Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΡΙΟΥ ΙΠΠΟΥ


Μία αναφορά του ειδικού στρατιωτικού ειδήμονος Balck


Mε γνώμονα την ευημερία του Ίππου, πρώτιστο μέλημα κάθε Ιππαγωγού ή και, απλώς, φιλίππου, η καθημερινή ευζωία του Ίππου αποτελεί προτεραιότητα επιδιώξεως. Η μακροβιότητα ενός Ίππου αλλά και η αποφυγή ατυχήματος οι οποίες εξαρτώνται από την τήρηση των κανόνων καθημερινής ευζωίας, πέραν της παγίας καταστάσεως υγείας του Ίππου, επηρεάζονται και από τον παράγοντα της καθημερινής εργασιακής κοπώσεώς του τον οποίο, ανά πάσα στιγμή εργασίας, θα πρέπει να σταθμίζει και εκτιμά σωστά ο κάθε Ιππαγωγός ή Ιππέας. Όσοι βρεθήκαμε "κοντά" στον Ίππο μάθαμε να "αφουγκραζόμαστε" την αναπνοή του και σαν "μόνιτορ" να καταγράφουμε ανά πάσα στιγμή ιππικής εργασίας την "περιεκτικότητα οξυγόνου" στις κυψελίδες των πνευμόνων του, κάτι το οποίο πέραν της μεταφορικής σημασίας αποδίδει και την υποχρέωσή μας για διαρκή προσοχή προς αποφυγή εξοντωτικών κοπώσεων του αγαπημένου μας πλάσματος.


     Οι φυσικές αντοχές του Ίππου είναι αρκετά μεγάλες, όμως, ούτε θα πρέπει να υπερεκτιμώνται αλλά ούτε και να υποεκτιμώνται διότι και οι δύο περιπτώσεις αντιτίθενται στην ευημερία του Ίππου. Στην πρώτη περίπτωση εκτίθεται αμέσως σε κίνδυνο ζωής ο Ίππος ενώ στην δεύτερη εμμέσως. Διότι είτε "σκάσει" επιτόπου ο Ίππος, είτε εξασθενήσει μη ασκούμενος επαρκώς, το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο με μόνη διαφορά το βάθος χρόνου. Έτσι, κάθε γραμμάριο βάρος στη ράχη του και κάθε διασκελισμός του, κάθε κλίση του εδάφους και κάθε διαμόρφωση της επιφανείας του, κάθε είδος εργασίας και χειρισμού, κάθε σύνθεση σιτηρεσίου, συντελούν στην άθροιση κοπώσεως και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψη.


     Στην Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή όλες τις παραμέτρους της ευημερίας των Ίππων μας οι οποίες σχετίζονται με την χρήση τους στη Σχολή και στις υπόλοιπες δραστηριότητές μας και επιμένουμε να εκτιμούμε προσεκτικά τις, εκάστοτε, αντοχές και κοπώσεις τους. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους κυρίως λόγους που μας διασφαλίζει την αποφυγή ατυχημάτων η οποία χαρακτηρίζει την Ομάδα μας στα δώδεκα χρόνια της συνεχούς λειτουργίας της. Η δική μας προσέγγιση επί του ζητήματος της αντοχής του Ίππου, τον οποίο εκλαμβάνουμε ως πολεμιστήριο και όχι, απλώς, ως "αθλητή", κινείται επί του άξονος των επισημάνσεων του μεγάλου Γερμανού στρατιωτικού ειδήμονος Balck οι οποίες εκτίθενται κατωτέρω και αναφέρονται σε συγκεκριμένους χρόνους (εργασίας) επί χιλιομετρημένων αποστάσεων:





      Πέραν αυτών των επισημάνσεων οι οποίες αποτελούν μία "ένδειξη" αντοχών σε στρατιωτική εργασία, οι Ίπποι υπόκεινται σε πολυειδείς κοπώσεις τις οποίες πρέπει να σταθμίζουμε συνεχώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.