Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΕΠΙ ΣΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΥΑΛΩΔΟΥΣ ...ΣΤΟΧΟΥ!


     Δοκιμές βελών και αιχμών επί σκληρού και υαλώδους στόχου. Γιατί; Μα, διότι η Τοξοβολία έχει αμέτρητες παραμέτρους και στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", κατά το δυνατόν, οι περισσότερες αυτών των παραμέτρων θα πρέπει να είναι οικείες στη γνώση των Μελών μας.


     Το αίσιο τελικό αποτέλεσμα με την πρόσκρουση επί του στόχου αλλά και την ακέραιη διατήρηση βέλους και αιχμής το ζητούμενο. Και τι σημαίνει αυτό; Την αξιολόγηση ενός βασικού αναλωσίμου της Τοξοβολίας το οποίο αποτελεί και το "πυρομαχικό" της: του βέλους!


     Ο στόχος μας, αυτή την φορά, ήταν η σκληρή και υαλώδης επιφάνεια της πορσελάνης η οποία αντιτάσσει ισχυρότατες δυνάμεις στη πρόσκρουση της αιχμής, παρεμποδίζουσα την διείσδυση, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε ακόμη και θραύση του στόχου αλλά χωρίς την είσοδο του βέλους στον στόχο, μία θραύση εκ της προσκρούσεως την οποία συχνά ακολουθεί ο εποστρακισμός του βέλους.


     Τα βέλη που δοκιμάσαμε ήσαν τα παρακάτω:

Ξύλινο με διατρητική αιχμή, μεσαιωνικής σχεδιάσεως (Αγγλικό, χειροποίητο). 


Μεταλλικό με τρίλοβη κυνηγετική αιχμή.


Ξύλινο με διεισδυτική αιχμή μεσαιωνικής σχεδιάσεως (Πολωνικής κατασκευής, χειροποίητο).


Κορεατικό carbon με εκπαιδευτική αιχμή.



Μεταλλικό εκπαιδευτικό. 

     Τα αποτελέσματα με Τόξο KASSAI 'FALCON' 37# από απόσταση 12 μέτρων οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα που έχουν σχέση όχι μόνον με την βλητικότητα της Τοξοβολίας αλλά και την λήψη αποτελεσματικών μέτρων έναντι ενδεχομένων ατυχημάτων, στόχος που αποτελεί μόνιμο μέλημα της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" ώστε, επί δώδεκα χρόνια, να διατηρούμε μηδενικό τον δείκτη των ατυχημάτων κατά την δράση μας.


     Όπως φαίνεται και από την παραπάνω φωτογραφία, μόνον τα δύο ανεδείχθησαν ως αποτελεσματικότερα για την περίπτωση: (α) το μεταλλικό εκπαιδευτικό και (β) το carbon Κορεατικό εκπαιδευτικό! Aναλυτικώς: Tο Νο1 διέτρησε την πορσελάνη αλλά η πορσελάνη "λειτούργησε" ως "πριόνι" του ξύλου και μετά την διείσδυση έκοψε το ξύλο του κορμού αχρηστεύοντας το βέλος. Η πολύ διεισδυτική σχεδίαση της αιχμής αυτού του βέλους ήταν και η "παγίδα" της ..."μακροβιότητός του, διότι, πράγματι το βέλος εισέδυσε πολύ ώστε τα χείλη της θραυσμένης πορσελάνης να φτάσουν τον ξύλινο κορμό και να τον κόψουν, εν αντιθέσει με το εκπαιδευτικό Κορεατίκο βέλος, όπως θα δούμε παρακάτω. Το Νο2, αφού έσπασε δια της προσκρούσεως την πορσελάνη χωρίς να την διατρήσει, υπέστη την θραύση του άκρου της αιχμής του και εποστρακίσθηκε χωρίς να καρφωθεί επί του στόχου. Το Νο3 έσπασε και αυτό δια της προσκρούσεώς του την πορσελάνη χωρίς να την διατρήσει και υπέστη παραμόρφωση της αιχμής του σε αρκετό μήκος, χωρίς και αυτό να καταφέρει να καρφωθεί στον στόχο, τελικώς, εποστρακιζόμενο. εκ των τριών περιπτώσεων, χαρακτηριστικότερη είναι η "διαδρομή" του βέλους Νο3, όπως βλέπουμε εν συνεχεία.


     Το εν λόγω βέλος προσκρούει με το άκρο της, σχετικώς μαλακής, αιχμής του επί της πορσελάνης την οποία, μεν, θραύει αλλά η εκτρεπτικότητα της υαλώδους επιφανείας ανθίσταται στην όποια διείσδυση και επιδρά παραμορφωτικώς επί μεγάλου μήκους (κόκκινος κύκλος) της αιχμής, καμπυλώνοντάς την όσο η αιχμή "γλιστρά" επάνω στην πορσελάνινη επιφάνεια χωρίς να καταφέρει να την διαπεράσει. Τα δύο ερυθρά βέλη στην παραπάνω φωτογραφία (1 και 2) ορίζουν, αντιστοίχως, την αρχή και το τέλος της παραμορφωτικής επιδράσεως της πορσελάνης επί της αιχμής όσο η τελευταία "γλίστραγε" μετά την πρόσκρουση επάνω της, κατά την ανέφικτη προσπάθεια διεισδύσεως. 


     Εν άλλαις λέξεσι, εάν κάποιος προσπαθούσε να προστατευθεί από μία βολή κατά πρόσωπο προτάσσοντας ένα απλό πιάτο και φορώντας προστατευτικά γυαλιά (ή, πολύ περισσότερο προστατευτική προσωπίδα) θα κινδύνευε, βεβαίως, από τις κοπτικές επιπτώσεις των θραυσμάτων της πορσελάνης αλλά όχι από το ίδιο το βέλος!


     Το εκπαιδευτικό Κορεατικό βέλος, αν και με κορμό από εύθραυστο ανθρακόνημα, εξ αιτίας της μη διεισδυτικής σχεδιάσεως της αιχμής του, ναι μεν προσέκρουσε, έθραυσε την πορσελάνη και εισέδυσε στο όπισθεν του στόχου αποσβεστικό αφρώδες υλικό αλλά εισέδυσε τόσο ώστε να μη φθάσουν τα χείλη της θραυσμένης πορσελάνης στο ύψος του κορμού και τον κόψουν, όπως συνέβη στην περίπτωση του ξύλινου Αγγλικού, δοθέντος ότι και το μήκος της αιχμής είναι μεγαλύτερο του συνήθους.


     Τα απλά, μεταλλικά, βέλη του εμπορίου με τις εκπαιδευτικές αιχμές ένα εκ των οποίων ανεδείχθη και κατά την συγκεκριμένη δοκιμασία νικητής, έχουν αποδειχθεί τα πλέον αποτελεσματικά σε διατρήσεις σκληρών υλικών και σε προηγούμενες δοκιμασίες που διεξαγάγαμε, διαπερνώντας ακόμη και διπλό λεπτόπαχο αλουμίνιο. 


     Σημαντικά τα συμπεράσματα και από αυτή τη δοκιμασία με σημαντικότερα εκείνα περί της καθετότητος προσπτώσεως της αιχμής επί της επιφανείας του στόχου. Συμπεράσματα, πραγματικά, σπουδαία για κάθε Τοξότη. Περί αυτών, όμως, των συμπερασμάτων, η συνέχεια επί της ...Γραμμής Βολής των "Ελλήνων Κενταύρων"!


     Ωστόσο, πειραματισθείτε αλλά προσοχή: Όχι με πορσελάνη "Noritake" ή "Meissen" διότι, ό,τι έχει κατασκευασθεί με αυτές, είναι Έργα Τέχνης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.