Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ...ΠΑΡΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟΙ



     Μία διαδεδομένη "μόδα" παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς, ένας συρμός ο οποίος, συλλήβδην, βαφτίστηκε "αναβίωση" ή "reenactment", ενώ κάποιοι την θέλουν ...αναβαθμισμένη και ως "πειραματική Αρχαιολογία". Στην πραγματικότητα, ο θεσμός αυτός θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ θετικά όχι μόνον για την ιστορική γνώση αλλά και για την ενδυνάμωση των μέσων νεοαστικών ανθρωποχαρακτήρων, αν κάποιοι δι' αυτού δεν επεδίωκαν, απλώς, να υποδυθούν ρόλους τους οποίους, στην πραγματικότητα, ουδέποτε θα μπορούσαν καν να προσεγγίσουν, τελικώς, γελοιοποιώντας τους! Όσοι, απανταχού της γης, ασχολούμεθα με τις έφιππες πολεμικές τέχνες δίνουμε μεγάλη σημασία στο αληθινό περιεχόμενο των τεχνών μας, ασκούμεθα συστηματικά και παράγουμε αληθινούς μαχητικούς χαρακτήρες, μας προκαλούν δε θυμηδία όσοι δίπλα στη πολεμική αλήθεια τοποθετούν μια περιστασιακή σκηνοθεσία κοινής υποκριτικής αξίας.


     Ενώ πάρα πολλές Ομάδες αναβιωτών σε όλο τον Κόσμο  αναπαράγουν την ουσία πολεμικών τεχνών δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη τους να αποκτήσουν και τις ανάλογες ικανότητες Πολεμιστών, κάποιες άλλες περιορίζονται στη σκηνική παρένδυση "ρόλων" με μόνο σκοπό την αποκομιδή κάποιων αμφιλεγόμενων φωτογραφιών φετιχιστικής αυτοϊκανοποιήσεως.


      Από το 2007, στην Ουγγαρία διοργανώνεται ετησίως μία τεράστια εκδήλωση με την συμμετοχή Ευρασιατικών ομάδων εφίππων πολεμικών τεχνών οι οποίες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους υπό πραγματικές συνθήκες μάχης ενώπιον χιλιάδων θεατών.     


     Η εκδήλωση αυτή, γνωστή ως "Kurultaj" (Κύκλος των Αρχηγών) αναβιώνει τις Παραδόσεις πολλών Ευρασιατικών Λαών τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο και ό,τι διαδραματίζεται κατά την διάρκειά της έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι απλώς "φωτογραφική" σκοπιμότητα.


     Όλοι όσοι συμμετέχουν στο "Kurultaj" ενσαρκώνουν την μαχητική "αλήθεια" του Λαού που εκπροσωπούν, διαθέτοντας υψηλήν εκπαίδευση και υψηλές μαχητικές ικανότητες τις οποίες επιδεικνύουν κατά τον πλέον φαντασμαγορικό τρόπο!


     Στο "Kurultaj" δεν υπάρχουν ανώδυνες "αναπαραστάσεις" με ...άδειες χλαμύδες και δήθεν ...εικονοπλαστικές χορογραφίες, ούτε "βαθυστόχαστα" κουλτουροσυνέδρια με περδόμενους "επί παντός επιστητού" αναλυτές,  αλλά ατόφια πολεμική δράση που εκτυλίσσεται αδυσώπητα μπροστά στις χιλιάδες των θεατών που καταφθάνουν από πολλά μέρη της γης για να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να βιώσουν εμπειρίες που μόνον σε ιστορικές πηγές περιέχονται.


     Μπορεί οι συνήθεις "αναβιώσεις" στον κόσμο να εξαντλούνται σε κλικαρίσματα φωτογραφικών διαφραγμάτων προς ανάρτηση σε διαδικτυακά "λευκώματα", αλλά στο "Kurultaj", όπως και στις έφιππες πολεμικές τέχνες,  η πολεμική "ουσία" κυριαρχεί!


     Τα όσα διαδραματίζονται στο "Kurultaj" δεν είναι διόλου "ακίνδυνα", διόλου "ανώδυνα" όπως δεν είναι ακίνδυνος και ανώδυνος ο ίδιος ο πόλεμος. Όμως, το "Kurultaj" δεν είναι σημείο συναντήσεως προγαστόρων ζυθοποτών, αλλά πολεμιστών κι εδώ η "πειραματική Αρχαιολογία" δεν αποτελεί απλό πρόσχημα αλλά υπηρετούμενο σκοπό καλλιεργούμενο με γνώση, κόπους και κινδύνους!


     Το δικαίωμα στη γελοιότητα είναι δικαίωμα καθενός, όμως όσοι ευρύπρωκτοι καναπεδάριοι αποτολμούν αναγόρευση σε παρενδεδυμένους "πολέμαρχους" ας έχουν υπ΄ όψη τους ότι εντείνουν την φαιδρότητα της παραγόμενης εικόνος και αυτό δεν είναι κάτι που θα εξυπηρετήσει ούτε τους ίδιους ούτε, πολύ περισσότερο, την πειραματική Αρχαιολογία!


     Στην πραγματική πειραματική Αρχαιολογία του πολέμου, τα συμπεράσματα προκύπτουν όχι με σκηνικές παρουσίες "θεατράλε" αλλά πυρ και κίνηση που πραγματώνονται όπως ακριβώς και "κάποτε", χωρίς εκπτώσεις δράσεως και χωρίς "περί διαγραμμάτου" περιγραφές που καλύπτουν πολεμική ασχετοσύνη και τις ενδόμυχες ανασφάλειες των οποίων οι φοβικοί φορείς προσπαθούν να εξορκίσουν!


      Δεν είναι απαραίτητο όλοι να καταγίνονται με τον πόλεμο, όσοι όμως το αποτολμούν ας το κάνουν με στοιχειώδη σοβαρότητα και όχι απλώς για να εξορκίσουν φόβους, μετατρέποντας την πολεμική αρετή αλλά και τους εαυτούς τους σε ...καρικατούρα!


     Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" ως προάγουσα την πολεμική αρετή, στελεχώνεται και αποτελείται από αυθεντικούς μαχητές μιας αρχέγονης πολεμικής τέχνης η οποία, στην Ελλάδα, υπηρετείται κατά τον πλέον ουσιαστικό τρόπο.



     Κατά την διανυόμενη φάση, παρά το ότι πολλά από τα Μέλη μας έχουν κατακτήσει υψηλότατα επίπεδα πολεμικής εκπαιδεύσεως, επιμένουμε στην ακόμη πιο βαθειά κατάρτιση των Μελών μας κι ελάχιστη σημασία δίνουμε στην εμφάνισή μας σε διοργανώσεις επιδείξεων. Άλλωστε, για μας η "επίδειξη" είναι αντίθετη με το πνεύμα ουσίας της δουλειάς μας.


     Η φύση των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι συνυφασμένη με την πολεμική αρετή και αυτό προϋποθέτει αλήθεια σμιλευμένη με συνέπεια, μόχθο, προσήλωση διότι το να "είσαι" και όχι το να "εμφανίζεσαι" έχει αξία! Και αυτό είναι κάτι που το συμμερίζονται όλα τα Μέλη μας με πρώτον απ΄ όλους τον Αρχηγό της Ομάδος ο οποίος δεν "κληρονόμησε" τον τίτλο αλλά τον κατέκτησε με τις μαχητικές δεξιότητές του και, μόνον, κατόπιν αυστηρών δοκιμασιών!


     Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"  με τον πρωτοπόρο, μαχητικό, χαρακτήρα της, συνιστά προς όλους όσους επιθυμούν να αναβιώσουν τις λαμπρές πολεμικές "σελίδες" της Ελληνικής Ιστορίας να τις σεβασθούν αναγορευόμενοι, πρώτα απ΄ όλα, οι ίδιοι σε πραγματικούς πολεμικούς χαρακτήρες, άλλως διακωμωδούν το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνονται.


     Η Ελληνική πολεμική αρετή δεν είναι "σενάριο για σύγχρονους παλιάτσους" αλλά διαχρονική Αξία την οποία, πρωτίστως, εκείνοι οι οποίοι την επικαλούνται θα πρέπει να την τιμούν με το προσωπικό επίπεδο μαχητικών ικανοτήτων και όχι ...φεστιβαλικών προσεγγίσεων.


     Επί τέλους, ας γίνει αντιληπτό ότι η γελοιότητα αποτελεί για την εποχή μας είδος εν κεκορεσμένη υπερεπαρκεία, οπότε δεν χρειάζεται να την επαυξάνουν περιστασιακοί χλαμυδοφόροι μηδέποτε κρατήσαντες "όπλο" και κινδυνεύοντες περισσότερο από πολυφαγία ...φρικασέ, παρά από σπαθισμό!  


   

2 σχόλια:

  1. Πες τα επιτέλους γιατί μας ζαλίσανε με τα σεντόνια και τα τσίγκινα που πάνε και φοράνε για να το παίξουν σπαρτιάτες μακεδόνες και άλλα καραγκιοζιλίκια. Πήξαμε στα γκρουπάκια που μασκαρεύονται κάθε επέτειο για να τους δούμε με σκουπόξυλα και πλαστικές ασπίδες στις Θερμοπύλες να το παίζουν συνεχιστές του Λεωνίδα. Όλα τα γιωτόμπαλα το είδανε πολεμισταράδες και δε λένε να ρίξουνε κανα κιλο αλλά μοστράρονται και για Θερμοπυλομάχοι. Άσε αυτοί οι δήθεν "ιστορικοί" το τι παπαριές γράφουνε για να βγάλουνε κανα πεντάευρο από τα γνωστά έντυπα. Τόση κατάντια ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας. Καλύτερα να κυκλοφορούσε ο ίδιος Εφιάλτης στις Θερμοπύλες παρά αυτά τα σούργελα με το Κακογεωργίου και τα γαντάκια του. Τελικά έτσι και πάρουνε χαμπάρι στα Σκόπια το τι αρχαιολάγνα σούργελα έχουμε στην Ελλάδα ξεφτιλιστήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Βασίλειε, το ως άνω κείμενο δε στρέφεται κατά συγκεκριμένου "αγήματος" ή φυσικού προσώπου αλλά κατά μιας νοοτροπίας η οποία υποβαθμίζει σε υπόθεση πασαρέλας την Ελληνική Ιστορία και την αναβίωσή της, κυρίως δε την ίδια την Ελληνική πολεμική αρετή. Να απολαμβάνεις τη Λεμεσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.