Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η ΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ OΔΥΣΣΕΩΣ
ΣΤΟ ...9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΗΣ
"SOCIETY OF ARCHER-ANTIQUARIES"


     Ένα σημαντικό συνέδριο αρχαιολογίας της Τοξοβολίας έλαβε χώρα στο ιστορικό Sasso Marconi (επαρχία Βοlognia) την παρελθούσα Κυριακή, 2α Δεκεμβρίου 2012.


     Διοργανωτής ήταν το Ιταλικό παράρτημα της κορυφαίας Εταιρείας για την έρευνα της  Παραδοσιακής Τοξοβολίας  «Society of Archer-Antiquaries», γνωστής και ως «Royal Toxophilite Society» η οποία εδρεύει στη Βρεταννία.

Ο "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" Εμμανουήλ Δημόφιλος Γεωργόπουλος

     Οι εισηγήσεις του συγκεκριμένου συνεδρίου ήσαν ιδιαιτέρως σημαντικές για την παγκόσμια Παραδοσιακή Τοξοβολία. Μία από αυτές τις εισηγήσεις έγινε από τον «ΕΛΛΗΝΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟ» Εμμανουήλ Δημόφιλο Γεωργόπουλο και τον Stefano Benini με θέμα την ομηρική παράθεση του τόξου και της βολής του Oδυσσέα, αποδεικνύοντας με πειράματα τους την αλήθεια αυτού που εμφανίζεται ως μύθος! Η παρουσίαση ήταν βασισμένη σε μακροχρόνια πειράματα μέσω των οποίων οι δύο μελετητές επαλήθευσαν την ρεαλιστική εκδοχή του ομηρικού μύθου και τούτο ήταν όχι μόνον ιδιαιτέρως εντυπωσιακό για το διεθνές Κοινό των συνέδρων αλλά για την παγκόσμια Τοξευτική Αρχαιολογία. Οι δύο εισηγητές θα παραχωρήσουν προς δημοσίευση στο Ιστολόγιό μας την, εκ 45 σελίδων, μελέτη τους μετά την δημοσίευσή της στο επίσημο Δελτίο της Bρετανικής «Society of Archer-Antiquaries». Βίντεο της παρουσιάσεως εδώ.


     Άλλες εισηγήσεις κατά το διεξαχθέν 9ο κατά σειρά συνέδριο Τοξευτικής Αρχαιολογίας της «Society of Archer-Antiquaries» είχαν ως εξής:

     Ο Gionatta Brovelli, πρώτος μίλησε για το Τόξο σ’ ένα από τα έργα του Iταλού γλύπτη Wiligelmo (Wiligelmus) στο καθεδρικό ναό της πόλης Modena.

     Ο Vittorio Baldasseroni παρουσίασε οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την τοξευτική ιστορία των 3 φυλών ιθαγενών της Γής του Πυρός, μιας και η τελευταία απόγονός τους απεβίωσε το 2004 και μαζί της χάθηκε και ο πολιτισμός τους.

     Ο Bruno Bonora και η Jill V. Brazier μίλησαν για το διάσημο αρχαιολογικό εύρημα του “κουταλιού του Διοκλέους” ένα χειρουργικό εργαλείο, που ανεκαλύφθη σε αρχαιολογική ανασκαφή ρωμαικής οικίας του 200 μ.X στην πόλη του Rimini. Το συγκεκριμένο εργαλείο εξυπηρετούσε στην αφαίρεση των αιχμών βελών από τα τραυματισμένα μαλακά μέλη του σώματος.

     Ο Luciano Cecili παρουσίασε στοιχεία που αφορούσαν στην χρήση του Τόξου με μεταλλικά σφαιρίδια κι όχι βέλη κατά την ύστερη μεσαιωνική εποχή.

     Ο Carpigiani Paolo προσεφέρθη να εκθέσει στην παρουσίαση την προσωπική του συλλογή τοξευτικού εξοπλισμού από όλο τον κόσμο.

     To Συνέδριο προλόγισε ο υπεύθυνος τουρισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως της Bolognia, Silverio Ventura και χαιρέτισε η Πρόεδρος του Ιταλικού παραρτήματος της «Society of Archer-Antiquaries» Jill V. Brazier.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.