Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΝΗΜΗ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ



     Προς το παρόν αρκεστήκαμε, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ", να καταθέσουμε στεφάνι στους Ήρωες της Μάχης των Πλαταιών αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνον η ένοπλη απελευθέρωση της κατεχόμενης, σήμερα, Χώρας μας από εσωτερικούς κι εξωτερικούς εχθρούς θα Τους έπρεπε...


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" βρεθήκαμε σε μιαν απέριττη τελετή της οποίας η σεμνότητα υπεγράμμιζε το ίδιο το μεγαλείο του γεγονότος το οποίο επρόκειτο να τιμήσουμε!


     Γύρω από τους μεγαλίθους του αρχαίου τείχους οι σκιές των αμυντόρων τους πήραν για λίγο σάρκα και οστά κάτω από τους μανδύες των τεσσάρων "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", του Αρπάλυκου, του Σπυρίδωνος, της Εριθέλγης και της Βαρβάρας που εξεπροσώπησαν άριστα την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ",  με την προσήκουσα λιτότητα της περιστάσεως!



     Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ", για όγδοη συνεχή χρονιά, διοργανώνει με επιτυχία την απότιση φόρου Τιμής προς τους Ήρωες των Πλαταιών, υπό την βαρύνουσα παρουσία του Προέδρου της Παν. Μαρίνη και των, εν αυτή, Συνελλήνων. Η προσφορά της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ" και, ειδικώς, του ιδρυτού της, σεβαστού Δασκάλου των Ελληνικών Πατρώων, Παν. Μαρίνη, συνιστά τον περίβλεπτο στυλοβάτη της αναβιώσεως των Πατρώων Ιερών στην νεώτερη Ελλάδα, με ένα έργο που λάμπει σε βάθος δεκαετιών.


     Παρόντες κατά την τελετή, οι άνδρες του αρχαιοπρεπούς εκπαιδευτικού Αγήματος "ΛΕΩΝΙΔΑΣ" οι οποίοι επέδειξαν στο Κοινό οπλιτικές τακτικές επεξηγώντας τις με μεστό, πληροφοριακό, λόγο δια του Προέδρου τους Μιχαήλ Χάνου. Επίσης, ένα μαζικό παρόν έδωσε και πολυμελής αντιπροσωπεία της "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" η οποία κατέθεσε στεφάνι δια του εκπροσώπου της Γεωργίου Γερμενή, ενώ στεφάνι κατέθεσε και ο συγγραφέας-διανοητής Βλάσης Ρασσιάς, όλοι καταχειροκροτούμενοι από τους παρισταμένους σε μία κοινή μέθεξη Ελληνικότητος .


     Εκ μέρους των διοργανωτών και για την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" το τετραμελές Άγημα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" εκλήθη να καταθέσει, πρώτο, στεφάνι το οποίο είχε χειροτεχνήσει με δάφνη, κισσό και δύο συμβολικά βέλη η Εριθέλγη.



     Έτσι, με σημαιοφόρο τον Σπυρίδωνα, ο Αρπάλυκος συνοδευόμενος από την Εριθέλγη και την Βαρβάρα κατέθεσαν ευλαβικά το στεφάνι, ετόξευσαν τιμητικά προς τον ουρανό και ανεφώνησαν την κραυγή της Ομάδος μας : "Τοις Κείνων ρήμασι..."! Μία βαθύτατα Ελληνική "στιγμή" τόσο για τα ιερά πνεύματα των αμυντόρων αυτών των τειχών όσο και για τις καρδιές των παρόντων συγχρόνων Ελλήνων σε τούτη την σεπτή τελετή!  


     Κατόπιν ο σεβαστός Πρόεδρος της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ" έδωσε τον λόγο στον Εφιπποτοξότη Αρπάλυκο ο οποίος απηύθυνε έναν λακωνικό χαιρετισμό καταχειροκροτούμενος για το αυθόρμητο, πηγαίο και Ελληνικό σκεπτικό  του! Ομολογουμένως, καλύτερη εκπροσώπηση της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" σε μία τόσο σεμνή τελετή από αυτή που επέτυχε το τετραμελές Άγημά μας δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε!


     Ελάχιστες φορές μπορεί ο Άνθρωπος να απολαύσει μια τόσο επιτυχή μυσταγωγία σε έναν χώρο όχι απλώς ιστορικό αλλά "βεβαρυμένο" με μείζον κλέος! Η ποιότητα αυτής της Ημέρας ήταν ανάλογη της ποιότητος του μεγάλου Έλληνος και Δασκάλου Παναγιώτου Μαρίνη και όλων όσων βρέθηκαν γύρω από αυτά τα καθαγιασμένα τείχη που οι αιώνες στέφουν με το χρυσάφι των σταχυών που τα προστατεύουν καθώς αναδύονται μέσα από την αιματοποτισμένη γη.




Σημείωση: Το κύριο φωτογραφικό υλικό αυτής της δημοσιεύσεως αποτελεί ευγενή παραχώρηση της διοργανώσασας "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ" την οποία θερμώς ευχαριστούμε. Κατά την εν λόγω τελετή, σεβόμενοι την ιερότητά της, δεν θελήσαμε να φωτογραφήσουμε εμείς, όπως συνηθίζουμε, τα Μέλη μας, διότι θεωρήσαμε ανίερη την κίνησή μας εν μέσω των τελετουργούντων.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.