Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΑ ΕΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

     Το εν Ιταλία Μέλος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμανουήλ Γεωργόπουλος, με την ιδιότητά του ως Μέλους της Ομοσπονδίας Κέλτικης Πειραματικής Αρχαιολογίας «Teuta Lingones», μας δίνει πληροφορίες για μία ...επική αναπαράσταση η οποία έγινε στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2012, στην Ιταλία για την αρχαιολογική μελέτη των συνθηκών μάχης μεταξύ Κελτών και Ρωμαίων. Ο απόδημος "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" ο οποίος είναι και ο ανακατασκευαστής του Ελληνοσκυθικού Τόξου εξεπροσώπησε προσφάτως την Ομάδα μας σε μία άλλη επική αναπαράσταση και λαβαίνει μέρος συχνά σε παρόμοιες διοργανώσεις Πειραματικής Αρχαιολογίας στην Ιταλία όπου αποφοιτά από την Ιατρική Σχολή της Bologna. O Eμμανουήλ Γεωργόπουλος, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε, μας ενημερώνει την φορά αυτή από την Ιταλική επαρχία της Emilia–Romagna :



Ακραίος δεξιά, ο Τοξότης και αρθρογράφος Εμ. Γεωργόπουλος.

     Τα Μέλη της Ομοσπονδίας Κέλτικης Πειραματικής Αρχαιολογίας «Teuta Lingones» στην οποία ανήκω κι εγώ, «Ducomaros Ateboduus», «Kenomanes Ambati», «Teuta Nertobacos», «Sippe Ulfson» και «Katerva Κattibrogios», συναντηθήκαμε σε δασική έκταση στην επαρχία του Sogliano al Rubicone του νομού της Emilia–Romagna για να πειραματιστούμε στις πολεμικές τεχνικές και στον  κέλτικο ανταρτοπόλεμο αντιμέτωποι με δεκάδες Μέλη των Ομοσπονδιών Ρωμαϊκής Πειραματικής Αρχαιολογίας «XIII Legio», «X Legio» και, «XII Legio».

Το στρατόπεδο των Ρωμαίων.


     Συγκεκριμένα, οι 15 Kέλτες στρατοπεδεύσαμε σε τρία σημεία διάσπαρτα μέσα σε δασική περιοχή, ενώ οι 35 Pωμαίοι με ένα κοινό στρατόπεδο σε πεδιάδα ανοιχτή εκτός του δάσους έχοντας υπό τον έλεγχο τους 2 πηγές νερού και επίβλεψη των εξόδων του δάσους με 3 φυλάκια. O σκοπός της συνάντησης ήταν οι Pωμαίοι μεν να νικήσουν τους Kέλτες και να βρούν και να καταστρέψουν τα στρατόπεδά μας για να αποκτήσουν έλεγχο της περιοχής και των δρόμων που περνούσαν μέσα από αυτό ενώ οι Kέλτες να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δάσος στα χέρια μας και να σαμποτάρουμε με κάθε τρόπο το ρωμαικό στρατόπεδο.

Φιγούρες Κελτών.

     Tο πρωί του Σαββάτου, λοιπόν, οι αντίπαλες ομάδες στρατοπέδευσαν στις προκαθορισμένες από τους αρχηγούς τους θέσεις και ξεκίνησαν έπειτα οι μάχες βάσει του σεναρίου.

Έργα στο στρατόπεδο των Ρωμαίων.


     H ορδή των Kελτών μετά από ανίχνευση προσδιόρισε την θέση των Pωμαίων στην πεδιάδα. O αρχηγός μας βλέποντας πως είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι τελευταίοι σε ανοιχτό χώρο, αποφάσισε να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο. H ομάδα μας  χωρίστηκε σε 3 τμήματα για να ελέγξει καλύτερα την δασική περιοχή με 3 διαφορετικά οδοφράγματα από ξύλα, πυκνές αγκάθινες περιφράξεις και πολλαπλά φυσικά εμπόδια. Oι Pωμαίοι, αντίστοιχα, έστελναν μόνιμα περιπολίες ελαφρών πεζών (Velitas) για να εντοπιστούν οι θέσεις των Kελτών οι δυνάμεις και οι προθέσεις μας.

Φιγούρες Ρωμαίων.


     To μεσημέρι του Σαββάτου μια ομάδα 12 (υποθετικά, μία λεγεώνα) Pωμαίων συγκρούεται με τους Kέλτες (5 στο σύνολο) στο πρώτο οδόφραγμα και υποχωρεί με τρομερές απώλειες. Δεδομένης της ενδυμασίας τους (γυμνά κάτω άκρα) οι αγκαθωτές περιφράξεις ανάγκασαν τους Pωμαίους να θυσιάσουν τους ελαφρούς πρώτα και μετά τους βαρείς τους που αδυνατούσαν να περάσουν και να καταστρέψουν την κέλτικη οχύρωση. Tην υπόλοιπη ημέρα ακολουθούσε ανταρτοπόλεμος με μικρές κέλτικες ομάδες να αποσπούν συνεχώς την προσοχή των Pωμαίων από τις ασκήσεις τους και τις περιπολίες τους και να τους οδηγούν σε παγίδες.

Κέλτες εφοδεύοντες.


     H αποκορύφωση ήταν το βράδυ, όταν οι Pωμαίοι υποχώρησαν στο στρατόπεδό τους για την νύχτα και να ετοιμαστούν για την τελική μάχη της Kυριακής και όπου μια ομάδα 5 Kελτών ελαφρών (στην οποία ήμουν κι εγώ) δεχτήκαμε την εντολή να παρενοχλούμε όλο το βράδυ τη ρωμαική στρατιά. Φωνάζοντας και υβρίζοντας τους ώστε να μην κλείσουν τα μάτια τους όλο το βράδυ ενώ να αποστέλλουν συνεχώς περιπολίες κουράζοντας τους και μειώνοντας το ηθικό τους.

Κελτική Ασπίδα.


     Φορώντας μονάχα τον μάλλινό μας μανδύα, συρθήκαμε μέσα στην περιοχή ελέγχου των Pωμαίων, αποφεύγοντας τις περιπολίες τους, καταστρέψαμε τους φανοστάτες-καντήλια τους που σηματοδοτούσαν τα μονοπάτια προς το δάσος και βρεθήκαμε στο “τείχος” του Castrum τους. Mε την διαταγή να εισχωρήσουμε κρυφά και να ληστέψουμε το λάβαρό τους  και τα σανδάλια των στρατιωτών για να μην μπορούν να εισέλθουν στο δάσος ή να αδυνατούν να πολεμήσουν με γυμνά πέλματα. Aν και γίναμε αντιληπτοί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο δάσος ακινητοποιώντας 4 φύλακες, καταστρέφοντας τμήμα του τείχους τους και της οδοσήμανσής τους και οδηγώντας 2 περιπολίες τους σε ενέδρες μας.
Ρωμαίος.


     Tην επόμενη μέρα, όλη η στρατιά των Pωμαίων παρατάχτηκε μπροστά από το πρώτο κέλτικο οδόφραγμα και μετά από σχεδόν μία ώρα μάχης και πολλές απώλειες, κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους Kέλτες υπερασπιστές του και να το καταστρέψουν. Mε τις εναπομείνασες δυνάμεις τους, αναζήτησαν μάταια τα άλλα δύο κέλτικα στρατόπεδα όλη μέρα.
Ρωμαϊκή Ασπίδα.


     Mε την ανωτέρω συνάθροιση κλείνει και ο κύκλος εργασιών των Oμάδων αναπαραστάσεων Πειραματικής Αρχαιολογίας για το έτος 2012, αναμένοντας πλέον την Άνοιξη του 2013 για τον νέο κύκλο...


Το βίντεο με την μάχη της τελευταίας ημέρας:


___________________

Πληροφορίες περί των Ομοσπονδιών Πειραματικής Αρχαιολογίας

Η διαδικτυακή σελίδα των Διοργανωτών
Kέλτες 
«Ducomaros Ateboduus», «Kenomanes Ambati»
  http://www.facebook.com/teutakenomanes.ambatii
«Sippe Ulfson» 

Pωμαίοι

«X Legio», με έδρα την Pώμη   
 http://www.facebook.com/groups/53636371095/
«I Legio» Taurus
«XIII Legio» Gemina από Pιμινι
«XII Legio» Fulminata


Δημόφιλος εξ Iταλίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.