Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

TOΞΟΥ ΘΕΣΙΣ

TOΞΟΥ ΘΕΣΙΣ





 
    Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες παράγουμε Πολιτισμό, ακόμη και υπό τις πλέον παρακμιακές, διεθνώς, συνθήκες στρέφοντας τα βλέμματα και των πλέον πολιτισμένων λαών επάνω μας. Αυτό κατάφερε προσφάτως, στις 23 Ιουνίου 2013, στη Ferrara της Ιταλίας όπου μονίμως ζει, ο "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" Εμμανουήλ Γεωργόπουλος (Δημόφιλος), παρουσιάζοντας ενώπιον του ιταλικού Κοινού και της κρατικής ιταλικής τηλεοράσεως "RAI 3" την τόξευση του Οδυσσέως με την οποία, εκείνος ο αρχαίος συμπατριώτης μας, κατενίκησε τους μνηστήρες και ανέκτησε, δια του όπλου και όχι δια της ...ψήφου (!), τα όσα του είχαν διαρπαγεί.


     Ο Εμμανουήλ Γεωργόπουλος (Δημόφιλος)  με τον Συνεργάτη του Stefano Benini μελέτησαν και υλοποίησαν την ομηρική μαρτυρία περί του τοξευτικού αγώνος τον οποίο προκήρυξε η Πηνελόπη στο ανάκτορο του Οδυσσέως προκειμένου να αναδειχθεί ο επικρατέστερος μεταξύ όσων την διεκδικούσαν ως σύζυγο.


     Παρακινημένη από την σοφία της θεάς Αθηνάς, η πιστή Πηνελόπη θα "αποδοθεί" με τη βροντερή συναίνεση του Διός στο νόμιμο σύζυγό της Οδυσσέα ο οποίος, μεταμφιεσμένος σε επαίτη θα κατανικήσει στο τοξευτικό διαγωνισμό τους μνηστήρες περνώντας το βέλος του από τις τρύπες των δώδεκα τσεκουριών που ήσαν ευθυγραμμισμένα μέσα στη κεντρική αίθουσα του ανακτόρου.


     Η πλήρης ομηρική μαρτυρία αναλύεται στη πολυσέλιδη μελέτη που παρατίθεται στα Ελληνικά και στα Ιταλικά και η δημόσια παρουσίαση των πορισμάτων αυτής της μελέτης κατέδειξε στο διεθνές Κοινό την τοξευτική δεξιότητα των Ελλήνων από τους αρχαίους, ήδη, χρόνους αλλά και την εύνοια των θεών και της μοίρας σε όσους χειρίζονται αυτό το όπλο!


     Η επίδειξη του "ΕΛΛΗΝΟΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ" και του Συνεργάτη του υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός για την παγκόσμια Ιστορία της Τοξοβολίας, συνδέοντάς την με την Ελλάδα και τους Έλληνες και, ήδη, εκδηλώνεται ένα ευρύ ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο εγχείρημα.



     Στη γειτονική Ιταλία η επίδειξη έτυχε ευρείας προβολής και σύντομα θα διατεθεί και η σχετική παρουσίαση από την, επί τόπου, κινηματογράφηση του κρατικού διαύλου "RAI 3" o oποίος θεωρείται ως ο εγκυρότερος εισδησεογραφικός φορέας της γείτονος χώρας.

     Και απομένει να γίνουν μία πραγματικότητα και οι ίδιοι οι ..."Centauri"  στην Ιταλία, κάτι που ασφαλώς θα υλοποιήσει ο φίλτατος Συνασκούμενος Εμμανουήλ Γεωργόπουλος (Δημόφιλος) συνδέοντας την εθνική καταγωγή του με τον σημερινό τόπο διαμονής του, έναν τόπο με, επίσης, υψηλότατο Πολιτισμό και τοξευτική Παράδοση.



     Ας διαβάσουμε τώρα την μικρή εισαγωγή που μας κάνει ο ίδιος ο Εμμανουήλ Γεωργόπουλος (Δημόφιλος) για να καταλάβουμε τον άξονα του σκεπτικού του:


"Άραγε πού βρίσκεται η Ιθάκη που περιγράφεται με τόση λεπτομέρεια στην Οδύσσεια του Ομήρου;

Τ’ ανάκτορα του πολυμήχανου βασιλιά της, Οδυσσέα;

Τα πρόσωπα των Ομηρικών επών, οι μάχες και τα κατορθώματά τους;

Τα μυστήρια των Ομηρικών κειμένων έχουν μπερδέψει τους λόγιους για πάνω από δύο χιλιετίες επειδή οι περιγραφές του Ομήρου έχουν ελάχιστη ομοιότητα με το σύγχρονο νησί που ονομάζεται Ιθάκη, ενώ οι διηγήσεις του, αν και λεπτομερείς φαντάζουν μυθολογικές.  Θεωρείται ότι ο ίδιος ο Όμηρος ζούσε μακριά από εκεί στη Μικρά Ασία (δυτική Τουρκία) αρκετές εκατοντάδες χρόνια μετά από τα γεγονότα της Οδύσσειας, έτσι οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες νομίζουν ότι βάσισε το ποίημά του στις ιστορίες που είχε ακούσει για την απόμακρη Ιθάκη και για μάχες που διηγούνταν οι πολίτες εξυμνώντας ήρωες του παρελθόντος. Αποφάνθηκαν λοιπόν ότι η γεωγραφική απόκλιση στα ποιήματά του ακόμα και οι περιγραφές των μαχών ίσως οφείλονται σε μία έλλειψη στις γεωγραφικές γνώσεις του και εμπειρίες σε πεδία μαχών μιας εποχής προγενέστερής του. Μα είναι πράγματι έτσι;

Από μικρή ηλικία τα Ομηρικά έπη με είχαν ενθουσιάσει Μακρυά από τα περιοδικά με τους σύγχρονους υπερ-ήρωες δυτικής προέλευσης με φανταστικές ικανότητες και ιδιότητες, βρήκα τους δικούς μου ήρωες στα πρόσωπα της Οδύσσειας και της Iλιάδας. Άνθρωποι, απλοί θνητοί και ενίοτε ημίθεοι, με ανθρώπινα ελαττώματα και πάθη, αγωνίζονταν για τα δικά τους ιδανικά και αξίες σε μια εποχή, βίαιοι και σε συνεχή ρυθμό αλλαγών.

Μεγαλώνοντας και περνώντας περισσότερο χρόνο διαβάζοντας για την ιστορία και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, μέσω του Δασκάλου μου στη Τοξοβολία, Stefano Benini, μου προτάθηκε μια ριζικά εναλλακτική λύση.

Τι και αν ο Όμηρος είχε δίκιο από την αρχή; Αν αυτά τα αταίριαστα σημεία στις περιγραφές έχουν εμφανιστεί όχι λόγω των λαθών του ποιητή, αλλά λόγω αλλαγών στις διηγήσεις διαμέσου των εποχών μέχρι να φτάσουν στ’ αυτιά του ποιητή μας; Θα μπορούσε κάτι πρωτοφανές να έχει αλλάξει το διάγραμμα αυτών των γεγονότων μετά από την εποχή του Τρωικού Πολέμου του 1200 π.Χ. περίπου;

Μέσα στο έτος 2000 μια διεπιστημονική ομάδα την οποία αποτέλεσαν γεωλόγοι, κλασικιστές και αρχαιολόγοι εξέτασε τμήμα αυτής της υπόθεσης και τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν εκπληκτικά. Κατάφεραν να «αναδημιουργήσουν» τα νησιά της Επτανήσου και αυτό υπήρξε μια συναρπαστική λύση στο μακροχρόνιο αίνιγμα της Ιθάκης του Ομήρου. Αν λοιπόν η ομάδα βρήκε κοινά σημεία μεταξύ των διηγήσεων του Ομήρου και της σημερινής Ιθάκης γιατί να μην αναζητήσουμε και άλλες αλήθειες πέρα απ’ τις γεωγραφικές και αρχαιολογικές ενδείξεις των επών;

Πόσο, μάλλον, για το αποκορύφωμα της Ραψωδίας φ’, της βολής του Οδυσσέως και της μνηστηροφονίας, που όσο μυθολογική κι αν περιγράφεται δια στόματος Ομήρου δεν απέχει πλέον από την μία ενδεχόμενη πραγματικότητα.

Πάνω από έναν αιώνα μετά από την αποκάλυψη της Τροίας από τον Heinrich Schliemann και τις μεταγενέστερες ανακαλύψεις και μελέτες του Γερμανού αρχαιολόγου Manfred Korfmann αυτή η σημαντική διαπίστωση της έρευνας των Εμμανουήλ Γεωργόπουλου και του Stefano Benini θα αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας των κειμένων του Ομήρου καθώς επίσης και των πολιτιστικών προγόνων μας της Ελλάδας της Εποχής του Ορειχάλκου."



 Από την Βιβλιοθήκη της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ"

 


H MEΛΕΤΗ
 
 
 
 







MEDIA

     Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" συγχαίρει τον "ΕΛΛΗΝΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟ" Εμμανουήλ Γεωργόπουλο (Δημόφιλο) και τον Συνεργάτη του Stefano Benini για το τόλμημα της μελέτης, αναπαραστάσεως και παρουσιάσεως μιας από τις λαμπρότερες στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας της Τοξοβολίας, ομηρικά ιστορημένη, η οποία ανέδειξε τους Έλληνες ως δεινούς Τοξότες και Πολεμιστές!   


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ:


Η αναστατική κατασκευή του Ελληνοσκυθικού Τόξου
  
Αναπαράσταση μάχης μεταξύ Κελτών και Ρωμαίων

Αναπαράσταση της μάχης της Aquileia

Το προσωπικό του Ιστολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.