Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ



     Όπως είναι γνωστό, η Μογγολική Τοξοβολία δεν διεξάγεται κατά στόχου όπως κυριαρχεί σε όλες τις υπόλοιπες Τοξοβολίες του δυτικού, κυρίως, κόσμου, δηλαδή κατά κυκλικού βαθμονομημένου στόχου επί του οποίου τα βέλη καρφώνονται αλλά κατά σειρών ειδικώς κατασκευασμένων, από πλεκτές λωρίδες δέρματος καμήλας, κυαθίων [η μία επάνω στην άλλη]όπου ο Τοξότης καλείται να τοξεύσει ει δυνατόν στο κέντρο τους διεκδικώντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία.



     Συγκριτικώς, λοιπόν, με τα βέλη του υπόλοιπου κόσμου, τα Μογγολικά βέλη δεν φέρουν αιχμή αλλά, αντί αυτής, έναν κόλουρο κώνο.


     Αυτός ο κόλουρος κώνος είναι κατασκευασμένος, στην ιδανική περίπτωση, από κέρατο νεροβούβαλου, όπως στις φωτογραφίες μας και στις δοκιμές μας [αλλά και από ξύλο σκληρό] ενώ στην επιφάνεια προσκρούσεως φέρει επικολλημένο ένα προστατευτικό "φιλέτο" αγελαδινού δέρματος, προορισμένος να επικρούεται στη διάταξη των κυαθίων και να την διασπά εκτινάσσοντας τα μαλακά κυάθια χωρίς να τα καταστρέφει λόγω της μαλακότητός τους. Στην εικόνα που ακολουθεί το κλασικό βέλος της Μογγολικής Τοξοβολίας είναι το τέταρτο από επάνω προς τα κάτω 


     Οι ακριβείς διαστάσεις του κόλουρου κώνου που υποκαθιστά στο Μογγολικό βέλος την κλασική αιχμή φαίνονται στις παρακάτω εικόνες: 




     Ο κόλουρος κώνος φέρει φάτνωμα το οποίο υποδέχεται την πρόσθια άκρη του κορμού του βέλους ώστε, με την βοήθεια ζωικής κόλλας να προσαρτάται μονίμως και στερεώς.



     Στη παρούσα δοκιμή επιλέξαμε ως στόχο τον οστίτη ιστό όπως τον αναπαριστά φυσικά το κρανίο ενός ζώου.


     Και ξεκινήσαμε τις παρατηρήσεις μας τοξεύοντας ένα συμβατικό αλουμινένιο βέλος δυτικής Τοξοβολίας με το ακόλουθο αποτέλεσμα, όπως το αποτυπώνει η βιντεοκάμερά μας.


     Ακολούθησαν τοξεύσεις με κλασικό Μογγολικό βέλος και παρατηρούμε την διαφορά στο ακόλουθο βίντεο:


     Στην μεν πρώτη περίπτωση [διάτρηση] το βέλος διέτρησε τον οστίτη ιστό και καρφώθηκε ενώ στη δεύτερη περίπτωση [συντριβή] το βέλος συνέτριψε τον οστίτη ιστό αλλά εποστρακίσθηκε. Και στις δύο περιπτώσεις η ζημία που μπορεί να καταφέρει ένας εύστοχος Τοξότης είναι δεδομένη ποια εκ των δύο θα είναι προτιμητέα εξαρτάται από τις περιστάσεις, οπότε είναι και απαραίτητη η σωστή επιλογή υλικού.


     Κάθε βέλος για συγκεκριμένη αποστολή και κάθε αιχμή, ομοίως. "Τίποτε δεν πάει χαμένο" και η τελική επιλογή για κάθε περίπτωση εναπόκειται στην ορθή εκτίμηση της επιφανείας και του υλικού του στόχου αλλά και της σωστής προαποφάσεως της επιθυμητής εκβάσεως για διατρητικό ή συντριπτικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.