Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΘΙΒΕΤΙΑΝΟ ΓΚΟΝΓΚ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ...ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΦΩΝΕΣ 
ΣΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ 
ΤΩΝ
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"

Εκπαιδευτική Ημερίδα 2ας Μαίου 2015



     Mια "συμφωνία" για ...γκονγκ και ...πολλές-πολλές φωνές (!) θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ολόκληρη η εκπαιδευτική ημερίδα μας της 2ας Μαίου 2015 στη Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ". Τούτη τη μέρα της ομαδικής Εκπαιδεύσεως της Ομάδος μας, ένα αυθεντικό θιβετιανό γκονγκ κατέλαβε τη θέση της κλασικής σφυρίχτρας, ενεργοποιώντας το κέντρο "αντιλήψεως" της καρδιάς Ίππων και Ανθρώπων, οδηγώντας όλους σε ένα λαμπρό αποτέλεσμα.  


     Ο ήχος του γκονγκ κυριάρχησε μέσα στο Ιππευτήριο και στη καλπαστική ευθεία όπου σήμερα έγιναν πολλά μαθήματα, με την Εφιπποτοξότρια Κατερίνα να "ανοίγει το χορό" επάνω στο Ποσειδώνα. 


     Η Βίκυ, υπό τη διδασκαλία του Αρπάλυκου, "ζεστάθηκε" με πολλές "ευφυείς" εισαγωγικές ασκήσεις ώστε να καταλήξει σε μία ολοκληρωμένη έφιππη τόξευση. Μεθοδικός και προσεκτικός ο Αρπάλυκος με τους μαθητές του δε "προσπερνά" καμία λεπτομέρεια ώστε να είναι σίγουρος για το τελικό ασφαλές και σωστό αποτέλεσμα.


     Και, βεβαίως και η Βίκυ, όπως και κάθε μαθητής μας, καταλήγει στο καλύτερο αποτέλεσμα πάντοτε υπό την επίβλεψη του Εκπαιδευτή της.


     Για πρώτη φορά έπαιξε έφιππος με τη μπάλα ο Βασίλης. Τα λίγα εικοσιτετράωρα που οι επιστημονικές υποχρεώσεις του, του επέτρεψαν να βρεθεί κοντά μας από το εξωτερικό όπου ζει μονίμως, ανέδειξαν ακόμη έναν εξαιρετικό μαθητή της Σχολής μας και έναν άξιο μέλλοντα Εφιπποτοξότη.


     Η μικρή μας Μύρινα ξεκίνησε το πρόγραμμά της με ασκήσεις "προσεγγίσεως" του Ίππου και ανάπτυξη σχέσεως μαζύ του. 


     Εξαιρετική Αμαζόνα η μικρή Μύρινα, ακολούθησε με άριστη εκτέλεση τις ασκήσεις Ιππηλασίου τις οποίες της υπέδειξε ο Αρπάλυκος.


     Στο τέλος η Μύρινα τόξευσε σε καλπασμό δείχνοντας ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις εξετάσεις κάτι που περιμένουμε να ορίσει η Εκπαιδεύτριά της Χαρά η οποία και την προετοίμασε.


     Mε παρόμοιο τρόπο ασκήσεων Ιππηλασίου προετοιμάστηκε και ο Παντελής πριν αναλάβει το Τόξο και τα βέλη του. 


     O Παντελής, αν και αρχάριος, έχει ήδη βρει το "δρόμο" του και την αυτοπεποίθησή του απέναντι στον Ίππο κι αυτό για τη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι θεμέλιο ασφαλείας της ιππεύσεως.


     Όταν όμως, ο Παντελής "βγήκε" σε καλπαστικές τοξεύσεις τα αποτελέσματα είναι αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία που ακολουθεί.


     Μαζύ με τον Παντελή, πλέον, κινείται σε σχηματισμό και ο μικρός μας Ορφέας, συνεργαζόμενος με αποτελεσματικότητα με έναν μεγάλο Ίππο και όχι με Ιππάριο, όπως εσφαλμένα είναι καθιερωμένο στην αντίληψη της "δυτικής" Ιππικής. 


     Σήμερα, όμως και η μικρή μας Ιοκάστη έκανε μάθημα αλλά ένα πολύ διαφορετικό από εκείνο, ίσως, που περίμενε: ασκήθηκε να συντονίζει από το έδαφος δύο Ίππους σε σχηματισμό, καθοδηγώντας τους αναβάτες τους εκ των οποίων, ο ένας ήταν ο αδελφός της Ορφέας. Η εκπαιδευτική ευφυία και ευρηματικότητα της αγαπημένης μας Χαράς βρίσκει πάντα τρόπο να κάνει τους μαθητές της να προοδεύουν.


     Πάνοπλη και ικανότατη η Εριθέλγη σε ασκήσεις Ιππηλασίου (και όχι μόνον...) στην οποία ευχόμαστε να μας δίνει πάντα τη χαρά των καλών ειδήσεων για τις ατομικές της προόδους και εκτός Ομάδος!


     Χαρακτηριστικά άνετη και με το χαμόγελο στο πρόσωπο και η Σύλβια στον συραγωγέα με τον Εκπαιδευτή της. Αν αυτή τη χαρά και την άνεση δεν έχει ένας αρχάριος μαθητής μιας Σχολής Ιππασίας τότε η Σχολή έχει αποτύχει!


     Πραγματικά ..."ιπτάμενος" στους καλπασμούς του ο Λάμπρος μας με τον εντυπωσιακό του ...κεφαλόδεσμο, επάνω σε έναν πολύ άνετο και χαρούμενο Ποσειδώνα! Και όπως είναι κανόνας στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", ούτε σέλλα, ούτε αναβολείς, ούτε μαστίγια, ούτε πτερνιστήρες (σπιρούνια), ούτε στομίδα, διότι ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΠΠΑΣΙΑ!


     Αυτές, βεβαίως, οι εικόνες των "ιπτάμενων" τετραπόδων και των αναβατών τους είναι τόσο συνήθεις στο Ιππευτήριο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" που τις χαιρόμαστε συνεχώς, αλλά δε παύουμε να αισθανόμαστε μεγάλη χαρά όταν τις βλέπουμε με "πρωταγωνιστές" αρχάριους μαθητές μας.


     Για άλλη μια εκπαιδευτική ημερίδα οι αγαθές σχέσεις και η "ζεστή" συνεργασιμότητα των μαθητών μας έφερε τα καλύτερα, για τους ίδιους και τη Σχολή μας, αποτελέσματα! Είναι πραγματική απόλαυση, επί παραδείγματι, να απολαμβάνεις τον αρχάριο Βασίλη να συνεργάζεται σε ασκήσεις ρυταγωγήσεως με την προχωρημένη Μαρίλη.  


     Το ίδιο και στις καντρίλιες με την Χρυσούλα να κρούει το γκονγκ κινούμενη σε εκπαιδευτική "καντρίλια" με τη Εφιπποτοξότρια Κατερίνα. Αυτό το επίτευγμα της συνεργασιμότητος όλων μας μέσα κι έξω από το Ιππευτήριο, η απουσία κάθε "ανταγωνισμού" κι "αντιπαλότητος" αποτυπώνει το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων μας και την επιτυχία του τελικού αποτελέσματος της Εκπαιδεύσεώς μας.


     Έτσι, το Ιππευτήριο, η Καλπαστική Ευθεία και η Γραμμή Βολής της Κοιλάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" δε παράγουν ένα απλό εφιπποτοξοτικό αποτέλεσμα αλλά διαμορφώνουν ένα πλαίσιο κοινού, ομαδικού, βίου που διδάσκει αγαθότητα σχέσεων στη κοινή υπηρέτηση ανελισσουσών Ιδεών.


     Και με αυτά τα θετικά συναισθήματα τα τετράποδά μας με τους γαλήνιους αναβάτες τους μπορούν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση να διασχίσουν λεωφόρους...  


     ...ή και απόμερες, καταπράσινες, διαδρομές σε μιαν ήρεμη φύση, την ίδια ώρα που η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα πυρπολούνται από ένα αλληλοσπαραγμό όντων που δεν εννόησαν ποτέ το κράτημα μιας "σημαίας" Αξιών!


     Και στις μικρές στιγμές ανάπαυλας πάλι όλοι μαζύ όπως εδώ με τη Βίκυ μας ανάμεσα σε ένα πάντα ευγενικό και χαμογελαστό Παντελή και έναν Ούνο που βρέθηκε στο κέντρο της Αττικής φτάνοντας από τα ...Ουράλια!


     Όλα τούτα, χάρη στους Εκπαιδευτές μας για τους οποίους οι μακρινοί μας Δάσκαλοι εξέφρασαν προσφάτως τα καλύτερα σχόλια.


     Ο Αρπάλυκος με την εφευρετικότητά του στο να καταλήγει σε λύσεις μέσω του παιγνιδιού με τη Φύση και η Χαρά με τη μεθοδικότητα και τη τρυφερότητά της που καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα, καθένας μέσα από το δικό του "μονοπάτι". 


     Το γκονγκ, όμως, συνέχισε να εμπνέει με τον ήχο του και τη Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας που έλαβε χώρα στη Κοιλάδα μας, παραλλήλως προς τα πολλά μαθήματα Ιππασίας και Έφιππης Τοξοβολίας που, σήμερα, οι δύο Εκπαιδευτές μας κατάφεραν να διεκπεραιώσουν.


     Μόνο πρόβλημα και αυτής της Προπονήσεως η ανεπάρκεια των ...στρεμμάτων της Κοιλάδος η οποία φαίνεται, πια, πολύ ...μικρή για να υποδεχθεί τους πολλούς μαθητές μας, ενώ ο φακός της φωτογραφικής μας μηχανής απαιτεί την αντικατάστασή του με έναν υπερευρυγώνιο για να μην αφήνει "απέξω" ...Συνασκουμένους. 


     Το πρώτο πράγμα που καταφέραμε σε αυτή την Προπόνηση ήταν η επίλυση του "αδιαχωρήτου". Μπορεί ο προπονητικός χώρος να δείχνει μεγάλος όμως η ευχάριστη αύξηση των Μελών της Ομάδος μας  σε συνδυασμό με την απαιτούμενη ποιότητα των προπονητικών συνθηκών αναδεικνύει αρκετά ζητήματα προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε αυτό που πρέπει.


     Όχι μόνον κατά την παράταξη στη Γραμμή Βολής αλλά και κατά τη διακίνηση για την περισυλλογή των βελών, οι ευάριθμοι, αγαπημένοι μας, Συνασκούμενοι δείχνουν ότι χρειαζόμαστε, πάντα, ανάπτυξη γεωμετρημένης σκέψεως για την επιτυχή διεξαγωγή των Προπονήσεών μας.  Και τούτο έδειξε και αυτή τη φορά να το επιτυγχάνει ο Αρχηγός μας Αρπάλυκος ο οποίος, για άλλη μια φορά πέρασε με "άριστα" τις σχετικές εξετάσεις.


     Έτσι, με λύσεις ευφυείς για μία γεωμετρημένη διάταξη και αυτή τη φορά διεξήχθη μία λαμπρή Προπόνηση υπό τους ήχους του γκονγκ που ενεργοποιούν το κέντρο της καρδιάς και συνεπιφέρουν τα πλέον θετικά αποτελέσματα. 


     Αυτή η Προπόνηση ξεκίνησε αντιστρόφως, με τόξευση από τα είκοσι μέτρα και συνεχίστηκε σε μικρότερες αποστάσεις καταλήγοντας σε τοξεύσεις ενστίκτου με κλειστά μάτια.


     Η ανομοιογένεια επιπέδου ικανοτήτων των Μελών που παρετάχθησαν στη Γραμμή Βολής δε μείωσε σχεδόν καθόλου το τελικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν συνεχώς εμφανές επάνω στο στόχο.


     Το θιβετιανό γκονγκ με το βαθύ ήχο του καθοδηγούσε, όχι τόσο τη σκέψη και τις εξ αυτής προκαλούμενες αντιδράσεις, όσο το αβυθομέτρητο ένστικτο. 


     Με τα μάτια "σφαλισμένα", τα βέλη έδειξαν να αναζητούν το στόχο με την ανεξήγητη διαδικασία της ..."θερμικής" ανιχνεύσεως. 


     Κι αυτή η "θερμική" ανίχνευση του στόχου, δεν ήταν άλλη από την ενέργεια του ίδιου του ενστίκτου!


     Σήμερα είχαμε την Τιμή της επισκέψεως ενός καταξιωμένου Δασκάλου Πολεμικών Τεχνών, του Χρήστου Σπυρόπουλου από το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΟΛΙΝ" ο οποίος συνασκήθηκε μαζύ μας αποδεικνύοντας ότι μια καθαρή ψυχή μπορεί  αμέσως να ανταποκριθεί σε μια οποίαδήποτε εκπαιδευτική απαίτηση με επιτυχία!


      Ακόμη μία ένδειξη ευγενείας των Μελών μας, η χειρονομία του Θοδωρή μας να εμπλουτίσει τη Βιβλιοθήκη της Ομάδος μας με μία πολύ καλή επανέκδοση του συγγράμματος του ηρωικού μας Στρατηγού Κ. Δαβάκη τον οποίο δολοφόνησαν εν πλω οι "σύμμαχοι" Βρεταννοί βυθίζοντας το καράβι που τον μετέφερε τραυματία προς περίθαλψη, με φροντίδα των Ιταλών Φασιστών. Πράγματα παράξενα, αλλά και άγνωστα στους "πολλούς" σήμερα με τις ...ανεστραμμένες απόψεις περί "άσπρου" και "μαύρου"! 


     Ευχαριστούμε τον Θοδωρή που μας δίνει την ευκαιρία να ξανασκύψουμε πάνω στη περίπτωση του Στρατηγού Κ. Δαβάκη  και να τη ξαναθυμηθούμε, προστατεύοντας ταυτοχρόνως και το πρωτότυπο το οποίο τηρείται ως κόρη οφθαλμού στη Βιβλιοθήκη μας!


     Ο πολυπράγμων και πάντα επιτυχώς, Αρχηγός της Ομάδος μας Αρπάλυκος, άρχισε να προετοιμάζει και την ...προίκα όσων θα ασχοληθούν με την Ιερακοτροφία. Έτσι, κατά παραγγελία του Εκπαιδευτή μας Κοσμά, ο Αρπάλυκος παρέδωσε τα πρώτα εξαίσια δείγματα γαντιών Ιερακοτροφίας ραμμένα χειροποίητα με τρία διαφορετικά δέρματα και όλα τα απαραίτητα για ένα λειτουργικό γάντι.


     Αμέτρητα τα ταλέντα του Αρχηγού μας, όμως κι ανάμεσα σε αυτά και η ραφή (κυρίως στο χέρι!) ιστορικών ενδυμάτων προς χρήση των Μελών της Ομάδος για κάθε περίσταση. Τη φορά αυτή, ο Αρπάλυκος μελέτησε μεσαιωνική ενδυματολογία και δημιούργησε ένα γυναικείο φόρεμα, με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα (φαρέτρα από κατσικίσιο δέρμα, ζώνη και πουγγί) το οποίο θα φορέσει η νεαρή Αρχηγός της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Κύπρου Αναστασία Φ. Φωτίου, στους επικείμενους Διεθνείς Αγώνες του San Marino στους οποίους ισχύουν αυστηροί ενδυματολογικοί κανονισμοί. 


     Έτσι ο Αρπάλυκος, παρά τις βαρύτατες υποχρεώσεις του προς την Ομάδα αλλά και τις προσωπικές της καθημερινότητός του, αφιέρωσε χρόνο ώστε να καταφέρει το ακριβές αλλά και πανέμορφο σύνολο που φαίνεται στη παραπάνω εικόνα, με πολύ αγάπη στη νεαρή Συναρχηγό που θα το χαρεί σε λίγες εβδομάδες. Ένα πραγματικό έργο τέχνης που θα μπορούσε να εκτίθεται σε βιτρίνα... Εκεί που η καρδιά είναι αγαθή εκεί και η ζωή όμορφη σε κάθε λεπτομέρειά της!


     Αν όμως, νομίσαμε ότι ...μόνον αυτά ήταν τα έργα του Αρχηγού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κάναμε λάθος! Ο Αρπάλυκος δε παρέλειψε να "αποκαταστήσει" προς έκθεση και δύο εξευμενιστικές μάσκες που φέραμε από τους Διεθνείς Αγώνες W.T.A.F. 2007 της Ν. Κορέας, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα εμφανίσθηκε ως χώρα με Παραδοσιακή Τοξοβολία, εκπροσωπούμενη, σταθερά, από τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ". Το πλαίσιο προορίζεται για τη μουσειακή συλλογή της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ".


     Αυτή όμως η Προπόνηση, παρά το γκονγκ, είχε και τη διόλου ...ειρηνική στιγμή της όταν ο  Αρχηγός απέβαλε την Ιωάννα της οποίας το εκρηκτικό ταμπεραμέντο δε της επέτρεψε και πάλι να ...βάλει γλώσσα "μέσα"! "Γαλιάντρα" η αγαπημένη μας Συνασκουμένη προκαλεί το σάλο και τη ταραχή πάντοτε με αγαθή καρδιά, αλλά, με πλήρη ανατροπή της τάξεως και της σιωπής που προβλέπει το πρόγραμμά μας, ώσπου ο Αρχηγός δεν άντεξε και την ενεκάλεσε στο Κύκλο της Ομάδος. Κοινώς, ..."της το βάρεσε το ...γκονγκ"!


     Κι εδώ ακούστηκαν μεσογειακότατες κραυγές του τύπου "Αυτή είναι η Ομάδα μου και απαιτώ δικαιοσύνη" (Ιωάννα)  και "Δεν σου επιτρέπω να κάνεις μπάχαλο τη Προπόνηση γιατί οι υπόλοιποι δε σου φταίνε να μη μπορούν να αυτοσυγκεντρωθούν" (Αρπάλυκος). Ο  κακός χαμός στη Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" η οποία για μια στιγμή, εκεί που έδειχνε "αυλή" ...βουδιστικού μοναστηριού άφησε όλη τη μεσογειακότητά της να ...τραντάξει Πεντέλη και Υμηττό! Και κει που όλοι νομίζαμε ότι ήρθε η ώρα να δούμε λυσσαλέες θηριομαχίες σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο να κλείνουν μια ήρεμη εκπαιδευτική ημερίδα, όταν ο Κύκλος τελείωσε είδαμε ό,τι βλέπουμε μετά από κάθε Κύκλο, δηλαδή...


     ...τον Αρπάλυκο αγκαλιά με την Ιωάννα να τα λένε σε μια γωνιά της Κοιλάδος, αγαπημένοι και ...κενταύρειοι, με τη συνοδεία των απόηχων του ...γκονγκ! Απλώς, θαυμάσαμε για άλλη μια φορά την αυτοσυγκράτηση της, αγαπημένης του Αρπάλυκου, Εριθέλγης η οποία, αν και παρούσα, απέφυγε να εκσφενδονίσει το ...γκονγκ στο κεφάλι του καλού της!  


     Το "happy end" είναι πάντα δεδομένο σ' αυτή την Ομάδα μέχρι σημείου να χαιρόμαστε τον λέοντα Αρπάλυκο αγκαλιά με την ...οδοστρωτήρα Ιωάννα! Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" διαμορφώνουμε τα δικά μας ήθη στη, μικρή, δική μας κοινωνία των Ίππων και των Τόξων! Η Πλατωνική Πολιτεία γίνεται αντιληπτή σε όσους καταφέρνουμε να βγούμε από το Σπήλαιο!


     Εκτός, όμως, από την δραστηριότητα του κεντρικού "κορμού" των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" στην Αττική, πολλά Μέλη μας δραστηριοποιούνται προπονητικώς  και στη περιφέρεια, όχι μόνον στη Κύπρο όπου λειτουργεί κανονικό Παράρτημά μας, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία όπου μεμονωμένα Μέλη μας δε παραλείπουν την αυτοβελτίωσή τους.  


     Έτσι, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ευβοίας, ο Εφιπποτοξότης Ιφικράτης ο οποίος προετοιμάζεται (και αυτός) για τους Διεθνείς Αγώνες του San Marino, ασκήθηκε σε μακρές αποστάσεις μαζύ με φιλικά του πρόσωπα.


     Μέσα στους προγραμματισμούς της Ομάδος μας είναι και η μετάβασή μας στα μέρη όπου προπονείται ο Ιφικράτης και, πραγματικά, προδιαθέτουν σε αυτοσυγκέντρωση και χαλάρωση.


     Και, απ΄ ό,τι φάνηκε η Προπόνηση στην Εύβοια είχε ένα, ευεργετικό αποτέλεσμα για τον Εφιπποτοξότη Ιφικράτη και όσους τον ακολούθησαν και αναμένουμε από αυτόν πληροφορίες για να "σχεδιάσουμε" σύντομα μία ομαδική Προπόνηση στα μέρη του.


     Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" χτίζει ήθη και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" τα επιστεγάζουν επαξίως. Μπορεί το δέντρο των συγχρόνων κοινωνιών να ξεράθηκε, όμως, νέοι βλαστοί ξεπροβάλλουν! Έτσι είναι η Φύση, "χωρίς ταφή καμία ανάσταση" και η φλόγα ενός κεριού είναι αρκετή να "σπάσει" το σκοτάδι όπως κι ένας καταπράσινος μίσχος να ζωντανέψει τη Φύση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.