλη και τους μαθητές μας.


     Γίνεται σύσταση σε όλους να λαμβάνουν υπ΄ όψη τους τις υψηλές εποχιακές θερμοκρασίες και να επιλέγουν απογευματινές ώρες για τη διεξαγωγή μαθημάτων και Προπονήσεων.


ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΟΣ "ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ"


     Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" θα έχει την Τιμή να επιδείξει και να μυήσει στη Παραδοσιακή Τοξοβολία τα Μέλη της Κινήσεως Οργανικότητος "ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ" την Κυριακή 17ην Ιουλίου 2016, στις 11:00 π.μ., στη Κοιλάδα της Ομάδος.


     Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι και όλοι οι Φίλοι της Ομάδος μας προκειμένου να χαρούμε όλοι μαζύ ακόμη μία μυητική διαδικασία της Παραδοσιακής Τοξοβολίας. 


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Σάββατο, 2α Ιουλίου 2016


     Ο φυσιοκεντρικός χαρακτήρας των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ»  υπαγορεύει σε όλους μας τη διαρκή επαφή μας με τη μητέρα Φύση-κοιτίδα υγιών πλασμάτων και καθαρών νοών, όπως επιδιώκει και το πρόγραμμα της Σχολής μας. Έτσι, όλη μας η εκπαίδευση προορίζεται να διεξάγεται πάντοτε σε υπαίθριους χώρους, φυσικούς, καθαρούς και χωρίς εγωιστικές ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις.


     Κατόπιν αυτών, η τελευταία ομαδική Προπόνηση στη Παραδοσιακή Τοξοβολίας της, λήγουσας , 8ης Προπονητικής Περιόδου σχεδιάστηκε να διεξαχθεί σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο της κεντρικής Ευβοίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα, στο Παλιόρεμα Στενής Δίρφυος.


     Σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο καταρράκτες, λίμνες κι άφθονα νερά, η τελευταία μας Προπόνηση αυτής της περιόδου σχεδιασμένη από τον επικεφαλής του Παραρτήματός μας των ‘ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» και τον Συνασκούμενό μας Μηνά Τσομπανιάν επιχειρεί να μας αφήσει τη καλύτερη φυσική αίσθηση της εκπαιδευτικής χρονιάς που χάνεται πίσω μας.


     Το πρόγραμμα της τελευταίας, αυτής, εκπαιδευτικής ημερίδος όπως μας το οργάνωσαν οι δύο προαναφερθέντες «σχεδιαστές» της είναι το εξής: 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΩΡΑ 08:45 π.μ.

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΩΡΑ 09:00 π.μ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ 200 μέτρα μετά τη νέα γέφυρα    Χαλκίδος 10:00 π.μ.

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ μετά από 45 χιλιόμετρα αμαξιτού δρόμου 11:00 π.μ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 11:00π.μ. - 11:30 π.μ.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 11:45 π.μ. - 13:15 μ.μ.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΕ ΛΙΜΝΗ και κατόπιν γεύμα 13:30 μ.μ - 15:00 μ.μ.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ 15:00 μ.μ. - 16:00 μ.μ.

ΣΠΑΘΑΣΚΙΑ 16:00 μ.μ. - 16:45 μ.μ.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ 16:45 μ.μ. - 17:30 μ.μ.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ 18:00 μ.μ.

ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ 18:10 μ.μ.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ 19:00 μ.μ.

ΓΕΝΙΚΑ:

1. Παρακαλούνται τα μέλη να φέρουν τον ατομικό τους εξοπλισμό (Τοξοβολίας και Σπαθασκίας)  καθώς και την προβλεπόμενη ενδυμασία της ομάδος, καπέλο καθώς και όσα ατομικά αντικείμενα τους είναι απαραίτητα.

2. Πέραν δε αυτών σημαντικό είναι να φέρουν ατομικό γεύμα, νερό για όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς και μαγιώ και πετσέτα αν επιθυμούν να κολυμβήσουν.


3. Η απόσταση από Χαλκίδα έως το προπονητικό σημείο είναι 45 χλμ.

ΧΑΡΤΗΣ:
[κλικάρετε επάνω του]


     Σε όλους θα σταλεί και προσωπικό ενημερωτικό μήνυμα με οδηγίες για την δυνατότητα συμμετοχής και όσων το επιθυμούν και δε διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσον.




Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΕΟΥ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΗ


     Ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προκηρύσσει τις Εξετάσεις ως Νέου Εφιπποτοξότη του Συνασκουμένου Μηνά Τσομπανιάν, στο Ιππευτήριο της Ομάδος την Κυριακή, 3ην Ιουλίου 2016 και ώραν 10:00 π.μ.. Προσκαλούνται όσοι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις εξετάσεις του Συνασκουμένου μας.




Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Κυριακή, 26η Ιουνίου 2016


     Επιδιώκοντας να διευκολύνουμε τα Μέλη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" να γνωρίσουν σημαντικά ιστορικά μέρη της Πατρίδος μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος σε εποχές δύστοκες, μετά τις προηγούμενες εκδρομές μας στη Σπάρτη-Μυστρά και Ναύπλιο, την μεταπροσεχή Κυριακή 26η Ιουνίου 2016 διοργανώνουμε ομαδική ημερήσια εκδρομή στο Μεσολόγγι με κόστος συμμετοχής 16 ευρώ.


     Το πούλμαν θα ξεκινήσει, όπως πάντα, από την οδό Πανεπιστημίου 56 (ΡΕΞ) στις οκτώ το πρωί και θα επιστρέψει το βράδυ περίπου στις οκτώ.


     Οι εκδρομείς μας θα μπορέσουν να επισκεφθούν τα πολλά ιστορικά αξιοθέατα της πόλεως του Μεσολογγίου με πρώτιστο τον Κήπο των Ηρώων, αλλά και την ιστορική Καλυδώνα και την αρχαία Πλευρώνα. 


     Προβλέπεται απογευματικό μπάνιο σε προσεκτικά επιλεγμένη παραλία της λιμνοθάλασσας και φαγητό σε οικονομική αλλά πολύ ποιοτική ταβέρνα του Μεσολογγίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη προηγούμενη εξόρμησή μας οι εκδρομείς μας γευμάτισαν στο αρχαιότερο εστιατόριο της Ελλάδος, στη πόλη του Ναυπλίου.


    Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" θεωρούμε ότι η γνώση της Πατρίδος μας και της Ιστορίας της αποτελεί απότιση χρέους ελευθέρων Πολιτών όχι μέσα στο στενό, όσο και αυτονόητο, εθνικό πλαίσιο αλλά και έναντι της παγκόσμιας ιστορικής επιγνώσεως την οποία αγγίζει η Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια της υπάρξεώς της. 


     Έτσι, συνιστούμε σε όλα τα Μέλη μας να λαβαίνουν μέρος στις εκδρομές που διοργανώνουμε προσεκτικά εξασφαλίζοντας την καλύτερη σχέση αποκτήσεως Παιδείας αλλά και εκδρομικής απολαύσεως με το χαμηλότερο κόστος.


     Θα ακολουθήσουν και άλλες καλοσχεδιασμένες ημερήσιες (και όχι μόνον...) εκδρομές σε ιστορικούς τόπους της Πατρίδος μας με πολύ υψηλή ποιότητα και χαμηλό κόστος ειδικώς για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ".



Κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: 6975425546





AEI ...ΝΕΚΡΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ


Ερμηνευτική "υποθήκη" προς Αρχηγούς Βολής

     Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί διόλου ως το ευκολότερο "περιβάλλον" δι ...απασχόληση ελευθέρων ωρών, λόγος για τον οποίο παρά τον σημερινό μεγάλο αριθμό εν ενεργεία Μελών της, πολλά απήλθαν! Η "δυσκολία" της έγκειται στο ότι το λειτουργικό αλλά και εκπαιδευτικό "πλαίσό" της, εξ'  αρχής, υπήρξαν δομημένα με γνώμονα την τελική ωφέλεια της ψυχής και του πνεύματος των ασκουμένων σε αυτή και τούτο σημαίνει ότι στους κόλπους της η ψυχαγωγία νοείται μόνον εν συναρτήσει προς το ουσιαστικό όφελος, κάτι που παραπέμπει σε "Γυμναστήριο" και όχι σε "Αναψυκτήριο".


     Ειδικώς, σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, από την ίδρυσή της, τίποτε δεν αφέθηκε στη "τύχη" και στον "αυτοσχεδιασμό" αλλά τα πάντα σχεδιάστηκαν επί τη βάσει δοκιμασμένων διδαχών προηγηθέντων Δασκάλων.


     Γι αυτό, ακόμη και από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας αυτής της ιδιότυπης Ομάδος, όλοι θυμόμαστε ότι το ασκησιολόγιό μας διακρίνεται από μία σταθερότητα, ανελισσόμενη βεβαίως αλλά, πάντως, "σταθερότητα"! 


     Eυνόητον είναι, ότι ο απροσδόκητος θάνατος ενός ορθίου, συνήθως, δεν του επιτρέπει την αναπαυτική διευθέτηση του σώματός του κατά την πτώση του επί του εδάφους.


     Και, ακριβώς αυτή η μη εύτακτη διευθέτηση καταγής του νεκρού σώματος ενός ο οποίος "συνήντησε" τον θάνατο ορθός, συχνά εντυπωσιάζει με την ανορθοδοξία των στάσεών του.



     Η συμβολική των τάφων των Ναϊτών Ιπποτών ακριβώς αυτή την παράμετρο προβλέπει και στην επιτύμβια πλάκα, κατά κανόνα, εμφανίζεται η γλυπτή παράσταση του, εξ ορθίας στάσεως και ετοιμοπολέμου Ιππότη, με την χείρα του έτοιμη να ανασύρει την σπάθη.



     Αυτή η συμβολική η οποία υποδηλώνει την αστάθεια μέχρι την, κατά γης, αδιευθέτητη πτώση ενός μαχητή εμπεριέχεται στο ασκησιολόγιο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" από την πρώτη, κιόλας, προπονητική περίοδο της λειτουργίας τους, συνεχώς μέχρι σήμερα και ίσως κάποιοι απορήσουν γιατί συχνά βλέπουν τους Συνασκουμένους μας τοξεύοντες σαν ..."πελαργοί" ιστάμενοι στο ένα πόδι! 



     Πράγματι, τοξεύοντας έτσι, μεγιστοποιούμε τις συνθήκες ασταθείας τις οποίες καλούμεθα να αντισταθμίσουμε με επαυξανόμενη ισορροπία και επιτάχυνση της βολής αφού, η παρατεταμένη διατήρηση αυτής της μονόποδης στάσεως κουράζει και μεγεθύνει τις πιθανότητες αστοχίας.



     Η συγκεκριμένη άσκηση είναι από τις πλέον ωφέλιμες για έναν Τοξότη λόγω της έντονης διεγέρσεως του ενστίκτου που επιφέρει η ανάγκη αντισταθμίσεως της ασταθούς ισορροπίας, συνιστάται δε να επαναλαμβάνεται τόσο κατά την πρόσθια και πλάγια τόξευση όσο και κατά την πάρθια.