Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΟΞΙΑΣ


     Οι, επί δωδεκαετία, πάμπολλες και πολυπρόσωπες ομαδικές Προπονήσεις Τοξοβολίας των "Ελλήνων Κενταύρων", μας έχουν πριμοδοτήσει σε γνώση κι εμπειρία σχετικά με, σχεδόν, ο,τιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με την βλητική αυτής της υψηλής δραστηριότητος.



     Τα περιστατικά βλητικών αποτελεσμάτων που έχουμε βιώσει κατά τις Προπονήσεις μας είναι αμέτρητα και σημαντικότατα και η παρατηρητικότητά μας καθώς και η εξ αρχής διάθεση έρευνας και φωτογραφικής αποτυπώσεως των εμπειριών μας στάθηκε για όλους μας μεγάλο σχολείο διδασκαλίας της τοξευτικής βλητικής. Αλλά τη φορά αυτή αποφασίσαμε να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά των εκπαιδευτικών αλουμινένιων βελών "Easton" επάνω σε ένα φύλλο οξιάς πάχους ενός εκατοστού, συγκριτικώς προς ένα κυνηγετικό βέλος βαρειάς τρίλοβης αιχμής, όπως κατά κανόνα συγκρίνουμε. Τα μέσα μας, το κλασικό "ΚΑSSAI Falcon II 37#", η απόσταση των 12 μέτρων και τα βέλη που φαίνονται.






     Και στην παρούσα περίπτωση, τα "Easton" συμπεριεφέρθησαν με σταθερότητα κι ενώ εισέδυσαν κατά τα 5/8 του πάχους του ξύλου, εν τούτοις, η σφοδρότητα της προσκρούσεως πρόλαβε να το σπάσει στα δύο.




     Με ακριβή αποτύπωση επί της επιφανείας του ξύλου του σημείου προσκρούσεως του βέλους συμπεραίνουμε μία "συμπαγή" σταθερή επαφή με τον στόχο χωρίς εκτρεπτικούς συντελεστές και με επακόλουθο μιαν αποτελεσματικότητα όχι εντυπωσιακή αλλά πάντως ικανοποιητική.


     Παραλλήλως, η βαρειά τρίλοβη κυνηγετική αιχμή διέτρησε, εισέδυσε και εξήλθε του στόχου αν και όχι κατά πολύ.


     Αυτή η βαρειά αιχμή, "ξήλωσε"  τις εσωτερικές στιβάδες  του στόχου καταλήγοντας σε ένα καταλυτικό αποτέλεσμα , αλλά στην περίπτωση των Προπονήσεων της Τοξοβολίας ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, απλώς, καταστρεπτικό για τον στόχο και επίπονο για την αφαίρεση των βελών από την επιφάνειά του.Είναι αυτό που θα θέλαμε;


     Έχουμε πολλά να σταθμίσουμε στην επιλογή του σωστού βέλους, πολλές παράμετροι, πολλοί συντελεστές, της τελικής επιλογής κρινόμενης από το είδος της χρήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.