Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
 
 
     Ο νόμος της αφθαρσίας της ύλης όπως και "τα πάντα ρει...", όπως και στη Φύση, ισχύουν και στην Ιππική! Έτσι, ένας καλός Ιππέας θα πρέπει να έχει κατά νου αυτούς τους δύο κανόνες και να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του κατά την ίππευσή του, ανά πάσα στιγμή! Και η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προετοιμάζει τους μαθητές της και γι' αυτή την περίπτωση, εφαρμόζοντας, κατά περίπτωση, διάφορες ασκήσεις. Μία από αυτές και η απόσαξη εν κινήσει
 
 
     Η απόσαξη εν κινήσει δεν αποτελεί παρά την σύναψη όλων των ασκήσεων-στάσεων του Ιππέως κατά την Γυμνιππευτική του εκπαίδευση η οποία αποτελεί και την βάση της ιππικής διδασκαλίας της Φυσικής Ιππικής. Κατά την άσκηση αυτή κι ενώ ο Ίππος κινείται σταθερά, ο Ιππέας καλείται να αποσάξει και να ξανα-επισάξει τον Ίππο του, αναγκαζόμενος να επαναφέρει στη κιναισθητική "μνήμη" του όλες εκείνες τις στάσεις και χειρισμούς που διδάχθηκε ως αρχάριος, ήδη από το πρώτο μάθημά του.

 
     Και η άσκηση αυτή δεν "χτίζεται" επάνω σε φανταστικά "σενάρια" αλλά επάνω σε μία σειρά πιθανοτήτων υπαρκτών, πάντοτε, σε κάθε ίππευση. Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ο Ιππέας να "χάσει" τις ηνίες του ή να χρειασθεί να ανατάξει τον χαλινό του ή να αποκαταστήσει μία ρύθμιση στα παραγναθίδια του Ίππου του ενώ είναι υποχρεωμένος να κινείται. 

 
     Επίσης, κάτι το συνηθέστερο και απλούστερο, πολύ συχνά, ιδιαιτέρως μετά από μακρά ίππευση, είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή της ρυθμίσεως του επόχου, κάτι που ο Ιππέας είναι υποχρεωμένος να κάνει χωρίς να αφιππεύσει και, εξαρτωμένης της ιδιοσυγκρασίας του Ίππου, ακόμη και εν κινήσει.

 
     Στη συγκεκριμένη άσκηση ο μαθητής επιχειρεί την αφαίρεση της σελλίσκης εν κινήσει! Μία διαδικασία η οποία απαιτεί κιναισθητική εγρήγορση και συντονισμό χειριστικών διαδικασίών με την παράλληλη διατήρηση της ισορροπίας του επιχειρούντος.

 
     Και, βεβαίως, η άσκηση αυτή δεν θα εκτελεσθεί υπό τις "ιδανικές" συνθήκες του Ίππου κινουμένου επ΄ ευθείας αλλά και επί καμπύλης στροφής όπου η κατάσταση ισορροπίας του Ιππέως θα μεταβληθεί αρκετά επαυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας.

 
     Ο Ιππέας, σε όλη αυτή τη διαδικασία θα εμπεδώσει το αίσθημα ισορροπίας του και στο τέλος, συντονίζοντας τους χειρισμούς του θα καταφέρει να αφαιρέσει την σελλίσκη χωρίς ο Ίππος του να σταματήσει την κίνησή του ούτε για μια στιγμή.

     Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διατατική ...ανακούφιση από την ανάταση της αφαιρεθείσας σελλίσκης από τον Ιππέα που θα τον προτρέψει γι'  αυτό ο Εκπαιδευτής του!

 
     Στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" με την υψηλή τεχνογνωσία και την μεθοδικότητα του εκπαιδευτικού της προγράμματος, η τελειότητα ενός Ιππέως είναι "υπόθεση" σύντομου χρόνου και, κυρίως, μηδενικού δείκτη ατυχημάτων όπως αυτός τηρείται κατά τα οκτώ χρόνια της λειτουργίας μας! 
 
 

 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ:
 
Στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε η εκτέλεση της παραπάνω αλλά και αναλόγων ασκήσεων να είναι ασφαλής για τους Ίππους και τους Ιππείς! Χωρίς την συγκεκριμένη τεχνογνωσία, η εκτέλεση της παραπάνω ασκήσεως αλλά και όλων των ασκήσεων που αναφέρονται στο παρόν Ιστολόγιο είναι επικίνδυνη για όποιον τις επιχειρεί!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.