Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ


     Ανεξαρτήτως ιππικού δόγματος, ο Ίππος αφ'  εαυτού του υπερπηδά εμπόδια ακολουθώντας τους φυσικούς κανόνες και όχι τους ανθρωποκατασκεύαστους. Είτε με το δόγμα προσεγγίσεως που ακολουθεί η δυτικότροπη Ιππική, είτε με το δόγμα το οποίο ακολουθεί η Φυσική Ιππική, πάντοτε ο Ίππος ακολουθεί το φυσικό "μονοπάτι" του προκειμένου να υπερβεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ένα εμπόδιο.



     Η Σχολή των "΅Ελλήνων Κενταύρων", επιδιώκουσα τη βέλτιστη απόδοση των μαθητών της, μελετά και αναλύει όλα τα δόγματα προκειμένου να αντλήσει θετικές εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και, πάντοτε, καταλήγει στην ορθότητα της Φυσικής Ιππικής η οποία, σαφώς, αναδεικνύεται ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη της δυτικότροπης, η οποία επιμένει στην αναπαραγωγή στερεοτυπικών ανθρωπίνων λαθών με τα οποία προσπαθεί να υποχειριάσει τον Ίππο αντί να επιτύχει να συνεργασθεί μαζύ του και, τούτο, συμβαίνει και στον τομέα της Υπερπηδήσεως Εμποδίων. 


     Το (δωρεάν) Σεμινάριο Υπερπηδήσεως Εμποδίων το οποίο διοργανώνεται από την "Ελληνική Εφιπποτοξοτική Εταιρεία" για τα Μέλη των "Ελλήνων Κενταύρων" στις 17 Ιανουαρίου 2016, εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της διαρκούς μελέτης και αναλύσεως της ιππικής διδασκαλίας της Σχολής μας, προκειμένου να συνεχίσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα  την έφιππη δραστηριότητά μας, προάγοντας και τον τομέα της Υπερπηδήσεως Εμποδίων.


     Όταν, μεταπολεμικώς, η Ελλάδα διέθετε ακόμη και ιππική Παιδεία (1950-1960), ο Ιππικός Όμιλος του Παραδείσου Αμαρουσίου, ο «πυρήνας» της δυτικότροπης ιππικής Σχολής στην Ελλάδα, από τον οποίο «κλωνοποιήθηκαν» όλοι οι μεταγενέστεροι Ιππικοί Όμιλοι που συνέθεσαν την «Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας», παρουσίαζε μία πολύ αξιόλογη εκδοτική δραστηριότητα ιππικών εκπαιδευτικών εγχειριδίων, στο πλαίσιο ενός «εσωτερικότερου» οργανισμού που αποτελούσαν στρατιωτικοί της εποχής εκείνης υπό το όνομα «Παραντάιζ Χαντ».



     Ανάμεσα στις ιππικές εκδόσεις του «Παραντάιζ Χαντ» μία πολύ σημαντική, (Χ. Δ. Τσάμπερλιν: «Ιππασία και Εκγύμνασις Ίππων», 1963) αφιέρωσε το τελευταίο (VIIο) κεφάλαιό της στην θεωρητική ανάλυση της Υπερπηδήσεως Εμποδίων, πάντοτε κατά την δυτικότροπη προσέγγιση και στο κεφάλαιο αυτό σημειώνεται:


     Με την, ως άνω, παράγραφο, τόσο ο συγγραφέας όσο και, κατ'  επέκταση, η δυτικότροπη Ιππική, κατά την Υπερπήδηση Εμποδίων, παραδέχονται το λάθος της χρήσεως της στομίδος η οποία μεταφέρει στον Ίππο μέσω της υπερευαίσθητης περιοχής του στόματός του, όλες τις συνέπειες (στηρικτικές, φοβικές κλπ) του Ιππέως ο οποίος, συχνά, ενώ ο Ίππος δεν έχει κανένα πρόβλημα ώστε να υπερπηδήσει με ασφάλεια και άνεση ένα εμπόδιο, ο ανθρώπινος παράγοντας τον παρεμποδίζει!


     Παρά ταύτα, όμως, η δυτικότροπη Ιππική επιμένει στη χρήση στομίδος κατά την Υπερπήδηση Εμποδίωνκαι, μάλιστα, η "Fédération Equestre Internationale" (Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας, F.E.I.) την θεωρεί και υποχρεωτική! 


     Δυστυχώς, ούτε η δυτικότροπη Ιππική, ούτε η "Fédération Equestre Internationale" διδάσκονται από την ίδια την εμπειρία τους την οποία, επί δεκαετίες τώρα, θα έπρεπε στοιχειωδώς να είχαν αναλύσει και αξιοποιήσει, κατανοώντας ότι η χρήση των χειρών παρελκύει ενστικτωδώς προς την στήριξη και η διδασκαλία των "καλών χειρών" έχει κόστος πολύ μεγαλύτερο από την "μετακίνησή" τους στο "παρασκήνιο" (κυρίως!) της Υπερπηδήσεως Εμποδίων!


     Αντιθέτως, στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", υιοθετώντας τις αλάνθαστες Αρχές της Φυσικής Ιππικής, εξ αρχής της διδασκαλίας τους, οι μαθητές μας ιππεύουν με ισορροπία κορμού σώματος χωρίς την στηρικτική ανάγκη των ηνιών, ενώ η απουσία στομίδος βοηθά ακόμη περισσότερο την αποτελεσματική συνεργασία με τον Ίππο, πολύ δε περισσότερο κατά την υπερπηδητική παραβολή ενός εμποδίου.


     Από το πρώτα, κιόλας, μάθημα οι μαθητές μας "βρίσκουν" το σωστό "κάθισμά" τους και αντιλαμβάνονται το απαράδεκτο της στηρίξεως επί των ηνιών, έστω και εάν η Φυσική Ιππική την οποία ακολουθεί η Σχολή μας απαγορεύει την χρήση της βασανιστικής στομίδος! Όπως αντιλαμβάνονται ότι ο Ίππος αφ'  εαυτού του και χωρίς καν την ..."όραση" του Ιππέως, μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του ακόμη και στον υπερπηδητικό τομέα!
  

     Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι" είναι υπερήφανη για την προσφορά στην Ιππική Τέχνη συμπεριλαμβανομένης και της αναβιώσεως της στρατιωτικής αίγλης του Ιππικού Ομίλου παραδείσου Αμαρουσίου, όταν, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουγγρικής Πρεσβείας Αθηνών, στον ιστορικό αυτό Όμιλο, οι "Έλληνες Κένταυροι" παρουσίασαν (20ή Μαίου 2011) ενώπιον όλων των Στρατιωτικών Ακολούθων των εν Αθήναις ξένων Πρεσβειών την αρχέγονη πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας. Η συνεισφορά μας και στην ανάπτυξη της Υπερπηδήσεως Εμποδίων είναι δεδομένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.