Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

O "XOΡΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΦΙ"
 
 
     Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας είδαμε την εκπαίδευση του Ίππου προκειμένου να καταφέρει να βαδίσει άφοβα σε μία μη φυσική επιφάνεια. O "Xoρός των Σούφι" αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης εκπαιδεύσεως στην αφοβία του Ίππου.
 
 
     Επιλέγουμε κάποια στιγμή όπου ο άνεμος πνέει με ταχύτητα άνω των πέντε κόμβων και ξεκινάμε με, διπλωμένο υπό μάλης, ένα φύλλο χοντρού διαφανούς πλαστικού διαστάσεων 2μ επί 3μ επαρκές ώστε να μπορεί σε κάποια στιγμή να μας σκεπάσει σχεδόν ολόκληρους. Τοποθετούμεθα σε απόσταση ενός μέτρου από τη κεφαλή του υπό εκπαίδευση Ίππου, ο οποίος θα ρυταγωγείται ηπίως από έναν βοηθό προς την κατεύθυνση που εμείς θα κινηθούμε, κατ' αρχήν επί του στίβου. Ο βοηθός θα πρέπει να αποφεύγει διευθυντικές εντάσεις και να ενθαρρύνει τον Ίππο να μας ακολουθεί ακόμη και να μας πλησιάζει.
 
 
     Ο Ίππος θα ενδιαφερθεί να αναγνωρίσει το πλαστικό και ο βοηθός θα πρέπει να τον ενθαρρύνει να το κάνει. Τότε σταματάμε χωρίς να στραφούμε προς τον Ίππο και τον αφήνουμε να "μυρίσει".
 
 
     Τώρα θα κατεβάσουμε από τη μασχάλη μας το πλαστικό ανοίγοντάς το λίγο περισσότερο και θα συνεχίσουμε επί του στίβου την κίνησή μας αφήνοντας τον Ίππο να μας ακολουθεί σε μία ελαφρώς μεγαλύτερη απόσταση (περίπου ενάμιση μέτρο).
 
 
     Πάντοτε χωρίς να στραφούμε προς τον Ίππο ρυθμίζουμε τους βηματισμούς μας ώστε ο Ίππος να ξαναβρεθεί πολύ κοντά στο πλαστικό και να το "ξαναμυρίσει". Τότε...
 
 
     Αφήνουμε διακριτικά να ανοίξει το πλαστικό προς το έδαφος με τη βοήθεια του πνέοντος ανέμου και χωρίς να προκαλέσουμε αναταράξεις του ή θορύβους, συνεχίζοντας αμετάβλητο το βηματισμό μας. Ο Ίππος θα σπεύσει και πάλι να αναγνωρίσει το πλαστικό μυρίζοντάς το και αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή ένδειξη.
 
 
     Εν συνεχεία ανασηκώνουμε το πλαστικό καθέτως, σχεδόν, προς το έδαφος ενώ το κάτω μέρος του συνεχίζει να σέρνεται καταγής και εμείς εξακολουθούμε το σταθερό βηματισμό μας με τον Ίππο να μας ακολουθεί.
 
 
     Αφού διαπιστώσουμε ότι ο Ίππος έχει αποδεχθεί την παρουσία, τις κινήσεις και τους ήχους του πλαστικού από τον άνεμο "φοράμε" το πλαστικό συνεχίζοντας να βαδίζοντας επί του στίβου με τον Ίππο σε απόσταση ενός μέτρου, πίσω μας και αποφεύγοντας να κινήσουμε τα χέρια μας κάτω από το πλαστικό. 
 
 
     Ενώ η κίνησή μας και η κίνηση του Ίππου εξελίσσονται ομαλώς, αρχίζουμε διακριτικά να εκτείνουμε τα χέρια κάτω από το πλαστικό. Ποτέ δε στρεφόμαστε προς τον Ίππο!
 
 
     Εκτείνουμε τα χέρια μας κάτω από το πλαστικό και αρχίζουμε μαλακές ημιπεριστροφές του κορμού μας χωρίς να ανακόψουμε τήν ομαλή μας βάδιση με τον Ίππο να μας ακολουθεί.

 
     Χωρίς να στραφούμε προς τον Ίππο και πάντοτε βαδίζοντας, αρχίζουμε νε εκτελούμε έντονες κινήσεις με επιτόπιες αναπηδήσεις, χαλαρές στην αρχή, κατόπιν δε γύρω από τον άξονά μας ερχόμενοι και κατά μέτωπο του Ίππου, οπότε...
 
 
     Σε κάποια στιγμή ακινητοποιούμεθα με μέτωπο προς τον Ίππο και πολύ κοντά στο πρόσωπό του, αρχίζοντας να του μιλάμε ήπια και αφήνοντάς τον να εισχωρήσει μέσα στο πλαστικό προς το πρόσωπό μας, κάτι το οποίο θα επιδιώξει ο ίδιος.
  
 
     Παραμένουμε για λίγο στη θέση μας και επιστρέφουμε βαδίζοντας στον στίβο και αποβάλλοντας αργά το πλαστικό πάνω από το κεφάλι μας μέχρι που να αφεθεί προς τα πίσω μας, προς το μέτωπο του Ίππου, να ανεμίζει καθώς κινούμεθα.
 
 
     Ο Ίππος ακολουθεί πάντοτε ηπίως ρυταγωγούμενος πίσω από το πλαστικό σε πολύ κοντινή απόσταση.

 
     Κι ενώ εμείς βαδίζουμε αφήνουμε ομαλά το πλαστικό κατά γης με τέτοιο τρόπο ώστε ο Ίππος ο οποίος συνεχίζει να βαδίζει κι αυτός, ανυποψίαστος, πίσω μας αναγκαστικώς να πατήσει με τα εμπρόσθια το πλαστικό που θα βρίσκεται, μπροστά του, στο έδαφος.

 
     Παραμερίζουμε διακριτικά και αφήνουμε τον Ίππο να αναγνωρίσει το πλαστικό που ένα μέρος του θα βρίσκεται κάτω από τα εμπρόσθια πόδια του.


     Τώρα, επάνω στην επιφάνεια του πλαστικού θα πατήσει και ο βοηθός μας αλλά και εμείς αδιάφοροι για τον άνεμο που θα το ανασηκώνει κάποιες στιγμές.

 
     Εν συνεχεία, ενώ εμείς αποσυρόμεθα, ο βοηθός μας θα συνεχίσει την ρυταγώγηση του Ίππου επί του στίβου και θα τον περάσει αρκετές φορές πάνω από το πλαστικό που θα εξακολουθεί να βρίσκεται κατά γης. Σε κάθε διέλευση το ζευγάρι θα παραμένει επάνω στο πλαστικό επί ένα λεπτό.


 
     Είναι καλό να εκμεταλλευόμαστε την πνοή του ανέμου όσο βρισκόμαστε πάνω στο πλαστικό παραμένοντας απαθείς στα ανασηκώματα του πλαστικού από τον άνεμο. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση του Ίππου μας.
 
 
     Η συνέχεια στην ...αίθουσα των Rumi Mavlevi του Γαλατά, όπου οι δερβίσηδες Sufi εξακολουθούν τις περιστροφές τους!
 

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.