Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΜΙΑ "ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ" ΓΕΜΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


     Mε την αλήθεια μόνιμο οδηγό της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ως μόνο "ψέμα" της σημερινής πρωταπριλιάς θα μπορούσε να εκληφθεί η απίστευτη ιππική πρόοδος του αρχαρίου μαθητή της Σχολής μας Πρωτεσίλαου ο οποίος όχι μόνον έχει αναπτύξει ένα ιδανικό "κάθισμα" και άνεση καλπασμού (!) αλλά και κατάφερε να διέλθει από βαλβίδες άνευ ηνιών αλλά και κρατώντας δύο σπάθες τριπλασίου βάρους του κανονικού η κάθε μία, με την άνεση που δείχνει η παραπάνω φωτογραφία! Ένα μεγάλο εύγε στον Εκπαιδευτή του Κωνσταντίνο, στον ίδιο αλλά και στον Ίππο του τον Εnbarr!


     Μεγάλη η συμμετοχή και στο Ιππευτήριο και στη Γραμμή Βολής αυτή τη πρώτη εβδομάδα της Ανοίξεως και τα αποτελέσματα και στους δύο στίβους εντυπωσιακά! Και γι αυτά τα αποτελέσματα μοχθούν καθημερινώς και ο Αρχηγός της Ομάδος μας Κωνσταντίνος και ο Υπαρχηγός Μάριος των οποίων οι ικανότητες φαίνονται πια στις προόδους των μαθητών τους!


     Έτσι, η μαθήτρια του Μάριου, Μαριλένα, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε πέσει ούτε μία φορά κατάφερε (με την ευγενή ...σχεδίαση του παππού της Ομάδος) να νοιώσει ότι μία πτώση δε σημαίνει και τίποτε ιδιαίτερο, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο το "κάθισμά" της με τις ευφυέστατες ασκήσεις που της υπέδειξε ο Εκπαιδευτής της Μάριος.


     Αν και αρχάρια, η Μαριλένα επεχείρησε επιτυχείς καλπαστικές τοξευτικές εξόδους επαληθεύοντας για μιαν ακόμη φορά την ορθότητα της εκπαιδεύσεως στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Με ξεχωριστή χαρά υποδεχθήκαμε και πάλι την Ιωάννα από το Παράρτημά μας της Καλαμάτας για να συνασκηθεί μαζύ μας και στον Γεώργιο ανατέθηκε το μάθημά της.


     Ο Γεώργιος, μαθητής του Μάριου, προοριζόμενος για εξετάσεις, μέσα στο πλαίσιο της δικής του εκπαιδεύσεως, κάτι που ισχύει για όλους, ανέλαβε να επιδείξει την ικανότητά του ως μέλλοντος Εκπαιδευτή εφαρμόζοντας τις αρχές της Αλληλοδιδακτικής η οποία αποδεικνύεται αποτελεσματική ήδη από τον 18ο αιώνα όταν πρωτοεμφανίσθηκε (1787) σε ένα στρατιωτικό άσυλο των Ανατολικών Ινδιών, και την οποία ακολουθεί η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Υπό την διδασκαλία και το άγρυπνο βλέμμα του Γεωργίου, η Ιωάννα εφίππευσε πολλές φορές με άριστες εφάλσεις, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Σχολής μας.


     Το πρώτο μέρος του μαθήματος της Ιωάννας, ο Γεώργιος το αφιέρωσε σε διεύθυνση και χειρισμούς εξωτερικής περιϊππεύσεως 


     Προσέχοντας συνεχώς την Ιωάννα, ο Γεώργιος έδειξε την αναμενόμενη υπευθυνότητα και επέτρεψε στους υπόλοιπους Συνασκουμένους, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχηγού μας, να χαρούν τον ανέμελο περίπατό τους στο νοτισμένο ανοιξιάτικο γρασίδι της περιοχής.


     Διατηρώντας πάντοτε την "στρατηγική θέση επιτηρήσεως" της Ιωάννας και του Ίππου της, ο Γεώργιος έδωσε την εντολή της επιστροφής στο Ιππευτήριο όπου συνέχισε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιωάννας.


     Ο Γεώργιος, με ασφάλεια και χωρίς κανέναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό, κατάφερε να ολοκληρώσει το μάθημα της Ιωάννας με την τελευταία στη κλασική καταληκτική άσκηση του ορθοστάδην επί του Ίππου και τον Γεώργιο να κατακτά ακόμη ένα "εύσημο"!


     Προοδεύοντας εξίσου στις πανεπιστημιακές του σπουδές ως μέλλοντος πολιτικού επιστήμονος, στην Έφιππη Τοξοβολία αλλά και στις Πολεμικές Τέχνες, ο Γεώργιος, με έναν αυτοπειθαρχημένο χαρακτήρα με περίσσεια ικανοτήτων πνευματικών και σωματικών, προδιαγράφει ένα σημαντικό ακαδημεικό Πολίτη και ένα σημαντικό Στέλεχος για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ".


     Πάντοτε ευγνώμονες προς τον Σταύλο μας, ο Κωνσταντίνος απόλαυσε και πάλι την τετράποδη "ναυαρχίδα" που ευγενώς του παραχωρεί η αγαπημένη μας κ. Ολυμπία.


     Ο Κωνσταντίνος και η ..."Ναυαρχίδα", όπως αποκαλούμε τον υπέροχο Ίππο, έκλεισαν την εντός Ιππευτηρίου εκπαιδευτικήν ημερίδα με χαρούμενους, καλπασμούς, πιρουέτες και άλλα παιγνίδια.


     Αυτός ο υπέροχος Ίππος με την απίστευτη συνεργασιμότητα, στα χέρια του Κωνσταντίνου, αναδεικνύεται σε πραγματικό "Σύντροφο" προόδου με αποτέλεσμα η συνεργασία τους να καταλήγει σε ένα ωραίο κέφι και των δύο.


     Για πολλά πράγματα είμαστε υπόχρεοι στον Σταύλο του Τάσου Μυλωνάκου ο οποίος φιλοξενεί την πρόοδο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" για πολλά χρόνια κι ένα από αυτά και για την αγάπη με την οποία μας περιβάλλει η ευγενέστατη κ. Ολυμπία φροντίζοντας όλους μας ακόμη και με την γενναιόδωρη προσφορά ιππεύσεως ενός τόσο πολύτιμου Ίππου.


     Βεβαίως, στο περιθώριο των εκπαιδευτικών τους υποχρεώσεων, ο Πρωτεσίλαος με τον Γεώργιο, δεν παρέλειψαν να "ξεσκονίζουν" την οπλομαχητική τους δεινότητα.


     Με γνωστό τον σπαθασκητικό ..."αλκοολισμό" και των δύο, στην άμμο του Ιππευτηρίου κατεγράφησαν "εικόνες" αναγεννησιακών οπλομαχητικών εγχειριδίων και όχι μόνον...


     Μάλιστα, σε κάποια στιγμή ο Γεώργιος παρέσυρε και την αγαπημένη φίλη της Ομάδος μας την κ. Δήμητρα η οποία έδειξε ότι μπορεί να χειρισθεί άνετα τα αγχέμαχα ακόμη και ...εφίππως! 


     Ο Αρχηγός της Ομάδος "εκμεταλλεύθηκε" την ...ένοπλη παρουσία των δύο Σπαθιστών μας ώστε να "φρεσκάρει" την μνήμη του Enbarr ο οποίος, ήδη, είναι εξοικειωμένος με την Σπάθη και την χρήση της.


     Χωρίς να παραλείπουμε ποτέ να εκπαιδεύουμε και τον εκάστοτε Ίππο μας μαζύ με τους μαθητές μας, αλλά και εμάς τους Εκπαιδευτές, έτσι και σήμερα ο Enbarr υπεβλήθη στα χαλαρά "παιγνίδια" της Σπάθης 


     Και στο τέλος και αυτής της αξιολογήσεως του Enbarr, ο τετράποδος συνεργάτης μας εκρίθη "άψογης συμπεριφοράς" παραμένοντας απαθής στις ηχηρότατες ζεύξεις που οι "αλλόφρονες" ...μονομάχοι κατάφερναν δίπλα του. 


     Σημειωτέον ότι, καθ΄ όλη την διάρκεια αυτής της δοκιμασίας ο Enbarr παρέμεινε απαθής και ακίνητος παρά το ότι κανένα "χέρι" και κανένα άλλο "μέσον" δεν τον συγκρατούσε στη θέση του, έχοντας όλη την πρωτοβουλία και δυνατότητα και να επιδείξει ανησυχία και να απομακρυνθεί. Η δε εμπιστοσύνη προς τον Enbarr, τον οποίο χρησιμοποιούμε για τρίτην εβδομάδα μόλις, ήταν τόση ώστε αφέθησαν επί τούτου και οι ηνίες του ελεύθερες επί του εδάφους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γνωρίζοντες...) προς τεκμηρίωση της ...αυτοπεποιθήσεως του Αρχηγού για τον τετράποδο "μαθητή" του.


     Η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", πρωτοπόρος στο είδος της, εδώ και πολλά χρόνια διακρίνεται στην εκπαίδευση του Ίππου, έχοντας διαχειρισθεί αμέτρητους νεόλεκτους Ίππους και έχοντάς τους εντάξει επιτυχέστατα στην απαιτητικότατη εργασία της Έφιππης Τοξοβολίας και των Εφίππων Πολεμικών Τεχνών, χωρίς κανένα δυσάρεστο απρόοπτο με αποτέλεσμα να έχει συσσωρεύσει υψηλότατη τεχνογνωσία στον τομέα της ιππικής εκπαιδεύσεως.


     Με πρωτοβουλία των Συνασκουμένων, σήμερα, είχαμε και μία έκπληξη "πάρτυ" για τις νεαρές εορτάζουσες τα γενέθλιά τους Αμαλία και Χρυσούλα.


     Όπως συμβαίνει σε κάθε ...Οικογένεια, τα αδέλφια μεταξύ τους χαίρονται με την χαρά των αδελφών και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ως μία Οικογένεια αδελφών δεν παραλείψαμε να ευχηθούμε στην Αμαλία και στην Χρυσούλα να τις χαιρόμαστε μαζύ με τους αγαπημένους τις, πάντα έφιππες και τοξοφόρες! 


     Και στην όλη γαλήνια ατμόσφαιρα του Σταύλου μας, η αίσθηση ότι ανάμεσά μας μεγαλώνει δίπλα στη μάνα του το μόλις τριών εβδομάδων αλογάκι που πρωτο-αντιλαμβάνεται τον "Κόσμο" επιπροσθέτει χαρά και αρμονία στη δράση μας μαζύ με όλο το υπόλοιπο ζωικό "βασίλειο" που ευημερεί γύρω μας...


     Διότι, πράγματι, αν "αθροίσεις" όλες αυτές τις τρυφερές υπάρξεις που μεγαλώνουν μαζύ μας σε τούτο τον Σταύλο θα ανακαλύψεις μιαν ακόμη ζωτική παράμετρο φυσικοποιήσεως όλων μας  πέραν της Ιππικής...


     Και αυτή η φυσικοποίησή μας είναι το μεγάλο προνόμοιο όλων μας στην Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", κάτι που αποτελεί το μόνο αντίδοτο στην "παράνοια των καιρών" που είναι εμφανέστατη στις σύγχρονες μάζες... Και τούτος ο Σταύλος μας προσφέρει τα καλύτερα...


     Στη Γραμμή βολής και πάλι επικεφαλής ο Υπαρχηγός της Ομάδος μας Μάριος, ο οποίος επέδειξε ακόμη καλύτερη αποτελεσματικότητα με την εβδομαδιαία ομαδική Προπόνηση να κυλά απρόσκοπτα και το ίδιο ωφέλιμα για όλους.



     Αρκετά ευάριθμη η προσέλευση, όπως πάντοτε, με την ιδιαιτερότητα, σήμερα, να υποδεχθούμε και στην άσκηση στη Τοξοβολία και την νέα Συνασκουμένη μας Ιωάννα την οποία, ο Αρχηγός Βολής εμπιστεύθηκε για μυηθεί στον εξαιρετικό Νικόλαο ο οποίος σύντομα την εισήγαγε στην κυρίως Γραμμή Βολής αφού η Ιωάννα, η οποία πριν μία εβδομάδα απεδείχθη και ικανότατη στο πρώτο μάθημα Ιππασίας της, κατάφερε και σήμερα να επιδείξει την ίδια ικανότητα και στην Τοξοβολία.



     Ο αποτελεσματικότητα της μυητικής εισαγωγής του Νικολάου ήταν εμφανής όταν η Ιωάννα βρέθηκε στη Γραμμή Βολής να τοξεύει στους ρυθμούς της Ομάδος μας, όπως συνηθίζουμε πάντοτε με κάθε νεοεισερχόμενο, όπου η Ιωάννα τίξευσε με άριστη "γεωμετρία" και μία τεχνική που δείχνει ότι σύντομα θα της δώσει την χαρά και της ευστοχίας.



     Κατά τα λοιπά, σε αυτή την Προπόνηση είδαμε μια βελτίωση της συντονιστικής παραμέτρου όπως μας υπέδειξαν οι μακρυνοί Δάσκαλοί μας αλλά και μιας εναρμονίσεως κινήσεων που έχει να κάνει με την ηλικιακή ομογενοποίηση του μείζονος "πληθυσμού" της Ομάδος, με την μέση ηλικία του συνεχώς να μικραίνει.



     Η Γραμμή Βολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", πλέον εκπέμπει μια ζωντάνια που θυμίζει "Κασσαϊκές" Προπονήσεις, με αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.



     Χαρακτηριστική η στρατιωτική πειθαρχία στη κατανόηση των οδηγιών πριν από κάθε άσκηση και η αυτοσυγκέντρωση όλων στη κατανόηση των λεπτομερειών που άγουν στην επιτυχία, εικόνα εντελώς "ξένη" για τα "βαλκανικά" δεδομένα αυτού του τόπου...


     Και όλες οι αρετές αυτών των "Κασσαϊκών" Προπονήσεων, στη Γραμμή Βολής της Ομάδος μας φαίνονται, πλέον, από την προθέρμανση  μέχρι την ολοκλήρωση όπου εφαρμόζεται επιπροσθέτως και το "Σχολείο Σιωπής".



     Και αυτή η Προπόνηση περιείχε ποικιλία ασκήσεων ακόμη και πολύ προχωρημένες.


     Προς ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας διατηρήθηκαν και τα στοιχεία της κινητικότητος, της διασποράς και της ταχείας ανασυγκροτήσεως.


     Τοξεύσεις με πλαγιο-χορευτικούς ρυθμικούς βηματισμούς έφεραν αρκετούς Συνασκουμένους στο όριο του ...κεφιού αλλά και βελτιώσεως της ευστοχίας δια της καλύτερης επικεντρώσεως στον στόχο.



     Μάλιστα η Όλγα, υπόδειγμα Τοξότριας (!) μας έδειξε το πόσο ωφέλιμη είναι αυτή η άσκηση των ρυθμικών πλαγιοβηματισμών η οποία, όταν εκτελείται σωστά προάγει τον Τοξότη.


     Και όταν η Όλγα ολοκλήρωσε την άσκησή της είδαμε να δρέπει μιαν αξιόλογη "συγκομιδή" αποτελεσμάτων επί του στόχου.


     Ο ευρηματικότατος Πολυδεύκης σε μία ανάπαυλα μας υπενθύμισε την πολλαπλή χρησιμότητα της ...σφεντόνας ακόμη και ως υποκαταστάτου του Τόξου, σε περίπτωση ανάγκης.


     Με τη σφεντόνα, του, λοιπόν, ο Πολυδεύκης τόξευσε βέλη επί του στόχου "αναβαθμίζοντας" αυτό που ξέραμε ως παιδικό παιγνίδι σε ένα αποτελεσματικό ...εκηβόλο!


     Η Προπόνηση έληξε με τον Μάριο ως Αρχηγό Βολής να πιστώνεται για άλλη μαι φορά ωφέλεια και ψυχαγωγία για όλους τους παρόντες Συνασκουμένους!


     Ακολούθησε το μάθημα Σπαθασκίας με τον Πρωτεσίλαο (Σπύρο Νικόλη) ο οποίος, τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εμπνέεται από την ιστορική ρυμοτομία της ...Βαρσοβίας (και, ...ξέρει εκείνος!). 


     Μετά τους εργώδεις ρυθμούς της Τοξοβολίας, η Σπαθασκία λειτουργεί ως ένα φυσικό αποθερμαντικό κάθε προπονητικής ημερίδος, λόγος για τον οποίο "κλείνει" πάντα κάθε Προπόνησή μας.


     Όπως κατά κανόνα και σήμερα η συμμετοχή ήταν αρκετή με παρόν το αχτύπητο "δίδυμο" της Αμαλίας με τον πεντάχρονο γιο της Αχιλλέα ο οποίος όταν δεν διευθύνει τον Ίππο του και δεν "ανοίγει" το Τόξο του χειρίζεται το Σπαθί του τόσο άνετα όσο και η αγαπημένη Μητέρα του!


     Παραστατικός, όπως πάντοτε, ο Πρωτεσίλαος ακολουθεί μία τακτική της οποίας τα αποτελέσματα πάνω στους Συνασκουμένους δείχνουν να επιδρούν όπως μία χαλαρωτική αποθέρμανση Γυμναστηρίου.


     Κι ενώ η σωματική επίδραση της Σπαθασκίας φαίνεται λίαν ...αποθερμαντική, η νοητική της επίδραση δείχνει λίαν εκγυμναστική διότι η επίτευξη των απαιτουμένων ζεύξεων οξύνουν το πνεύμα.


     Δυστυχώς, στους ταραγμένους και αγχωσικούς "χρόνους" μας ελάχιστοι εκτιμούμε την ψυχοπνευματική θετικότητα της Σπαθασκίας με τους πλείστους να την εκλαμβάνουν λανθασμένα ως μία "επιθετική" δραστηριότητα άνευ άλλης ωφελείας, όσοι, όμως, την διακονούμε γνωρίζουμε πόσο μας έχει βοηθήσει και την ζωή να σεβόμαστε και να μας βοηθά στην ανάπτυξη μεγαλύτερης αυτοσυγκεντρώσεως στη καθημερινότητά μας στην οποία παρέχει "σχεδίαση" γεωμετρημένης δομής.


     Με χαρά είδαμε και τους πρώτους χειρισμούς της Σπάθης στα επιδέξια χέρια της Ιωάννας μας την οποία επιμελώς καθοδήγησε ο Πρωτεσίλαος στις πρώτες κινήσεις.



     Βασικός "Πυλώνας" στηρίξεως της Ομάδος μας ο Πρωτεσίλαοςδικαιούται της ευγνωμοσύνης όλων μας για όσα ανιδιοτελέστατα μας προσφέρει και δη από το υστέρημα του προσωπικού του χρόνου!


     Πράγματι, με Αρχηγό τον Κωνσταντίνο και Υπαρχηγό τον Μάριο η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" διανύει μία νέα, λαμπρή, τροχιά προόδου και ανασυγκροτήσεως επί τα βελτίω, υφιστάμενη μια δραστική εσωτερικήν ανασύνθεση που την εκτοξεύει καθημερινώς προς τα άνω! Και μπορεί από το 2012 να έχουμε χαρακτηρισθεί ως η καλύτερα οργανωμένη, παγκοσμίως, Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας αλλά φαίνεται ότι ο Κωνσταντίνος με τον Μάριο βλέπουν τον "πήχυ" ακόμη ψηλότερα...! 



     Έτσι μπορεί να νοιώθει ευτυχής και ο Ιδρυτής της Ομάδος απολαμβάνοντας την πρόοδο αλλά και τις άριστες σχέσεις συνυπάρξεως και συνεργασίας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" για τους οποίους ήταν, είναι και θα παραμένει υπερήφανος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.