Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ο ΙΠΠΟΤΙΣΜΟΣ
Και η διαχρονική του αναγκαιότητα στη σύγχρονη Ευρώπη

Μία διάλεξη του Ιστορικού κ. Βασιλείου Π. Φράγκου


     Σε μία Ευρώπη καταρρέουσα, τίθεται το εναγώνιο ερώτημα περί του "πρακτέου' και δη περί του "πρακτέου" από όσους συναισθάνονται την βαρύτατη ευθύνη τους έναντι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού ο οποίος αποτελεί άξονα της παγκόσμιας πνευματικής κληρονομιάς. 

     Στο παραπάνω ερώτημα απαντά ένας νέος, 29 μόλις ετών, Έλληνας ιστορικός επιστήμων ο οποίος ζει και διδάσκει στην Γαλλία, ο Βασίλειος Π. Φράγκος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, μετέβη στο Παρίσι όπου διεκπεραίωσε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές επάνω στην Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris-Sorbonne IV). Ο τομέας εξειδικεύσεως και ερευνών του είναι η πολιτική και στρατιωτική ιστορία του ΙΔ' και ΙΕ' αιώνων, η ιστορία του Ιπποτισμού και των Ιπποτικών Ταγμάτων την ίδια περίοδο καθώς και οι ύστερες Σταυροφορίες. 



     Είναι Μέλος των "Ελλήνων Κενταύρων", ασχολείται επίσης με τις μεσαιωνικές πολεμικές τέχνες, την ιστορική αναπαράσταση καθώς και με τη μετάφραση ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων, έχει δε και συγγραφικό έργο.

     Ο ίδιος σημειώνει για την συγκεκριμένη διάλεξη:

     πάρχει ακόμη θέση για τον Ιπποτισμό στο αξιακό και φαντασιακό πεδίο του σύγχρονου Ευρωπαίου;  Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού και πολύπλευρου ιστορικού φαινομένου που αναδύθηκε στην καρδιά του δυτικού Μεσαίωνα, σημάδεψε βαθιά τον πολιτισμό αυτής της περιόδου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ηρωική ηθική της Ευρώπης σχεδόν μέχρι και τις μέρες μας; 

     Αναζητώντας τις ρίζες και ανιχνεύοντας τις διαδρομές του Ιπποτισμού, θα επιχειρήσουμε να βρούμε το άτμητο νήμα που τον συνδέει με τη βαθύτερη υπόσταση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ακόμη και σε μια εποχή κυριαρχίας της χρησιμοθηρίας και της αποδοτικότητας."


    Το έντονο ενδιαφέρον για τον ομιλητή και το περιεχόμενο αυτής της εκδηλώσεως μας υποχρεώνει να επιλέξουμε για την διεξαγωγή της τον άριστα οργανωμένο Πολυχώρο "ΑΙΤΙΟΝ" [Τζιραίων 8-10 Μακρυγιάννη, σταθμός μετρό "Ακρόπολις"] ο οποίος πληροί και τις τεχνικές προϋποθέσεις μιας τόσο απαιτητικής εκδηλώσεως όσο και όλες τις ανέσεις σε όσους την παρακολουθήσουν. 



     O Πολυχώρος "ΑΙΤΙΟΝ" βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον σταθμό του μετρό "Ακρόπολις" και διαθέτει θέσεις σταθμεύσεως ιδιωτικών οχημάτων γύρω του.


       Facebook

1 σχόλιο:

  1. Marios Georgiou , 13111/2017
    Με αφορμή τη διαλεξη θα ήθελα να παρακαλέσω τόσο τον κ. Βασιλειο όσο και τον Αριστοτέλη Ηρ. Καλέντζη να μεταφράσουν - αν όχι εξ ολοκλήρου - έστω εν μέρει το βιβλίο του Ντομινίκ Βενέρ "Histoire et traditions des Européens” (Ιστορία και παράδοση των Ευρωπαίων - 30.000 χρόνια ταυτότητας). Εχω διαβάσει τρία μικρά αποσπάσματα και έχω ερωτευτεί το βιβλίο αυτό. Υ.Γ. Αν υπάρχει στα αγγλικά παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για να το προμηθευτώ. Παρόλα ταύτα δε διαμένω στην Ελλάδα, ως εκ τούτου θα ήθελα να μεταφερθεί το μήνυμά μου. Επίσης το να ηχογραφηθεί ή μαγνητοσκοπηθεί η διάλεξις θα ήτο μία καλή ιδέα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Eurasian Path, 13/11/2017
    O ομιλητής της εν θέματι διαλέξεως, Ιστορικός κ. Βασίλειος Π. Φράγκος είναι ο ειδικότερος περί τον Dominique Venner, όχι μόνον λόγω του γαλλοφώνου του αλλά και λόγω της εντρυφήσεώς του με τον εν λόγω φιλόσοφο. Στην διάλεξη θα έχουμε όλοι την δυνατότητα να "ωθήσουμε" τον ευγενή φιλοξενούμενό μας [ο οποίος, βεβαίως, δεν μας είναι διόλου "ξένος"...] σε νέες 'ατραπούς" κοινών δράσεων στις οποίες όλοι οι παρόντες θα διαδράσετε... Βεβαίως και θα μεταφερθεί, φίλτατε Συνέλληνα και η ιδέα σου αποτελεί έναυσμα περαιτέρω δράσεως. Επειδή ο ομιλητής, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, αποτελεί διακεκριμένο επιστήμονα ο οποίος τιμά τον Ελληνισμό στη Γαλλία όπου και διδάσκει, η ομιλία του θα μαγνητοσκοπηθεί με την προοπτική ειδικής εκδόσεως στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Κοιν.Σ.Επ. "Ευρασιατικό Μονοπάτι".


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.